Späť cez jazero

Úvodní poznámka: 

Prvý diel série: Albus Dumbledore má svoje dôvody
Predchádzajúci diel: Odísť

Drabble: 

Stál tam druhý čln. Čierny, strohý. Harry nastúpil.
Odteraz musím byť optimista, uvažoval, už sa nemôže stať nič horšie.
Vždy vedel, že ho Dursleyovci nenávidia. Aj tak ho šokovalo, ako ľahko sa ho zbavili.
Čln sa kĺzal po hladine. Harry od strýka vedel, že keď sa ľudia tvária ako práve teraz Severus Snape, má mlčať.
Triasol sa.
V pästi zvieral premočený list. Nemal záujem zistiť, kto a čo mu píše.
Kto ste? chcel sa Snapea spýtať. Teta hovorila len o jeho matke. Odviedol ju... Stala sa čarodejnicou... Čo ak je...
Ste môj otec? - chcel sa spýtať, a čln plával ďalej.

Závěrečná poznámka: 

Nikdy sa mi nepáčilo, ako Hagrid nechal Dursleyovcov na opustenom ostrove bez člnu - jedinej veci, čo ich mohla dopraviť na pevninu. Ešteže si filantrop Snape dokáže vytvoriť vlastný.

Nasledujúci diel: Cesty sa pretínajú

Komentáře

Obrázek uživatele KattyV

Je to vlastně záhada, že? Jak se Hagrid na ostrov dostal? Proč neměl vlastní člun?

Pokiaľ viem, neexistuje na to kánonická odpoveď. Ak by mal Siriusovu motorku, zrejme by do nej zobral aj Harryho, a ak by ju mal a nezobral ho, kam by ju schoval? Primiestnenie v jeho prípade nepripadá do úvahy. Metla by ho neudržala, ale možno mal pod tým kabátom zväzok metiel? Fakt netuším.
A ďalšia veľká otázka, ako sa Dursleyovci dostali z ostrova? Ak by ich zachránil Dumbledore/ministerstvo, záchranca by zrejme Dudleymu odstránil aj prasačí chvostík...

Obrázek uživatele KattyV

To jsou ty neřešené díry v kánonu, na kterých se autor fanfiction vyřádí. Takových je... Je ale fakt, že přestože jsem se mnohé snažila nějak logicky zacelit (v mém případě víceméně při zachování kánonu), tak o téhle jsem nikdy nepřemýšlela.

Mňa vždy najviac štvali testrály (že ich Harry vidí až v 5. dieli, hoci bol svedkom Cedricovej smrti na konci 4.). Ale to sa vysvetlilo, vraj sa v človeku to uvedomenie smrti musí v hlave nejako ustáliť - vysvetlenie, ktoré síce kríva na jednu nohu, no budiž.

V hagridovsko-dursleyovskej otázke zohráva podľa mňa veľkú rolu fakt, že išlo o 1. diel, dokonca o jednu z prvých kapitol. Rowlingová si určite ešte presne nestanovila mantinely, čo sa týka sveta a schopností hrdinov.
Vraj mala dokonca v pláne 1. diel prepísať tak, aby lepšie vyhovoval jej predstavám. Ale už to asi neurobí.

Obrázek uživatele Arenga

V tom to dost může být.
Taky mě ještě napadlo, že se tam Hagrud mohl dostat pomocí přenášedla, ale i tohle vysvětlení by trochu kulhalo...

Prenášadlo je dobrý nápad; problém vidím len v tom, že sa Dursleyovci neustále premiestňovali. Dalo by sa presne nastaviť na ich súradnice? Mám pocit, že sa to nikde v knihách bližšie nerozoberalo.

Tak či tak, príde mi nanajvýš nepraktické posielať tam Hagrida. Nielenže nie je vôbec nenápadný v styku s muklami, ale navyše nemá schopnosti doštudovaného čarodejníka - čo by urobil v krízovej situácii?

Obrázek uživatele Arenga

Ano, tenhle komentář sedí!

Ktovie, či za tým rozhodnutím bol nejaký geniálny Dumbledorov plán, ale jeho trochu šialený spôsob, ako svojmu obľúbencovi zdvíhať sebavedomie? :) Čo by bolo úsmevné, ale aj trochu desivé.

Z testrálů se stal na diskuzích až takový místní folklór - připomínka, jak to, že je neviděl, se opakovala tak často, až jsme si z toho začali dělat legraci.
A ještě další rozměr to dostalo v sedmém díle, kde Harry VIDĚL matčinu smrt, a i když byl dejme tomu malej a neměl z toho úplně rozum, tak že by se to nepočítalo vůbec, dokonce i potom, co si prostřednictvím mozkomorů ty okamžiky vybavil a pochopil, o co šlo?

Ach, vážne? A ja už, že to nikoho okrem mňa netrápi. Očividne čítam nesprávne diskusie.
Dementori (mozkomori) sú zaujímavá pripomienka. Že by sa nepočítali spomienky prostredníctvom tretej osoby/predmetu? Čo ak by Harry smrť rodičov uvidel v mysľomise?
Rovnako, ako sa nepočítal Quirrell.. Lebo Harry mal zavreté oči. :/ Videl vôbec zomrieť Cedrica? Možno sa mýlim, ale zdá sa mi, že cítil neznesiteľnú bolesť v jazve, ktorá ho oslepovala. Určite počul rozhovor Voldemorta s Červochvostom aj smrtiace kúzlo, zrejme videl zelené svetlo, ale Cedrica znovu uvidel, až keď bol mŕtvy, nie?
Čo to teda vlastne a presne znamená VIDIEŤ SMRŤ?

Taky mám dojem, že on vlastně tehdy smrt neviděl. Viděl ho až chvíli potom jako mrtvolu.

Obrázek uživatele Akumakirei

Existuje, Harry se ho na to druhý den sám zeptal a Hagrid odpověděl, že přiletěl, jenže teď, s Harrym, už žádná kouzla dělat nesmí. Víc "jak" nerozváděl. Ale že by později Dursleyovým loďku poslal, to už tam vážně není, jen vystoupí a jdou.

Obrázek uživatele Martian

Velmi dobrý postřeh ohledně Dursleyových. Drabble taky povedené. :)

Ďakujem a ďakujem.
Zaujímalo by ma, ako vyzeral rozhovor Dumbledora a Snapea po tom, ako sa Hagrid vrátil z tejto misie.

Obrázek uživatele Martian

Mě taky. :)

To je naprostá pravda s těmi Durleyovými. Asi už mě to taky někdy napadlo, nejspíš je to prostě nedomyšlené (i když autorka někdy dovede být krutá, to zas jo).
Jinak docela temná alternativa...

-A A +A