Část třetí: Specifické subjektivní faktory a jejich vliv na estetický prožitek

Obrázek uživatele Rya
Úvodní poznámka: 

Cokoliv v komentářích napíšete, může být použito, ať už proti postavám či v jejich prospěch.

Double. Když je tak hezky :-)

Kapitola: 

Jaká holka, simtě?!, řekla ta holka, nejsem žádná holka,ale normální Siréna, a Pažout poznamenal, to jsme pochopili, ale Horáček se zeptal, co tím myslí, a Siréna jim vysvětlila, že je taková jako víla, co k sobě láká muže zpěvem a pak je zničí, načež se Pažout rozchechtal, jestli to ječení měl být zpěv, tak on že je papež, čímž Sirénu fakt naštval, myslím muže, kteří se zajímají o ženy, ty trdlo, spustila na něj, což podle toho, že se mi díváš do očí a ne jinam, nejspíš nejsi, ale zničit tě můžu i tak, chceš?, a Horáček chytil Pažouta za ruku a rychle řekl, nechce, on to tak nemyslel, nenič ho, prosím, a Siréna pokrčila rameny, ona že na tom netrvá, když teda do ní nebude Pažout rejpat, nemůže za to, že někteří slyší její krásný zpěv jako ječení, tak je to prostě zařízený, a že jim děkuje za odemčení a jde, jenom co jí některý z chlapců laskavě udělá do toho pytle díru na hlavu, aby nechodila hambatá, a Horáček jí vyhověl, takže Siréna odešla v pytli, docela jí slušel, a Pažout s Horáčkem šli taky, jenom předtím přikryli Kobu až po bradu, aby se mu dobře spalo.

Komentáře

Obrázek uživatele Keneu

Hlásím, že název mě zabil. A co se týče neúčinnosti zpěvu sirén na homosexuály jsem nadšena a zároveň pohoršena, že to v poměrně přihřátém starém Řecku nikoho nenapadlo. Paráda, kluci jsou skvělí a autorka ještě skvělejší. (a to přikrytí Koby <3)

Obrázek uživatele Rya

To víš... Koba taky neslyšel zpěv... ;) A díky moc! :-)

Obrázek uživatele Keneu

no jó! a ještě mě napadlo, že ten pytel teď asi bude velice šik, cit pro módu a tak... :)

Obrázek uživatele Aveva

Já myslím, že musí existovat i Siréni mužského pohlaví, kteří svým zpěvem lákají ženy a homosexuály a v tom starém Řecku prostě zpívali sborově, takže jim mohl uniknou jedině asexuál ;o)
A Horáček s Pažoutem jsou prostě zlatíčka :o)

Obrázek uživatele Keneu

Pravda, Tenny ve své přednášce vlastně dokonce zmiňovala nějakou romanci o Sirénovi, myslím. No chudáci námořníci...

Obrázek uživatele Tenny

*zjeví se z ničeho nic* To sím nebyl Sirén z řeckých mýtu, ale jiná varianta na téma "sexy nahá osoba co pěje a plave" a ten zpěv měl trochu jiné vlastnosti. :D

Co se týče řeckých sirén, ono je to takové složitější, protože v mytologii je bordel. Sám Homér je tedy popisuje jako napůl ženy, napůl ptáky. (a mužské sirény u Homéra nebyli)
Ale u těch původních sirén by měl zpěv teoreticky fungovat úplně na každého nehledě na jejich sexuální preference, protože nelákali na sex, ale obecně na cokoli, po čem daný člověk nejvíce toužil. Co vím, Odysseovi slibovali, že mu prozradí jeho budoucnost.

Až v pozdější mytologii se ze sirén stali ženy s rybími ocasy či pouze krásné nahé ženy, co zpívají.
*zase zmizí*

Obrázek uživatele Keneu

Captain! :) Děkuju, už jsem přesně nevěděla. A to ostatní je moc zajímavé. Na Homéra ještě pořád mlsně koukám na polici v práci (kuš, Keneu, jestli chceš intelektuálně náročnější četbu, dočti konečně ten Kouzelný vrch, co už máš dva roky z knihovny), jako dítě jsem četla skvělý komiks a tu všeobecnou povědomost člověk má, ale nepamatuje si všechno.

