Pravidla DMD 2019

Obrázek uživatele sos

Vyhlašujeme další ročník drabblovací challenge Duben Měsíc Drabble! Pročtěte si Pravidla, Návod na vložení drabble i FAQ, budou se hodit.
Duben Měsíc Drabble (dále DMD) je multifandomová challenge pořádaná Společností pro osvětu spisovatelů (dále SOS) a Týmem Bleskobrku. Jejím cílem je vybičovat tvůrčí aktivitu účastníků a donutit je napsat tolik drabble, kolik se do měsíce dubna vejde.

1. Základní pravidla DMD

Od 31. března do 29. dubna bude na těchto stránkách Týmem Bleskobrku každý den zveřejňováno jedno téma, na které může každý účastník napsat jedno drabble z libovolného fandomu. Drabblem se míní povídka o sto slovech, ne více, ne méně. Na každé zveřejněné téma je nutno napsat drabble originální, jedno drabble není možné recyklovat ve více tématech. Téma musí být v drabble jasně rozpoznatelné!
Postupujte, prosím dle Návodu na vložení drabble a případné nejasnosti dále konzultujte v FAQ (upozorňujeme zejména na bod 8. - Co mám dělat, když jsem v tabulce neobjevil bod za své drabble?).

1.1 Do challenge lze vstoupit kdykoli během jejího trvání. U drabble je povinné uvést fandom. Varování/poznámku užijte, bude-li to nutné, v některých případech je varování povinné (viz Návod na vložení drabble). Zde najdete příkladové téma s příkladovými drabble.

1.2 Téma dne bude vždy zveřejněno v druhé půli dne předcházejícího, nejpozději pak o půlnoci. Od okamžiku zveřejnění tématu je povoleno uveřejňovat v rámci tématu drabble. Drabble musí být vždy vloženo celé a kompletní. Téma bude vždy uzavřeno v 23:59 dne, pro který bylo vyhlášeno. Po uzavření tématu již nelze publikovat další drabble, lze ale bez omezení komentovat již zveřejněná drabble.
Příklad: Téma na 7. dubna bude zveřejněno již 6. dubna odpoledne či večer a od té chvíle je možné drabble zveřejňovat. Téma bude uzavřeno 7. dubna v 23:59, všechna drabble zveřejněna poté jsou neplatná. V určitou dobu dne bude tedy někdy možné psát zároveň drabble na dvě témata - na téma 6. 4. i 7. 4.

1.3 Bonusové dny: Všechny neděle v měsíci dubnu jsou bonusové dny, kdy bude možné napsat dvě drabble - jedno na oficiální nedělní téma a druhé na jedno z témat, na které účastník v předcházejícím týdnu drabble napsat nestihl (jestliže v daném týdnu napsal všechna drabble, píše jen nedělní téma). Tým Bleskobrku může také vyhlásit bonusový den mimo neděli s vlastními pravidly.

1.4 Vámi stvořená drabble je možné okamžitě po publikování na této stránce publikovat i kdekoli jinde, po dobu trvání DMD vás však prosíme, abyste při takovém zveřejnění uváděli odkaz na DMD. Takovou možnost propagace si přece nenecháme ujít ;)

1.5 Za drabble vám bude udělen bod v případě, že bude mít přesně sto slov (případně jiný pevně stanovený počet slov uvedený v zadání) a jednoznačně rozpoznatelné téma. Sporné případy řeší Metodika počítání slov, která je orientační pomůckou pro kontrolory i pro autory. V případě, že drabble nemá požadovaný počet slov, bude na to autor upozorněn formou komentáře u drabble a vyzván k opravě či objasnění. Stejně tak bude autor upozorněn v případě nejasností ohledně splnění zadaného tématu. V případě, že bude drabble označeno v úvodní poznámce slovem „nesoutěžní“, nebude kontrolováno, nebudou za něj uděleny body, ani nebude ze strany organizátorů nijak komentováno.

2. DMD odměny
Hlavní odměnou bude každému účastníku radost z vlastní kreativity i kreativity druhých a možná i pár nadšených komentářů. Zároveň jsou ale připraveny i odměny motivační, které by měly účastníky povzbudit k co největší tvořivosti.

