Věrozvěst?

Obrázek uživatele Alasdair MacColla
Drabble: 

"To máš tak," zamyslel se nahlas Robin, upíraje zraky do plápolajících plamenů. "Tohle všechno se děje proto, že žijeme v pátem věku bídy a utrpení, starostí a neštěstí, nemocí. My už se v tomto vtělení, Alasdaire, nedožijeme lepších časů, protože věk šestý bude nejhorší, nejtěžší. Bůh nepomůže, ne proto, že by neexistoval, ale za své činy, jsou odpovědni jen lidé a nikdo před odpovědností neuteče. Věky blahobytu nastanou, jako tomu bylo vždy a vždy tomu tak bude. Mohl bys blaženosti jistě dosáhnout dřív, ale když ty se tak rád cpeš hovězím!!!"
Oči mu blýskaly, ale to byl jen odraz plamenů.

Závěrečná poznámka: 

Robin je příznivec filosofického systému, kterému se říká džinismus. Džinisté sice existenci božských bytostí připouštějí, ale nepovažují je za stvořitele. Všehomír podle nich nikdy nebyl stvořen a nikdy nezanikne. Chápou ho jako nekonečný oběma směry v čase. Mají patero přikázání: nezabíjet, nekrást, nelhat, být zdrženlivý a nebýt požitkář. Součásti symbolu džinismu je svastika. Věrozvěst této filosofie, se pak nazývá....DŽIN (česky vítěz).

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Tak tomu říkám originální pojetí tématu!

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Děkuji!

Obrázek uživatele Aries

Hodně zajímavé uchopení tématu. Vysvětlení bylo opravdu potřeba

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Děkuji. :-)

Obrázek uživatele ioannina

Originální kachna.
A jsem moc ráda, žes ukázal džina/-istu v akci. Zajímavý. Tyhlety kousky mi zlidšťujou každou teorii.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Díky, rádo se stalo. :-) Tady jsem hodně litoval, že drabble má jen 100 slov, řekl toho daleko víc, tenhle systém (džinismus) je velmi komplexní záležitost a vůbec ne snadná na pochopení. Ne, Robin nebyl džin v pravém smyslu slova. Ale v jednu chvíli mi tak připadal.

Obrázek uživatele strigga

No, o tom pojetí tématu už se tady psalo, tak já akorát řeknu, že je to skvělý!

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

Díky moc. :-)

Obrázek uživatele kytka

Zajímavý člověk, zajímavé drabble.

Obrázek uživatele Regi

To je dobře, že máme k dispozici závěrečnou poznámku. Drabble se mi líbí, ale k úplnému pochochopení přispěla až ona poznámka.

Obrázek uživatele Erys

Taky bych drabble bez závěrečné poznámky nechápala (i tak v něm téma spíš tuším než vidím), ale rozhodně je to zajímavý náhled na něco jiného.

-A A +A