Dvanáct kytic pro botanické příběhy

Úvodní poznámka: 

Květiny a DMD, to k sobě už tak nějak patří, ať už jsou to růže, petrklíče, pampeličky, polní kvítí nebo dokonce masožravé kytky (a jmelí!). Tak nám ani letos nechybělo rostlinné téma a kvítka nám vykvetla i jinde. A to bylo zase něco pro nenapravitelného estéta, jako jsem já, takže bylo zase jednou načase se porvat s odkazy a vybírat.

Drabble: 

A kým jiným začít takovýhle výběr než kytkou. Její Selská jízda sice zobrazovala hlavně syrovou realitu, ale našlo se v ní i dost místa na krásu.
Návrat na vlastní nebezpečí - purpurové hvozdíky, vůně mateřídoušky, ptačí zpěv a do toho hluboký smutek opuštěného statku - tohle ve mně zanechalo hodně silný dojem.
Další venkovská - zlaté lány a barevné Polní kvítí o žních od Lejdynky - jako bych se vrátila do časů, kdy jsme se o prázdninách s bratrem běhali dívat na kombajny na polích.
A ještě jednou pole o žních, aneb Vincent van Gogh prostě ve výběru nesmí chybět! Den žní od Saphiry - veškerá krása zářivého dne plného barev a Vincent nabitý energií a pro jednou úplně šťastný.
Ovšem nejen polní květiny, ale i popínavé rostliny mají vlastně Těžký osud. Přesvědčivě nám to ukázala Kumiko.
A těžký osud mají také pohádkové postavy, například když se ve výběru květiny ošklivě spletou. Nepatrný rozdíl od Smrtijedky.
Nebo akční hrdinové, kteří zjistí, že fyzikální zákony mají na věc jiný názor než oni. Nicméně Trápení Nicka Cartera se škodolibou Adélou přece jen končí dobře. A mila_jj má můj dík za další zajímavý vědecký střípek.
A z jednoho mého oblíbeného fandomu: Problémy s pubertálními jedinci od Carmen - to je harrypotterovka jako malovaná.
Další ze světa Harryho Pottera, ale docela jinak laděná. Půvabné Dětské čarování od Jacomo, úsměvné i (s ohledem na budoucí vývoj těch sestřiček) trochu melancholické.
Pro tolkienovské příběhy mám velice přísná kritéria. K těm, které se mi velice líbí, patří povedená detektivka, ve které Sam zachrání záhadný strom před nedůvěřivým sousedem: Strom z Mordoru, autorem je Doktor.
A další můj oblíbený fandom. Těší mě, že se zase objevil Čespír, a ještě připomněl můj velmi oblíbený večerníček, byť v dost drsné podobě: Pučmeloudova zrada. (Keneu má navíc můj dík za odkaz na Pučmeloudovu píseň, která mi projasnila nejeden krizový okamžik během DMD.)
Jedním z autorů, na jejichž díla se vždycky těším, je Aplír. Vůně fialek patří k její procítěné vzpomínce na Babičku.
A na závěr ještě jednou kytka a Selská jízda, tentokrát bez tragického podtónu. Kořenářka je celá prosycena vůněmi a barvami letního podvečera na blatech, tak, že mě úplně omámila.

Závěrečná poznámka: 

A našly by se i další věci hodné ocenění... byla to zase letos úroda.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Děkuji.

Taky děkuji. Mám ráda zvláštní výběry a tenhle tu ještě nebyl.

Obrázek uživatele Smrtijedka

To je krásné samo o sobě, hezky se to čte ;). Volám sláva a tři dny se budu radovat, že jsem ve výběru taky. Díky!

Obrázek uživatele Aries

hezký výběr, většinu si vybavuju, ty stály za vypíchnutí

Obrázek uživatele Doktor

Týjo, tak to jsem fakt nečekal... Díky!
Jinak celý ten výběr je krásný, krásně se čte v době, kdy kolem všechno kvete :-)

Obrázek uživatele Lejdynka

Moc děkuji, jsem ráda, že ti to utkvělo! :)

Obrázek uživatele Azereth

Velmi zajímavý výběr. :)

Obrázek uživatele Kumiko

Jé, děkuji moc za zařazení!
A moc krásný výběr!

Obrázek uživatele Aplír

Opravdu povedený výběr. Zajímavé kritérium. Mám radost a moc si vážím toho, že v něm také figuruji. Hodně se mi líbí, jak jednotlivé stoslůvky uvádíš. A ještě dík, že jsem objevila pár věcí, které mi utekly.

Jé, to mám radost, že výběr potěšil, a taky mě těší, jak u těch vybraných věcí ještě naskakují komentíky.

-A A +A