2.1 Každý účastník, který během dubna napíše 7 a více drabble, obdrží právo užívat pamětní ikonku.

2.2 Každý účastník, který napíše 14 a více drabble, obdrží pamětní placku.

2.3 Účastník, který napíše během měsíce dubna 30 a více drabble, obdrží druhou, ještě úžasnější pamětní placku!

3. Přípravná fáze DMD

Od 8. března do 22. března může kdokoli na mail drabble.sos@gmail.com zaslat náměty na drabble, které budou inspirující a multifandomové – to znamená dostatečně obecné, aby se na ně dalo napsat drabble z (téměř) jakéhokoli fandomu. Tedy: „Mor“ je správně, „Mor na Enterprise“ je špatně. „Růžové lízátko“ je správně, „Růžové lízátko profesora Snapea“ je špatně atd. Počet návrhů není omezen, dejte ale prosím přednost kvalitě před kvantitou.
Na konci měsíce března vybere Tým Bleskobrku ze zaslaných témat 30 nejvhodnějších, případně přidá ještě nějaká svá vlastní.
Pro další informace si prosím přečtěte FAQ, nenajdete-li tam odpověď na své otázky, ptejte se v komentářích pod FAQ nebo v diskuzním vlákně, které je dotazům určeno. Máte-li nějaké připomínky či konstruktivní návrhy k pravidlům, neváhejte nám je zde v komentářích sdělit. Všechny vezmeme v úvahu. Jestliže nám chcete DMD pomoci propagovat, vyzvedněte si banner.

Závěrečná prosba:
Při tak velké akci, jakou je DMD, je velmi pravděpodobné, že se zde setkáte i s drabbly či účastníky, kteří nebudou vaší krevní skupinou. Prosíme vás o zvýšenou míru tolerance, bez níž bychom to prostě dělat nemohli. Chápejte prosím stránky DMD jako místo, kde panuje Vodní příměří z Knihy džunglí, a kde je tedy nepřípustné další účastníky napadat prostřednictvím komentářů nebo prostřednictvím drabblat, ať už jsou vaše vztahy mimo DMD jakékoli. Porušování Vodního příměří nebude tolerováno; bude trestáno zablokováním autorského účtu na 24 hodin a v obzvlášť závažných případech může být přistoupeno i k úplnému vyloučení z DMD. Jako zvlášť závažné jsou hodnoceny útoky proti Týmu Bleskobrku (KaTužce a Nifredil), které v rámci DMD působí jako rozhodčí (více v FAQ). Míru porušení Vodního příměří posuzují sosačky s maximální snahou o spravedlnost a při zvážení všech okolností. Máte-li podezření, že někde nastal problém, neváhejte nám napsat sos.hp.ff@gmail.com.

Závěrečné poděkování:
Originálními autorkami challenge jsou Aveva a Julie. Jejich zásluhy nebudou zapomenuty. Tým Bleskobrku - Katužka a Nifredil - byl k DMD původně přizván zejména proto, že většina aktivních sosaček se chtěla DMD zúčastnit za stejných podmínek jako ostatní a nechtěla tedy kupříkladu znát dopředu složení témat. Po letech úchvatných zkušeností s jejich nasazením, flexibilitou, kreativitou a téměř nebeskou trpělivostí pak voláme: Už nechceme nikoho jiného! Nifredil i KaTužce jsme za jejich pomoc velmi vděční a všechny účastníky vybízíme, aby se k nim chovali s láskou a úctou.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Věčné vivat Nifredil a KaTužce jakož i Avevě a Julii!

Obrázek uživatele Eillen

Bez zbytečných slov se pod to podepíše

Obrázek uživatele Apatyka

Rovněž podškrabuje

Obrázek uživatele mila_jj

Taky tak, líp by to nenapsala.

Už je to tady! Tak pomáhejte mi všechny múzy, když už se mi vyflákly na padesátku...

Začínala jsem uvažovat, jestli DMD nebyl třeba nahrazen Padesátkou...

Obrázek uživatele Profesor

Vivat DMD! A Bleskobrk Team! Vivat!

