Nejen Múza má v dubnu hlad

Obrázek uživatele neviathiel

Diskuze založená za účelem výměny receptů!
Čím živíme své Múzy v dubnu, ptáti se netřeba - čím však živíme naše těla?
Tipy na recepty vítány, a určitě nebudu jediná, kdo shání inspiraci pro vaření!
... a jakže byl ten recept s česnekem a citronem?

Obrázek uživatele Eillen

Doporučuji krkovičku na černém pivě

počet krkoviček podle počtu strávníků. Já sama vařím většinou čtyři kusy.

4 krkovičky,
1 velká cibule
8 stroužků česneku
100 g slaniny
lahev černého piva
31% smetana

na oleji osmahnout na malé kousky nakrájenou cibulku a slaninu. Když cibulka sklovatí, přidat na plátky nakrájený česnek a nechat rozvonět. Poté přidat osolené a opepřené krkovice (množství zcela dle vaší chuti) a z obou stran nechat zatáhnout. Jakmile je maso zatažené podlít polovinou piva, přiklopit a nechat dusit. Když se pivo vyvaří, obrátit krkovice, dolít zbytkem piva a nechat (klidně už nepřiklopené) na mírném plamenu probublávat. Ke konci, když už je pivo skoro vyvařené zalít smetanou a nechat lehce zhoustnout.
U nás jako příloha vedou brambory pečené v troubě, jde k tomu ale klidně i rýže, kuskus nebo bulgur.

Obrázek uživatele neviathiel

Ingredience (4 porce)

* 400g těstovin penne (nebo jiných)
* 200g světlého masa (králičí, kuřecí)
* 1 mrkev
* 1 větší cibule
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 stroužky česneku
* snítka čerstvého tymiánu
* 2 bobkové listy
* hrst listové petržele
* 2dl bílého vína
* půl litru vývaru
* olivový olej
* parmazán nebo jiný tvrdý zralý sýr

Postup

1. Maso nasekáme nadrobno. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno.
2. V hlubké pánvi na olivovém oleji osmahneme zeleninu a celé stroužky česneku.
3. Po dvou minutách přidáme maso a necháme zatáhnout.
4. Přidáme tymián a bobkový list a zalijeme vínem.
5. Až vyprchá alkohol, podlijeme vývarem, přiklopíme a na mírném ohni vaříme alespoň půl hodiny, raději až hodinu. Ragů musí být stále tekuté, pokud je potřeba, přidáme vývar nebo vodu.
6. Asi deset minut před koncem vaření dáme vařit těstoviny do osolené vody. Po uvaření al dente slijeme a přidáme do pánve.
7. Nakonec přidáme nasekanou petržel a zakápneme olivovým olejem.

Podáváme posypané trochou parmazánu.

Poznámka od Ryi: Pokud nemáte rádi řapíkatý celer, nahraďte jej vodkou

Obrázek uživatele Rya

Pokud nemáte rádi cokoliv, nahraďte to vodkou... ;)

Obrázek uživatele neviathiel

Pokud nemáte rádi houby, přidejte opilého Babicu

Obrázek uživatele Aries

ten recept s citrónem byl můj. Maso se naloží do soli, česneku a citrónový šťávy, stačí tak akorát, aby to tím bylo pomazaný, nechá se uležet do druhýho dne, pak se může přidat ještě cibule a hodně pomalu se to peče. Může se to udělat i s kuřecíma řízkama a ty potom normálně hodit na pánev. Taky dobrý

Obrázek uživatele Eillen

Musím potvrdit, že je to výborné.
A konečně jsem vyzkoušela novou funkci na svém ďáblově stroji = takový ten multifunkční pekáč, co umí dusit, smažit, fritovat, a tak. A měl tam i funkci pozvolného pečení při nízké teplotě. Sice se to peklo asi čtyři hodiny (dělala jsem maso v celku), ale pak se to krásně rozpadalo. Jen kdybych tu rýži pak brutálně nepřesolila :-D

Obrázek uživatele neviathiel

Ty máš slow cooker?

Obrázek uživatele Eillen

mám multifunční hrnec, který má i funkci pomalého pečení. Je to tenhle https://www.datart.cz/Multifunkcni-hrnec-CONCEPT-CK7070-multifu-hrnec-7x... a nemůžu si ho vynachválit. Na funkci Grill udělám i hovězí steak - což mi do té doby vážně vůbec nešlo.

Obrázek uživatele Aries

jo, přesně tak pomaličku se to má dělat. Výborné to je

Obrázek uživatele neviathiel

Je to moc dobré! Dávala jsem jako přílohu congri

Obrázek uživatele Eillen

congri? to neznám. co je to za dobrotu?

