Až na dřeň

Obrázek uživatele hidden_lemur

Ten kopeček od Faustova domu nebyl velkej, ale klukům se táhl jako horkem rozteklá žvejka. Nikomu z nich se TAM nechtělo.
Protože tohle bylo fakt děsivé.
Mnohem děsivější než stará dobrá Přístavní čtvrť. Tohleto totiž bolelo. Bolelo vidět, jak je Michal, ke kterému takovou dobu vzhlíželi jako k největšímu frajerovi ze všech, ve skutečnosti zranitelnej.
Parta kráčela pomalu, Ústav hematologie a krevní transfuze už měli na dohled. Zcela vyjímečně mlčeli. Mandragora, mnohem tišší a pověrčivější než kdy jindy, pečlivě překračoval spáry v chodníku. Lexa měl nehty vrýpnuté do dlaní a sevřené pěsti skrýval v kapsách. V té levé měl dárek - světle modrý šátek z obyčejného plátna. Pro něj. Aby mu nebyla zima na hlavu - což je prý podle té holky, co tam lítá s dezinfekcí, první týden VŽDYCKY.
Michalův pokoj byl malý. Klimatizovaný. Oknem bylo vidět stromy, nemocniční dvůr a Karlák z rubu. Nad střechami vyčuhovala ta zářivá, zlatá věc na štítu kostela svatýho Ignáce. Neskutečnej poklid.
Napatlali si na chodbě ruce tou hnusnou alkoholovou dezinfekcí, pod přísným dohledem sestřičky počkali, až uschne, a nahrnuli se dovnitř jako kobylky.
"Čus," usmál se ten srandovní holohlavej mimozemšťan na sněhobílé posteli a usilovně mával, aby šli blíž - přece jen si ještě moc netroufali. Shodil pár kilo a jejich kamaráda připomínal jen hodně vzdáleně, ale pořád měl jeho oči. I když unavené. Doufající. Odhrnul desetimetrový svazek hadiček, jimiž mu do těla pomaličku kapala chemoterapie, pitný režim, antibiotika a pár dalších věcí, uvázal si na hlavu Lexův šátek a konečně to řekl: "Skvělý zprávy, volové. Mám dárce!"
"Fakt?" rozzářil se Lexa. Mandragora po sichr třikrát plivl přes levé rameno.
"Jo. Skvělá shoda. Jestli všechno půjde, jak má, hodím si doma chvilku relax a nastoupím pak přes chodbu na transplantačku. Mám neskutečnou kliku!"
"To teda jo!" řekl Lexa. Měl hroznou chuť Michala obejmout, ale samozřejmě si před kluky netroufl.

***

Ve stejnou chvíli na náplavce, necelý půlkilometr odtud, si jistý Vladislav Vilemín povytáhne bělostné podkolenky. Jak se narovnává, bezděky si dlaní přejede po paži. Není v registru dlouho. Modřina po odběru krve ještě nezmizela. Odběr dřeně je prý o něco složitější, ale taky nic, co by nedokázal ustát. Podstatné je, myslí si, že to někomu pomůže.
A o nic jiného tu vlastně nejde.
Vilemín se pečlivě protáhne a s elegancí, hodnou Zátopka, vyběhne po náplavce směrem k přístavišti. Protože - odběr nebo ne - večerní trénink nepočká.
Vždyť víte.
Modrý život.
A tak.

Podporuji: 

Podpora rozvoje programu pro transplantaci kostí dřeně
Vejdete-li se stále ještě zdravotně a věkově do podmínek dárcovství, budu velmi ráda - a naši pacienti také - když se přidáte. Zde: http://www.darujzivot.cz/
Jo, a ještě... Jste-li běžci a rozhodnete-li se 8.9. běžet desítku pro UHKT s Romanem, naším nejhustějším pacientem, budu ještě raději! Go, chlape neskutečnej!!! <3

Komentáře

Obrázek uživatele Esti Vera

Fandom neznám, ale alespoň mi to připomnělo, že tohle může potkat opravdu každého...
Hezky napsané!

Obrázek uživatele hidden_lemur

Díky.:)

Obrázek uživatele Keneu

Já si pořád říkala, je to Foglar? není to Foglar? A ono jo a nenásilně převedený do současnosti a milý a plný správných lidí. Moc líbí.
Nemůžu. Ani krev ne. Docela mě to mrzí, ale každý prostě není dokonalý hoch z foglarovky... Což nemyslím nijak zle. Těch, kdo mohou a darují, si vážím.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Já už také darovat nemůžu, holt nejsme všichni Vilemíni, ale nevadí, existuje spousta dalších způsobů, jak pomoct.:)
A děkuju za milý koment.<3

Obrázek uživatele Iantouch

Já si nejsem jistej, jestli se vejdu, spíš ale myslím, že ne. Každopádně to zjistím a uvidím. Povídka je skvělá. :)

Obrázek uživatele hidden_lemur

Ony ty požadavky jsou přísné, celkem. Já se nevejdu věkově a hlavně proto, že jsem sama člověk, co se z hematologických trablů teprve sám hrabe. Za zkoušku nic nedáš.:)
A díky!

Obrázek uživatele Aries

Moji oblíbení.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Moji též! :)

Obrázek uživatele HCHO

Skvělý psaní - krásná kombinace příběhu a zvolené podporované organizace.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Děkuju! :)

Obrázek uživatele netopýr budečský

Já se nevejdu určitě a fandom neznám. Musím to konečně přečíst.

-A A +A