Obrázek uživatele Tenny

Já to z hlavy taky nevěděla, musela jsem googlit a dokonce si vytáhnout převyprávěnou Odysseu co mám v knihovničce. :D Jenom jsem si na to vzpomněla kvůli těm asexuálům, protože vím, že už se to dřív řešilo. :) Takže ani ace lidi nejsou odolní, nikdo nejni!

Ale ty "novější" verze sirén je zobrazují stejně, jako je ukazuješ ty - tedy jako nahé ženy, co svádí. ("novější" ve smyslu asi sedmnácté století a dál?) Také jsem se dočetla, že dle jednoho autora byly mytologické sirény prý metaforou pro reálné sicilské ženy lehkých mravů, které lákali muže od poctivé práce na lodi. ;)

Obrázek uživatele Hippopotamie

Více Sirén, více Horáčka a Pažouta!
To je něco, co jsem teď potřebovala, sepsání závěrečné grantové zprávy mne úplně vyřídilo...
Jinak souhrn pramenů k řeckým sirénám i pěkné obrázky viz zde https://www.theoi.com/Pontios/Seirenes.html

Obrázek uživatele Keneu

Páni, tak tomu říkám zdroj. Díky za tip na úžasný web.

Obrázek uživatele Rya

Děkuju za milé komentáře. K Sirénám bych chtěla podotknout, že vliv specifických subjektivních faktorů na estetické vnímání siréního zpěvu je vymyšlený :-D

Obrázek uživatele Esti Vera

Musím souhlasit s Keneu, název mi přijde skvělý. Siréna je sympatická a Horáček s Pažoutem nezklamali, s nimi je vždycky o zábavu postaráno :)

Obrázek uživatele Rya

Děkuju! :-)

Obrázek uživatele Aries

Je to strašně vtipný, ale tohle by mě fakt nenapadlo. Doteď jsem si myslela, že sirény fungovaly tak nějak univerzálně. :-)

Obrázek uživatele Rya

To víš, nějaký nápad se vloudí - a už ho nevypudíš! :-D díky!

Obrázek uživatele Arenga

Ten název!!! :-D:-D:-D

Obrázek uživatele Rya

:-)

Obrázek uživatele Tora

Jo, ten název! Ten je super a siréna v pytli jakbysmet. Těším se na další kousek jak malá.

Obrázek uživatele Rya

Děkuju, já taky :-)

Obrázek uživatele Regi

Přidávám se ke všeobecnému nadšení názvem. Ostatně s vlastním textem na tom nejsem jinak. Moc se bavím :-)

Obrázek uživatele Rya

To jsem moc ráda :-)

Obrázek uživatele Tenny

*hlásí se*
Já sím myslela, že sirény zpívají jenom 1. středu v měsíci, to je divný?!

:D

Skvělá kapitola, jen tak dál. ;)

Obrázek uživatele Keneu

*headdesk*

Cheche! No ale náhodou na Hradě už jsem je slyšela i v jiné dny a trochu mě to přece jen vzalo, co jestli to teda tentokrát není poplach.

Obrázek uživatele Rya

Ajajaja! Že mě to nenapadlo... předstírejme tedy, že právě tehdy se onen příběh stal... :-)

Obrázek uživatele neviathiel

chlámajík

Obrázek uživatele Rya

Potěšeník :-)

No ne, kde se takováhle vzala v tom lochu?
Ale je to teda docela zajímavé dilema s tím zpěvem, já bych řekla, že ho všichni slyší jako hezký (protože hezký je tak nějak sám o sobě) a je otázka, jestli to vůbec funguje podle orientace na pohlaví (asi se tak nějak předpokládá, že jo, že to tedy zabírá převážně jenom na většinově orientované chlapy, ale kdoví).

Obrázek uživatele Rya

Nepředpokládá, a mohlo by se! :-) Díky!

Už jsem se setkala s tím, že se předpokládalo... jinak znamená to, že ona se pokoušela zpívat a starej Koba to vyhodnotil jen jako ječení? Sirény jsou sice vlastně mrchy, ale stejně jsem ráda za to, že do toho zasáhli, protože přece jen, aby siréně nějaký drsňácký dozorce vyrážel zuby, to by bylo dost ošklivé, nějak se mi to vůbec nelíbí. Ale třeba by si s ním stejně byla nějak poradila, jeho život se přece měl chýlit ke konci.
A oni jsou ještě taková zlatíčka, že ho místo toho na rozloučenou hezky přikryli.

-A A +A