Obrázek uživatele neviathiel

Zeptej se Aries, recept mám od ní :)

Obrázek uživatele Eillen

Zeptala jsem se stýčka Googla a vypadá to lákavě. Jen se zase bojím vybrat nějaký recept. Mám dost často štěstí, že si vyberu nějaký divný a ve finále to není tak chutné, jak jsem si myslela. Jedině ve sladkém se dokážu vždy trefit. Ale to bude tím, že si recepty na cokoliv sladkého beru z apetitu :-)

Obrázek uživatele Aries

Congris je kubánské jídlo a je to úplně jednoduché. Červené nebo černé fazole namočit přes noc a uvařit do měkka. Kdo chce, může k nim přihodit kousek uzeného, ale není podmínkou. Na pánvičce osmahnout slaninu (nemusí být, možno nahradit olejem), přidat trošku římského kmínu, červenou papriku (zeleninu), cibuli, česnek, rajský protlak a oregáno. Všechno se orestuje do měkka, zamíchá do fazolí a fazole se dosolí. Podává se s rýží a rajčatovým salátem. Čím větší kotel se toho vaří, tím je to lepší, a žádné obavy, vždycky se to sní. Já osobně to teda mám takhle radši. V původním receptu se musí dát víc vody, do hotových fazolí se přidá ještě syrová rýže a vaří se dál jako rizoto, až je hotová i rýže. Na tohle radši dávám dvě plechovky sterilovaných fazolí, jinak je postup stejný.

Obrázek uživatele Eillen

Přečetla jsem recept nahlas a reakce byla: "Hmmmm, klidně. A kdy to bude?" :-) Díky moc za recept. Zítra mám volno, tak se do toho možná pustím. Alespoň mám výmluvu vyrazit k Antonínovi dokoupit koření :-)

Obrázek uživatele neviathiel

Je to skvělé s černými fazolemi.

Obrázek uživatele neviathiel

Jeden nápad z minulého týdne.

Chtěla jsem dělat recept, který spočívá v potření krůtího masa medem, opepření, ponechání přes noc v lednici a pak opečení a podávání s rýží. Ovšem chyběl mi med.
Takže jsem zaimprovizovala:

drůbeží maso
půlka cibule
1 jablko
pepř
sůl

Steaky klasicky osolte, opepřete, orestujte, vytáhněte z pánve a dejte dojít do trouby. V pánvi na témže oleji opečte cibuli a jablka.
Podávala jsem zeleninu nahoře na steaku a jako přílohu rýži, ale rýži dávám prakticky ke všemu, možná by se hodila bramborová kaše

Obrázek uživatele Eillen

Nejoblíbenější těstoviny polovičáka (když pominu nejjednodušší Aglio, olio)

200 ml smetany
100 g vychlazeného másla na kostičky
80g parmazánu
sůl, čerstvě namletý pepř, strouhaný muškátový oříšek (špetka)

Na zkus uvařit špagety nebo tagliatelle
Smetanu osolit a za stálého míchání vařit cca 5 minut, než se zredukuje množství o třetinu, přidat špetku muškátového oříšku a vypnout plamen. Do horké smetany rozmíchat vychlazené máslo, nastrouhaný parmazán a těstoviny, promíchat - ihned nandat na talíř, opepřit dle chuti.

Recept je na dvě porce. Trošku kalorická bomba, ale chuťově jsou těstoviny vážně výborné

Obrázek uživatele Bilkis

Hmhm, všechno to zní tak chutně! Budu to muset vyzkoušet.

Obrázek uživatele galahad

Prispejem aj ja niečím rýchlym a nenáročným, aj keď to sú také chlapské recepty. Obávaný...

Hŕstkový prívarok

- Hŕstka strukovín (cca 80g na jednu porciu)
- Smotana
- Citrón
- Čierne korenie (pepř)

Hŕstku namočíme cez noc, vodu potom vylejeme.
Hŕstku dáme do hrnca variť iba s čistou neosolenou vodou, hladina vody je mierne nad hŕstkou.
Píšeme drabble.
Po hodine občasnej kontroly či voda úplne nevyvrela (ak áno, tak vždy trocha doliať, inak sa to pripaluje), by mala byť konzistencia už taká hustšia. Hrach by mal byť rozvarený k nepoznaniu a najväčšia z fazúľ mäkká.
Ak je to tak, nalejeme trochu smotany a vymačkáme citrón. Osoliť (soliť len po uvarení!), nasypať korenie, nechať prevrieť, hotovo.

Ako prílohu opražiť slaninu, klobásu, alebo omeletu.

Zvládne to aj galahad.

Obrázek uživatele Eillen

Milujeme samostatně nebo jako přílohu k rybě.