Obrázek uživatele Blanca

My si letos s Owlish střihneme, která z nás se o to bude pokoušet navzdory spánkové deprivaci a všemu ostatnímu :D

Obrázek uživatele mamut

Jaro je tady. Poslední zimní neděli se pohupovalo ve vzduchu a lákalo zpěvy ptáčků a našich milých hodnotitelek a tvořilek - jaro a drabblení je tady :D

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Tedy... Ne že bych se netěšila, ale letos mám z toho DMD trochu obavy. Ta kombinace s Padesátku bude přímo (sebe)vražedná. :-D

Obrázek uživatele strigga

Tak mi dva týdny před DMD kleknul počítač. Právě leží na jipce a vypadá to s ním bledě. To jsem na sebe letos zvědavá.. asi budu víc psát v práci. :D

Obrázek uživatele Terda

Oj. U mě to sice vypadá, že bych mohla mít na DMD dokonce i čas, ale otázka zní, jestli budu mít mozek. Mám pocit, že si sbalil kufry a odcestoval asi do Karibiku. :D Držím palce, aby byl stroj zachráněn a múzy byly nakloněny.

Obrázek uživatele strigga

Já se zas letos hrozně těším (taky proto, že to taky konečně vypadá, že na to budu mít čas), takže jsem si v souladu s Murphym jistá, že se určitě něco pokazí. Jenom ještě nevím, jestli to bude jen ten počítač, nebo to ještě není všechno. *optimista za všech okolností* :D Tak ti taky moc držím palce. A jestli máš mozek v Karibiku, tak to taky není špatný – třeba někde hledá Skřivánka a vrátí se akorát na začátek dubna spolu s ním! :-)

Obrázek uživatele Arenga

Doufám, že se počítač rozchodník, to jsou nemilé komplikace, ale je ještě týden čas, to by se mělo zvládnout. ;-) Tvoje drabble mi vloni docela chyběla.

Obrázek uživatele strigga

Zatím pořád leží a vypadá to nevalně.. ale psát snad budu i tak, a určitě i číst! :-)

Obrázek uživatele Terda

Oj. Chudinka. Jo čas na psaní ten letos mít budu a nejspíš i na čtení. :D

Obrázek uživatele Tora

To bych byla moc ráda. Tešík!

Obrázek uživatele Tora

Tak proč by nemohl být Skřivánek v Karibiku též, ptám se? Kvalitní rum, palmy se kývají, do tmy zní opilé hlasy...

Obrázek uživatele strigga

Ano, ano, přimlouvám se za tento nápad! :-D

Obrázek uživatele Terda

Já ne. Při posledním setkání s rumem jsem měla tři dny kocovinu. :D A to jsem toho moc nevypila.

Obrázek uživatele Tora

Joj, no jo, duben za krkem... to zas bude rachot. Padesátka do toho... a já pořád ještě nevím, co budu v DMD psát. O jé.
Nicméně díky Nifredil a KaTužce, jakožto i Julii a Aveve.

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Jen tak mimochodem, vím že si koleduju... Ale nemělo už by brzy přijít překvápko do Padesátky?

Úp? (Jestli se teda úpí i v Padesátce...)

Obrázek uživatele Arenga

já bych v tomhle případě raději tiše mlčela ;-)

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Jak říkám - koleduju si. Pak budu nejspíš nadávat. :-D

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Jak říkám - koleduju si. Pak budu nejspíš nadávat. :-D

Obrázek uživatele Aveva

V Padesátce se neúpí, v Padesátce se rány osudu snášejí stoicky ;o)
Obrázek uživatele Tora

:D

Obrázek uživatele Apatyka

ale testovací téma. Teď si koleduju zase já, ale jakožto neúčastnice Padesátky bych ho docela ocenila... (Jestli teda už nejsem úplně slepá a ono tady pokojně nevisí již druhým týdnem, že.)

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Slepá zřejmě nejsi, pokud se tedy nejedná o davovou slepotu.
Já bych tedy testovací téma taky brala, aby bylo víc času něco vymyslet. :-)

Obrázek uživatele sos

Nebojte se, testovací téma se objeví do poloviny týdne :o)
(Ona musí v rámci toho hlavní administrátorka provést nějaká nastavení, takže to chvilku trvá a znáte to, času málo, povinností hodně :o)

Bez úpění téma není!

-A A +A