Část šestá: Všechno, co Pažout potřebuje znát o sadomasochismu, se naučil v mateřské školce

Obrázek uživatele Rya
Úvodní poznámka: 

Jsem doma, takže mám čas a napsala jsem dvě věty. Pardon.

Úryvek z Romea a Julie v textu opět v překladu J.J. Čejky

Kapitola: 

Člověče, Pažoute, to je samotnej Smrťák, vydechl nakonec Horáček, a Smrť poznamenal, SMRŤ, POUZE SMRŤ, PROSÍM, a pak studeně dodal, JÁ ČEKÁM, a Horáček zablekotal, my se tady, prosím, jenom procházíme, ačkoliv se nikdo neprocházel, kromě Parise, který se postavil na nohy, zatřepal hlavou a prohodil ke Smrťovi, Milosti, dobrou noc, mou úctu slečně, na což Smrť roztržitě odpověděl: VYŘÍDÍM, DÍKY, a Paris si klidně odkráčel, Horáček s Pažoutem mu to docela záviděli, obzvláště když Smrť zase začal se svým ČE…, ale vtom vjela do Pažouta kuráž a vychrlil ze sebe, no podívejte se, pane, vono to není moc pěkný ani spravedlivý, tyhlety náhodný smrtě, kór u mladejch lidí, vemte si třeba, kdyby nějaká malá holka prodávala v mrazu sirky a úplně by umrzla, protože by se bála jít domů, že toho málo prodala, to by se vám asi nelíbilo, nebo snad jo? (a to byla zásluha Pažoutovy babičky, že znal takové příběhy, protože mu je jako malému chlapci čítávala), načež Smrť, už tak dost strnulý, strnul ještě víc a pronikavým pohledem prázdných očních důlků Pažouta doslova provrtával, bylo to úplně šílené a děsivé, ale Pažout tomu pohledu statečně čelil a Horáček samým strachem a obdivem ani nedýchal, a pak Smrť prudce vztáhl kostnatou paži po sluchátku a najednou ho držel on, cosi do něj zašeptal a vzápětí byli Horáček s Pažoutem doma ve svém bytě nad železářstvím, leželi v posteli a sluchátko, které leželo mezi nimi, povídalo, máte si prý na něj dát POZOR, tedy pardon, chci říci pozor.
To bylo výživný, řekl Horáček, jsem z toho docela unavenej, tak dobrou, ale Pažoutovi se spát nechtělo, no prosím, povídal, POZOR, teda vlastně pozor si dát můžeme, čímž myslím, že nemusíme zrovna voživovat mrtvoly, vony se v literatůře dějou i jiné ošklivosti, zrovna nedávno jsem jednu četl, a slyšet Pažouta říkat, že něco četl, to Horáčka trochu probudilo, takže se optal, fakt jó, ty jsi četl, to se mi líbí, a Pažout ho za to praštil polštářem, jo, pokračoval, když se peří usadilo, pamatuješ, jak jsem otevřel u Šebestový tu knížku o šedivejch barvách, a Horáček si vzpomněl, no jo, myslel sis, že je to katalog laků na plech, správně, přikývl Pažout, říkal jsem si, že bych objednal něco na vrata od garáže, ale nebylo tam nic takovýho, zato tam byl takovej nóbl chlápek a ten ubližoval svý holce, a ne že by do ní omylem strčil nebo tak, ale fakt schválně, a Horáček řekl uvážlivě, ale třeba se to tý holce líbilo, jsou takový případy, například Vašíček, co s náma sedává v U koule, ale Pažout mu skočil do řeči, Vašíček je pako a hlavně není holka, nevím jak tebe, ale mě to učili už ve školce, holkám se neubližuje, a basta, a Horáček se zeptal, ani kdyby se jim to líbilo?, a Pažout odpověděl, za žádných okolností, a Horáček se zeptal znovu, ani kdyby o to prosily? a Pažout rozhodným hlasem odpověděl, ani kdyby o to prosily na kolenou!, a Horáček zívl, tak to opravíme, ale až zítra.