Ráno hned po probuzení zapneme troubu naplno, na plech dáme pořádně omyté brambory ve slupce a pečeme cca hodinu. Poté vyndáme a nechame úplně vystydnout. Mezitím se v klidu nasnídáme, přečteme drabble a rozdáme kachničky a komentáře. Když jsou brambory vystydlé, nejpozději však třičtvrtě hodiny dopředu nakrajimeebrambory na menší kousky, posypeme troškou soli a oblíbenými bylinkami (pkzeňským doporučuji Antonínovi bylinky), pokapeme olejem a pečeme alespoň půl hodiny při 200 stupních.

Brambory chutnají jako vyndané z popela.

Obrázek uživatele Bilkis

Abych jen nemrkala a nezapisovala recepty, dávám k dobru svoje Nudloidní cosi.

Potřebujete:
500 gramů kuřecích prsou (na nudličky)
Solamyl
Olej, sůl, pepř, oblíbené koření na čínu, zázvor (dva kousky cca 2x2x2cm), sojovku, chilli papričku, citron a citronovou kůru.
Rýžové nebo jiné oblíbené nudle podle potřeby
Cibuli (velkou nebo více malých)
Mrkev(2), petržel(1), hrášek (hrst), pórek, sterilovanou kapii, kedluben či jinou chuťově oblíbenou zeleninu (ale můžete ji nahradit vodkou, kdybyste se jako chtěli zeptat)

Kuřecí očistíme (a z odřezků si připravíme rychlý vývar se sojovkou, jedním kouskem zázvoru na kostičky, chilli papričkou, solí, pepřem a lžičkou koření na čínu), nakrájíme na nudličky a promícháme s trochou solamylu.
Uděláme v míse marinádu - nastrouháme zázvor, přidáme dvě lžíce oleje (dávám olivový), dvě lžíce sojovky, lžíci koření, pár kapek citronu, chilli papričku (namletou nebo nasekanou čerstvou), sůl, pepř, lžíci nálevu z kapie a špetku citronové kůry. Maso do ní naložíme alespoň na dvě hodiny. (lepší je aspoň 5-6 hodin).
Cibuli nakrájíme na osminky, další zeleninu na nám libé kusy.
Na pánvi rozehřejeme olej, cibuli osmažíme (zprudka), a přidáme a orestujeme maso. Pak přidáme zeleninu (kořenovou dřív), po orestování zalijeme vývarem (můžete ho přecedit, ale já z něj vybírám jen to kuře) a přiklopíme. Dusíme asi půl hodiny, pak přidáme kapii a zeleninu, která se vaří rychle (třeba čínské zelí a podobně). Průběžně dochucujeme, přidáme hrášek, před doděláním pak pórek.
Připravíme a přecedíme nudle, zamícháme, dosolíme a můžeme podávat.

(hlavně ať není někdy jako téma recept, to bych nenapsala!)

Obrázek uživatele Eillen

A jeden praštěný, až nechutný recept.
Anebo pro mého miláčka ten nejlepší možný pokrm na světě.

Na jednu porci osmažíme půl kila hranolek. Přendáme (neosolené) na pech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme z toho jakýsi kopec (vrch), který poklademe plátky šunky tak, aby nebyly hranolky vidět. Na to poskládáme plátky sýra - osvědčený je čedar, případně gouda.
V troubě necháme zapéct, než se rozteče sýr. Poté přendáme na talíř, zalijeme kečupem a tatarkou a podáváme.

Poslední roky to flákám a rovnou hranolky hážu do hlubokého talíře a rozpékám v mikrovlnce.
Teď alespoň víte, co mám doma za prasátko... Toto je prosím narozeninové menu mého milovaného přítele.
Má někdo odvahu to vyzkoušet? (ve zkutečnosti to není chuťově tak děsivé)

Obrázek uživatele Aries

tohle by mě bohužel zabilo, ale chuť bych docela měla

Obrázek uživatele Eillen

Žlučník?
Pardon, že dělám chutě.

Obrázek uživatele Aries

no jo, mrcha

Obrázek uživatele Eillen

Jdi si ho nechat vyndat. Mamku jsem k tomu donutila a je spokojená.
Jen to byla trošku neplánovaná a drastická metoda. Pozvala jsem jí do středověké krčmy na jídlo, večer jí začalo být těžko, po třech dnech uznala, že to není stále ono. Vylezl z toho zánět, po zaléčení jí vyndali žlučník, který obsahoval šutr velký jak kaštan... Ale zase je spokojená. Po dvaceti letech si mohla dát jablko nebo broskev se slupkou. Jen se divím, že si dokázala tak dlouho dobu odříkat výborná jídla...

