Vůdcem snadno a rychle

Obrázek uživatele neviathiel
Drabble: 

Nabídněte dle vlastního výběru: bezpečí, útěchu, čest, tradici, upřímnost, pravdu, bohatství, politickou nekorektnost, řešení, smysl a možnost bojovat.

Přimíchejte: elitu, vzory, zářné příklady, příběhy úspěchu, kterým se řadoví bez dostatešné snahy nevyrovnají, ale přesto je bezpodmínečně upřímně milujete a uděláte pro ně první poslední.

Pozor na ty ostatní, marnící své pusté životy na diskotékách, ovce, nevědomé, pohodlné, v nefunkčního vztazích s partnery z diskotéky, ale spojovací články se světěm venku. Nemějte obavy, většina časem odpadne a ty ostatní prohlásíte za kořen všeho zla.

Občas je třeba někoho veřejně ponížit a potrestat nebo vyhnat. Je to pro dobro jeho i přihlížejících.

Závěrečná poznámka: 

Sekta původně označovala odnož pževažujícího náboženského směru a mnohdy zárodek nové církve. Ksždfá církev začala jako malá sekta. Před 2000 lety se objevila židovská sekta, věřící, že její charismatický vůdce umí chodit po hladině vody a je syn Boží. Později by zavražděn, neboť náboženská nesnášenlivost je stará jako lidstvo samo.

Sekty v negativním slova smyslu se často formují kolem manipulativních egoistickách jedinců, dost často opilých mocí, s psychickou poruchou nebo závislostí, nebo rovnou vším dohromady. V našich končinách je to například sekta takzvaného Syna člověka Emanuela Parcivala, známá díky angažovanosti dcery herečky Mileny Dvorské jakožto paní Mesiášové. Patrně jste slyšeli o hromadných sebevraždách členů zhoubných kultů, např. Jonestown v Guatemale, nebo ke konci 20. století členů sekty Heaven’s Gate. Tohle jsou extrémní případy zhoubného vlivu na jedince. Většina sekt za sebou zanechává množství psychicky a ekonomicky zničených jedinců, kteří jen těžko znovu navazují kontakt s lidmi.

Tento způsob fungování je nejvíce znám u sekt náboženských, ve skutečnosti však totožně fungují extremistická politická uskupení a podvodní finanční schémata.

Videonávod: https://youtu.be/mnNSe5XYp6E

Komentáře

Obrázek uživatele Erendis

Přiznám se, že se mi při čtení vybavovala spíš jistá politická uskupení, minulá i současná, než sekty.
Ale on rozdíl mezi ideologií (v neutrálním slova smyslu) a náboženstvím spočívá hlavně v tom, že ideologie nemá v centru Boha nebo bohy.
Takže proč by nemohly používat stejné metody, že.

Obrázek uživatele neviathiel

Ony fungují dost podobně. Díky za tip, připíšu to tam

Obrázek uživatele Aries

Velmi poučné a dost aktuální

Obrázek uživatele neviathiel

Díky. To mi ani nedošlo. Vyvinulo se to z drabblete o Milici

Obrázek uživatele ef77

Ano, rozdíly mezi sektami, stranami, kluby se stírají. Stejně jako propasti mezi my a oni se prohlubují. Smutné.

Obrázek uživatele neviathiel

Kluby? To mě zajímá.

Obrázek uživatele ef77

Sparta a Slavia, třeba.

Obrázek uživatele neviathiel

ah, extremismus pasivních sportovců...

Velmi dobře řečeno.
Je fakt zajímavé, jak význam slova sekta úplně potemněl. V nějakém příběhu se nějací lidé zapletli s takovou partou a několikrát tam ostatním vehementně říkali, že to není žádná sekta (byla).
Další perlička: babička mé známé se divila nad naším tehdejším společným přítelem, který byl zapálený věřící, jestli je snad členem nějaké sekty. Přitom to byl "obyčejný" a taky dost ortodoxně smýšlející katolík.

Obrázek uživatele neviathiel

“Vy jste v té sektě?”
“V jaké sektě?”
“A kam chodíte?”
“O čem to mluvíš?”
“A co tam děláte?”
“”Kde?”
“A nebojíte se, že vám vymyjou mozek?”
“Eh...”

Cheche (i když v reálu je to samozřejmě k vzteku).

Obrázek uživatele neviathiel

Tak nějak

Obrázek uživatele mila_jj

Tak to je téma neveselé, ale je potřeba o tom psát. Děláš to dobře.

Obrázek uživatele neviathiel

Děkuji! Už se na to chystám tak dlouho, ze to mezitím začalo byt hodne aktuální :(

-A A +A