Závěrečná poznámka: 

Pro nečtenáře Zeměplochy (ty šťastné bytosti, které mají ještě tolik geniálních čtenářských zážitků před sebou!)přidávám vysvětlení Smrťova strnutí a vyklizení scény : v knize Otec prasátek Smrť (který zaskakuje za Otce prasátek) (což je na Zeměploše ten pán, co v zimě jezdí na saních tažených so... prasaty a rozdává dárky) potkává malou prodavačku sirek a proti všem tradicím, nejlepším zvykům, pravidlům dojemných příběhů, vůli svého služebníka a pomocníka Alberta i vlastnímu účelu ji nenechává umrznout.

Komentáře

Obrázek uživatele Aveva

By mě zajímalo, kdy vyrobíš název tak dlouhý, že už ti ho systém nevezme ;o)
A teda trochu se děsím, co přijde příště ;o)

Obrázek uživatele Rya

To je nějaká výzva, nebo co? (Nebudu to zkoušet! :))) ) Příště bude nějaká oprava, samozřejmě :)

Obrázek uživatele Apatyka

Kuju za vysvětlovací poznámku!

Obrázek uživatele Rya

Sim. Děkuju za komentář (a větu :))

Obrázek uživatele mila_jj

Díky. Katalog laků na plech mne naprosto rozsekal. :D

Obrázek uživatele Rya

Já děkuji. Katalog laků na plech je (v rámci příběhu) autentická vzpomínka, už se někde vyskytuje :)

Obrázek uživatele Tora

Moc si to užívám, parádní propletenec. Smrtě mám v Zeměploše moc ráda. Teda ono těžko říct, koho v Zeměploše nemít rád, možná tak akorát toho Časnačaje, z toho jsem byla nesvá :).
Skvělé dvě věty, díky.

Obrázek uživatele Rya

Já děkuju za milý komentář (časnacaj je dokonalý psychopat).

Obrázek uživatele Tora

No právě,co si budem povídat :)

Obrázek uživatele Aries

Tak tu holčičku se sirkama v Zeměploše si už nepamatuju. Zato si pamatuju originál, já měla babičku, co mi četla... ale nejsem Pažout!

Obrázek uživatele Rya

Originál je zralý na opravu, ale to už Smrť zařídil :)

Obrázek uživatele neviathiel

Chlámajík
a pozor na délku názvů, abys nezbořila databázi

Obrázek uživatele Rya

Děkujík! :) Dám si pozor, nechci hlavně zabírat moc místa v seznamu novinek :)

Obrázek uživatele neviathiel

Kam se hrabe dlouhý seznam na pád databáze :-D

Obrázek uživatele Regi

Pronikavý pohled prázdných očních důlků. :-)))
Mimochodem, patřím k těm, co se po Zeměploše teprve začínají rozhlížet. Začala jsem Čarodějkami na cestách.

Obrázek uživatele Rya

Výborná volba! To si užiješ :) a děkuji za komentář! :)

Obrázek uživatele gleti

Už se nemohu dočkat, až se vrhnou na opravování katalogu laků na plech.

Mimochodem, překvapuje mě, co se najde u Šebestový v knihovničce. Měla jsem ji za takovou českou Hermionu,intelektuálku, která by se podobné literatury o odstínech šedi nedotkla ani vidlemi,

Obrázek uživatele Rya

Pravděpodobně to měla z nějakých studijních důvodů :) Já si například budu muset do příště taky kousek přečíst, což mě poněkud děsí. A děkuji :)

Obrázek uživatele neviathiel

Laky na plech, uá :-D

Obrázek uživatele Rya

:)

Obrázek uživatele Keneu

Naprosto a totálně žobí. A směju se v knihovně, snad mě nikdo nezastřelí :)
Tady máte prasečnicovou holčičku se sirkami v barvě.

Obrázek uživatele Rya

Jéje, díky, to je bezva! Jak ten Smrť taky pěkně opravuje, no prosím :-D

Obrázek uživatele kytka

Jedna věta lepší než druhá. A Pažout je krásně zásadový! :-)

Obrázek uživatele Rya

Děkuji! :-D Zásadovost se bude prohlubovat :-)

Obrázek uživatele Hippopotamie

Už se těším, jak to Pažout s Horáčkem "katalogu" pěkně natřou ...

-A A +A