… jedno jediné klopýtnutí způsobí tisíc let smutku…

Obrázek uživatele Tora
Úvodní poznámka: 

NESOUTĚŽNÍ - BEZ NÁROKU NA BOD

Čína, 1969 - 1971, kulturní revoluce

Fandom: 
Drabble: 

Musel jsem plnit příkazy… Nechtěl jsem přijít o své postavení. Místo mne by přišel někdo jiný. Co by pak bylo se mnou a mými dětmi? Nejspíš bychom pomřeli hlady. Vedoucí výrobní jednotky je jen malá ryba, ale aspoň zemře hlady až jako poslední.
Museli jsme plnit normy. Když přišel Velký skok vpřed, musel jsem zajistit, aby odevzdali pánve a hrnce, potřebovali jsme ty pláty z kamen! Jinak bychom nepředehnali Západ ve výrobě oceli, jak si velký Mao přál. Možná jsem jim měl ponechat aspoň něco, i to hlášení o sklizni jsem nemusel tolik přehánět, ale … já jen plnil rozkazy…

Závěrečná poznámka: 

Čínská kulturní revoluce byla politická kampaň vedená Mao Ce-tungem. Způsobila obrovský rozvrat čínské společnosti, přivodila smrt stovkám tisícům lidí. Obrovské přesuny lidí, pronásledování inteligence, snaha dostat zemi mezi světové velmoce a vybudovat komunismus, to vše obsahoval tzv. Velký skok vpřed. Ten rozdělil obyvatelstvo do komun, zpřetrhal bývalé tradiční vazby a ekonomické vztahy. Například v průmyslové politice dostaly komuny za úkol vybudovat vlastní vysoké pece a odevzdávat předepsané množství oceli. Nedostaly však už ani palivo, ani železnou rudu, takže obyvatelstvu byly zabavovány železné hrnce, kamna, nářadí, také dřevěné a spalitelné věci, byly vykáceny posvátné háje, veškeré lesy v okolí... spolu s dalšími vlivy byl výsledkem hladomor, který v některých oblastech vyhubil až 40 % obyvatelstva.
Velký skok vpřed přispěl k tomu, že místo posunu kupředu přišel obrovský ekonomický propad. I díky němu Čína dlouhá léta zaostávala za ostatními velmocemi a nedokázala ve světové politice zaujmout postavení, které by jí díky rozloze a počtu obyvatelstva náleželo.
Velký skok vpřed i nadále v Číně patří mezi tabuizovaná témata a vládnoucí síla se snaží potlačit jakékoliv jeho připomínání.

Pokud by někoho toto téma opravdu zajímalo, velmi doporučuji knihu Jung Chang Divoké labutě (z které je čerpáno). Autobiografická kniha popisuje osudy žen tří generací, od roku 1909 až do roku 1978. A je to drsné čtení.

Komentáře

Obrázek uživatele Carmen

Skvělý drabble i informační douška. Moc díky za tip, po té knížce se podívám.

Obrázek uživatele Tora

Díky. Stojí za to.

Obrázek uživatele Faob

v soustrojí zrůdného systému! Dobré připomenout!

Obrázek uživatele Tora

Díky. Takových připomínek není nikdy dost, myslím.

Obrázek uživatele Aries

Taky myslím

Obrázek uživatele Peggy Tail

Tos napsala asi pro mě! Jak jsem psala v jednom drabblu o čínské operní škole, narazila jsem na kulturní revoluci, a nevěděla, o co jde. Teď už mám spojeno. Díky.

Obrázek uživatele Tora

Vidíš, to jsme se sešly :)

Obrázek uživatele Zuzka

Hrozivě bolavá historie. Je dobře ji tak mistrně připomenout.

Obrázek uživatele Tora

To ano. Ono se strašně moc zapomíná.

Obrázek uživatele mila_jj

Díky moc za krásné drabble, ovšem po jeho doznění přemýšlím, jestli si mám tu knihu půjčit...

Obrázek uživatele Tora

Tak je to těžké čtení, ale zajímavé to je moc.

Obrázek uživatele kytka

Knihu jsem četla, také doporučuju! Ovšem přiznávám, že některé pasáže jsem přeskakovala. Je neuvěřitelné, co se v Číně dělo.
Drabble moc povedené.

Obrázek uživatele Tora

Ano, je to pro nás nepředstavitelné místy. A děsivé, zvlášť když víme, že to není žádná beletrie, ale že to tak opravdu bylo.

Obrázek uživatele KattyV

Soustředěni na evropskou a severoamerickou historii, málo víme o některých jiných částech světa. Já nějaké povšechné povědomí mám, ale těch 40%!!! To jsem nevěděla nebo zapomněla. Je dobré si připomenout, zvlášť, když si člověk uvědomí, z jak obrovského množství lidí se těch 40 % počítá.

Jo, přiznávám, že Čínu a další odlehlé kouty světa jsem si v dávných časech odsunula někam na kraj s tím, že se tomu budu věnovat, až bude čas... no, jak to dopadlo, asi nemusím říkat.

Obrázek uživatele Tora

Já bych taky ráda o tom četla a nastudovala víc, ale je to stejné jako u tebe.

Obrázek uživatele Tora

Je to tak, jak píšeš. Čína je přitom tak zvláštní a zajímavá země. Ona Indie třeba taky, i ostatní země, ale ta Čína mě prostě něčím přitahuje. Tedy její dějiny, myslím.

No pane jo. Sem se skoro hezké moc nehodí, ale každopádně perfektně popsaná syrová skutečnost.

Obrázek uživatele Tora

Díky. Je to tak.

Obrázek uživatele neviathiel

Nějak mně to celé zní děsivě povědomě.
Díky za každou připomínku. Mám pocit, že mnozí zapomínají, a kteří nemají co zapomínat, zase nechtějí slyšet...

Obrázek uživatele Tora

Velká pravda. Já vím, že tady asi zrovna to připomínání není třeba (myslím na tomto fóru), ale i tak je dobře to občas provětrat.

Obrázek uživatele ioannina

A kdyby to byla poslední blbost, kterou tam takhle masově provedli!

Obrázek uživatele Tora

Souhlas.

Obrázek uživatele tif.eret

o té kulturní revoluci četla útržkovitě v jiných knížkách a další už číst nebudu, jaká to byla síla :-(

Obrázek uživatele Tora

Zrovna dneska jsem na to narazila v televizi na nějakém kanálu co vysílá dokumenty. Musela jsem po chvíli přepnout, vidět to naživo je ještě hrůznější.

Obrázek uživatele Arenga

Knihu neznám, ale věřím, že to opravdu bude drsné čtení.

Obrázek uživatele Tora

Ona to ale píše tak jako normálně - prostě tak to bylo, poslali nás tam, udělali to, mluvila jsem s tím, on mi vykládal co bylo... žádné velké emoce z toho právě nečiší. O to hůř možná.

Obrázek uživatele Lee

Dobře že jsi to zmínila, netušila jsem, že to bylo tak drastické. (Všude kde byl/je komunismus je to zlé, ale komunismus u nás a v Sovětském svazu se přece jen lišil úrovní bestiality. Je vidět, že Čína skutečně nezaostávala.)
Dobře napsáno.

-A A +A