Takový skandál!

Obrázek uživatele Tora
Úvodní poznámka: 

NESOUTĚŽNÍ - BEZ NÁROKU NA BOD

Anglie, devatenácté století

Fandom: 
Drabble: 

„Takový skandál!“ Madam Thicknessová se až zalykala. „Znáte Janet, mladou Lorrimovou?“ podívala se po posluchačkách. Starší ženy v šicím kroužku napjatě přikyvovaly, šití už ani nepředstíraly.
„Vy víte, jak se nosí po ulici. Stahuje se v pase, aby jí vynikla figura. Všichni chlapi po ní koukají! Ženicha shání, nestyda jedna. Na večírku u Shickleových omdlela. Nejspíš to přehnala se šněrováním. Přispěchaly jsme jí s paní Downlyovou na pomoc, uvolnily živůtek a…“ významně se odmlčela.
„A?“
„Z živůtku vypadla dvě krásně tvarovaná vosková prsa a kutálela se po podlaze! Utekla s ostudou, hned jak jsme ji probraly. To by koukal, ženich…“

Závěrečná poznámka: 

Tento příběh, zaznamenaný v knize The School of Fashion z roku 1800 naznačuje, že ženy se snažily pomoci přírodě i v době, která byla – z našeho pohledu – velmi puritánská. A nebyla to jen umělá vosková prsa. Anglický magazín Society v roce 1899 informoval o tom, že si ženy propichují bradavky zlatými kroužky posázenými brilianty. Jiné ženy zase používaly prsní rozdělovač – kousek oceli nebo železa ve tvaru trojúhelníku, po stranách jemně zaoblený, pošitý hebkou tkaninou – položil se doprostřed hrudníku, aby od sebe co nejvíce oddělil ňadra, aby rýha mezi nimi nebyla vůbec patrná.
Na druhou stranu v Anglii opravdu žily i velmi puritánské skupiny obyvatelstva. V takových rodinách bylo nepředstavitelné, že by se manželé někdy mohli vidět, „jak je Pánbůh stvořil“. Muži nosili do postele dlouhé noční košile, které měly ve strategickém místě otvor. Žena tak nezahlédla a neucítila z mužova těla téměř nic. Manželé tak spolu mohli žít celý život, aniž by se viděli nazí. Historka, která se tradovala o jednom významném občanu Edinburgu proto vyvolala v jistých kruzích zděšení, v jiných velké veselí. Šlo o to, že slovutný pan John Jolly, když se miloval se svou ženou, zatoužil viděti, jak jeho žena vlastně v intimních partiích vůbec vypadá. I posvítil si svíčkou, ta mu však upadla a podpálila ženě ochlupení. A zřejmě nejen to, nicméně dům se – dle dobových informací – podařilo zachrániti. Jaký byl další milostný život pana Jollyho, už zpráva neuváděla...

Zdroj: Nigel Gawthorne, Milostné hrátky ve staré Anglii

Komentáře

Obrázek uživatele Arenga

Na jednu stranu úsměvné, na druhou smutné (zejména ten přehnaný stud - on každý extrém je špatný). Drabble má ale švih a pobavilo.

Obrázek uživatele Tora

Ono z té knížky vyplývá, že to tam bylo tak nějak "ode zdi ke zdi"...

Obrázek uživatele Profesor

Překrásné...

Kde se dá sehnat tato kniha?

Obrázek uživatele Tora

To netuším, koukni po netu, já ji dostala jako dárek před pár lety. Ale pozor, ona je docela drsná... jsou tam opravdu syrové příběhy, ona ta puritánská Anglie byla puritánská jen na oko...

Obrázek uživatele Profesor

Dík. Mrknu.

Obrázek uživatele KattyV

Drabble je zábavné, závěrečná poznámka poučná a její poslední věta mě hlasitě rozesmála.

Obrázek uživatele Tora

A to je dobře :) to jsem ráda.

Obrázek uživatele Killman

Pobavilo.

Obrázek uživatele Tora

Tak to je pak vše v nejlepším pořádku.

Obrázek uživatele mila_jj

Ty ale vyzobáváš z knížek opravdu zajímavé drobky!

Obrázek uživatele Tora

Děkuji. Od tebe mne uznání potěší dvojnásob.

Obrázek uživatele Rya

Ou jé, to jsou ale historie! Tahleta Tvá poučná drabblata prostě miluji. A přemýšlím, jestli se s věkem vlastně nestávám puritánkou - nějak mám taky radši lidi oblečené :-)

Obrázek uživatele Tora

:) to jsem moc ráda. Ostatně - já jsem tady asi spíše puritánka :) co si budem povídat.

Obrázek uživatele Faob

Zajímavé knihy to teda čteš, jen co je pravda! Díky za super výklad!

Obrázek uživatele Tora

Já mám ráda faktografii, a v mé rodině se to ví. Proto dostávám jako dárky nejroztodivnější encyklopedie a faktografické knihy. A jak se pak hodí!

Obrázek uživatele Regi

Toro, kdybych neznala tvou knihovnu, ptala bych se: Kde na to chodíš?! Takhle se zeptám jinak: Jak je možné, že si pamatuješ všechno co přečteš?

Obrázek uživatele Tora

No pamatuju si spíš jen tak něco a vím, co asi v které knížce je :)

Obrázek uživatele Lejdynka

Jo, to o tom podpálení ochlupení už jsem někde četla. Dneska bychom řekli wtf, co to bylo za magory, ale doba je doba. :)

-A A +A