9. Mirje

Obrázek uživatele Wee-wees
Úvodní poznámka: 

Já se vám omlouvám, zase se mi to natáhlo. Ale dneska vážně nemám na delší psaní elán a navíc na následné scény se velmi těším a nechci je odbýt. Příští víkend jedeme s dětma k babičce, takže bych snad měla mít čas se v neděli na pár hodin někam zašít s notebookem a vyrobit následující kapitolu v klidu a s péčí.

Takže dnes jen krátce. Snad tím neodradím své věrné kachny čtenáře. Vydržte! :)

Kapitola: 

„Budete dnes vstávat, pane?“ zeptala se Mirje jako každý den, zatímco roztahovala vybledlé závěsy a pouštěla do pokoje tu trochu ranního světla, která sem mezi stromy proklouzla.
Yansson ležel v posteli jako každý den této zimy. Mirje by přísahala, že v ní každý den zabíral o něco méně místa. Byla to velká postel a ona měla strach, že ho jednoho dne pod silnou přikrývkou snad ani nenajde.
Dočkala se stejné odpovědi jako každé ráno.
Dnes ne, Mirje.
Stejně se pokaždé zeptala.
„Zajdu vám zase k prameni pro čerstvou vodu,“ rozhodla se nahlas. „Moje kmotra vždycky říkávala, že je ten pramen zázračný.“
Odpovědi se nedočkala. Yansson zamyšleně hleděl na proužek světla pronikající oknem a tisíce drobných zrnek prachu, které v něm neúnavně vířily.

Kdyby měla tvrdohlavost jméno, znělo by Mirje. Sloužila v gaumélském zámku jako hospodyně přes dvacet let podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nehodlala s tím přestat. Každý v tomhle domě věděl, že se Yansson nedožije léta, ale ona si to odmítala připustit. Se džbánem v jedné a sukovitou holí v druhé ruce se vydala k prameni, i když i ona už měla svoje roky a kila a poslední dobou se jí stále hůř dýchalo.
Páni, Mirje, řekla si, když už podruhé musela zastavit, aby chytila dech, měla bys vážně míň jíst. Přehodila si džbán a hůl z jedné ruky do druhé. V levém rameni jí začalo podivně poškubávat.
Když došla k prameni, musela si na chvíli sednout. Na čele jí vyrazil studený pot. Bolest v rameni zesílila a vystřelovala do ruky i za krk. Zvedl se jí žaludek. Najednou měla pocit, že se nemůže nadechnout. Krátce vykřikla, ale věděla, že je od zámku příliš daleko, aby ji někdo uslyšel.
Přesto však vzápětí zaslechla rychlé kroky. Někdo jí jde na pomoc!
„Co je ti? Nemůžeš dýchat?“ kdosi jí povolil šátek kolem krku. Čísi teplá dlaň jí lehce třela bolavé rameno, druhou cítila na hrudi těsně nad srdcem. Ženský hlas zpěvavě šeptal v řeči, které Mirje nerozuměla. Po chvíli se její dech začal uklidňovat; i černé mžitky před očima postupně slábly a svět dostával svoje původní barvy. Mirje s překvapením hleděla na svoji zachránkyni, mladou ženu s myšími vlasy a světlýma očima.
Dolňačka! Tady, v Gaumélách?
Dívka sebrala ze země zapomenutý džbán a naplnila ho vodou z pramene.
„Na, tady máš. Proto jsi sem přišla, ne?“
Mirje na ni pořád hleděla jako na zjevení. Dolňačka takhle hluboko v útrobách horního království... kdyby potkala tygra, nemohla by být překvapenější. Jenže tygr by jí nejspíš život nezachránil.
„Díky,“ kývla a vzala si džbán. Postavila se na nohy. Byly trochu nejisté, ale šlo to.
„Díky,“ zopakovala. Nějak nevěděla, co říct dalšího.
Dolňačka zlehka naklonila hlavu na stranu a usmála se. Najednou, na prchavý okamžik, byla Mirje najednou hrozně povědomá.
„Neznáme se odněkud?“ vyhrkla, i když by tu hloupou otázku nejradši hned vzala zpátky. Žádnou dolňačku přece neznáš!
Dívčina pokrčila rameny, ale neřekla tak, ani tak.
„Doprovodím tě zpět na zámek, ano? Vezmu ti ten džbán. Neměla by ses moc namáhat.“
A aniž by čekala na odpověď, otočila se a vyrazila. Mirje se, zmatená na nejvyšší míru, vydala za ní.
Zdálo se, že dívka přesně ví, kudy jít. A i když kráčela s ohledem na starou služku pomalu, zdálo se, že se už nemůže dočkat, až tam budou.

Závěrečná poznámka: 

Já se taky těším, fakt. Na tu příští část shledání se těším už od začátku. :D

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

To je pěkný. Hodná holka. A taky se těším

Obrázek uživatele Killman

Také se těším na další kapitolu.

Obrázek uživatele Rya

Já se taky těším, a zatím si to aspoň stihnu přečíst zpátky, je to skvěle napsané a napínavé.

Obrázek uživatele Aveva

Kachna drží! A moc se těší na příští týden ;o)
Obrázek uživatele wandrika

Už som si hlavnú hrdinku obľúbila. A vyzerá to, že ďalší diel bude naozaj zaujímavý.

-A A +A