Obrázek uživatele Aries

No já vím, no. Ono na to časem dojde

Obrázek uživatele Rya

Vůbec nechápu, jak stihnete v DUBNU vařit tak složitá jídla.
Tady máte jednoduchý recept na polévku pro chladné dubnové dny, jako je dneska.
Kuřecí polévka s kari a banánem
(fakt, s banánem!)
1. Dáte vařit kuřecí stehna (nebo jiné drůbeží kusy), k tomu cibuli, dvě mrkve, petržel, vše v celku. Kdo chce, může přidat i kousek celeru (fuj, celer, brrr). Česnek tam nedávejte, sůl a pepř ano. Vaříte to pomaličku.
2. Napíšete drabble nebo dvě, rozdáte komentíky a kachničky.
3. Maso vyndáte. Kůži, je-li jaká, stáhnete a dáte domácí zvěři (vychladlou!). Nebo sníte. Já ji jím, ale někomu se hnusí.
4. Cibuli vyhodíte, vyvařená je k ničemu. Ostatní zeleninu rozmixujete nebo, nemáte-li mixér (nemám) propasírujete a přidáte zralý banán (propasírovaná zelenina s banánem vypadá nevábně, ale nebojte se toho! Bude to dobré).
5. Rozmícháte tu nechutnou kaši ve vývaru, přidáte jednu smetanu na šlehání, nakrájené maso a necháte prohřát (už ne vařit).
6. Zkontrolujete komentíky.
7. Přidáte do polévky kvalitní kari a nastrouháte trochu čerstvého zázvoru.
8. Před podáváním můžete dozdobit něčím zeleným (ale ne peprmintkou)
9. Pojídáte při čtení drabblů od přátel.
10.Dobrou chuť!

Obrázek uživatele Eillen

Já jsem asi slepá, ale nevidím v tom ten banán...

Obrázek uživatele Rya

Celý bod 4 vypadl! :-o

Obrázek uživatele Eillen

Jak zní? Jak zní? Bez toho neusnu!

Obrázek uživatele Rya

Doplněn!
Děkuji za upozornění! :-)

Obrázek uživatele Eillen

Já děkuji! Ráda experimentuji. Jen to teď rozplánovat, abych nevařila všechno najednou.

Obrázek uživatele galahad

To vyzerá riadne drsne! Ale od Ryi nič iné nečakám :D

Obrázek uživatele Rya

Polévka je velmi jemná, krémová, lehoučce pikantní! :-) (nebo ostrá jako peklo samo; to záleží na typu kari a množství zázvoru :-D)

Obrázek uživatele neviathiel

Tak tohle vypadá dobře! Dá se něčím nahradit banán?

Obrázek uživatele Rya

tak v podstatě tam být nemusí a je to také dobré. A zkoušela jsem to i s hruškou.

Obrázek uživatele Eillen

Schválně kdo z vás ho vyzkouší

Recept na primitivní chléb, co zvládne i Eillenka.

3 hrnky hladké mouky
2 hrnky žitné mouky
2 hrnky vody
1 balíček sušeného droždí
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce drceného kmínu

Do mísy nasypat suché ingredience, promíchat. Poté přidat ocet, olej, vodu a prodělat těsto. Dát na hodinu nebo klidně víc kynout v ošatce.
Troubu rozpálit na plno a celou dobu tam mít dva plechy (na kterém se budš péct a dole další).
Když je trouba rozpálená, tak překlopit na pečící papír položený na prkénku vykynutí chléb a přesunout ho na rozpálený plech. Vložit do trouby, na spodní stříknout trochu vody a zavřít troubu.
Po deseti minutách stáhnout troubu na 180 a nechat cca 40-50 minut. Hotový je, když má krásnou kůrku a na poklepání zní dutě.

Jelikož jsem ho poprvé začala zkoušet v zimě, kdy doma extra teplo nebylo, vychytala jsem si dva způsoby kynutí. První - zapnout troubu na 50 stupňů, jakmile se nahřeje, tak vypnout a dát dovnitř utěrkou přikrytou ošatku. Druhý - používaný častěji, neb nebyla ošatka - ve wok pánvi, kterou jsem vysypala moukou, opět pod utěrkou jsem dala těsto kynout do koupelny, kde v tu dobu běžela sušička.

Chléb nám doma chutná a peču ho skoro každý víkend. Za tu trochu námahy při prodělávání to stojí. Pokud se vám těsto zdá řídké, stačí dosypat trochu žitné mouky. Do chleba jde přidat jakákoliv semínka. U nás se peče bez nich, neb je v chlebu přítel nemusí...

Edit: a takhle to pak vypadá, když chladne https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t1.0-9/252262_102085...

-A A +A