Zamilovat, milovat

Obrázek uživatele Esti Vera
Fandom: 
Drabble: 

Dříve jsem chtěla Kluka:
Někoho, kdo bude vtipný a inteligentní.
Někoho, kdo uvěří, že jsem dokonalá.
Někoho, kdo mi bude posílat zamilovaná psaníčka.
Někoho, kdo se stane středem mého Vesmíru jako nejzářivější hvězda.
Někoho, bez koho nebudu moci žít.

Dnes bych chtěla Muže:
Někoho, kdo bude mít své chyby, ale bude je brát s úsměvem.
Někoho, kdo bude chápat a přijímat ty mé.
Někoho, kdo mě obejme, i když budu od bláta.
Někoho, kdo mě bude milovat i za padesát let.
Někoho, s kým budu, protože chci a ne protože potřebuji.

Dříve jsem se chtěla zamilovat.
Dnes chci především milovat.

Komentáře

Obrázek uživatele Lee

To je dost moudré. Já bych především chtěla muže, který bude více než všechno ostatní (včetně mě) milovat Boha. Ale snažím se to ponechávat Bohu, třeba má jiné plány.
Zamyšlení každopádně moc hezké a pro mě i dost aktuální. :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Děkuji. A jen tak na zamyšlení: není právě láska k lidem tím největším možným vyjádřením lásky k Bohu? A není milování druhých nejkrásnější modlitbou, ve které se můžeme spojit my všichni (bez ohledu na víru či její absenci)?
Každopádně Ti také přeji, abys našla toho, koho hledáš :)

Obrázek uživatele Lee

Ano, ačkoli nevím, jestli největším možným (co mučednictví?), ale láska k Bohu se láskou k bližním každopádně nevyčerpává. A neřekla bych, že láska k bližním je nutně modlitbou, protože modlitba je rozhovor s Bohem, a myslím, že abys mohl vést rozhovor, musíš si být alespoň základně vědom přítomnosti druhé strany. Takže bych spíš mluvila o službě Bohu, protože láska k bližnímu je naplněním přikázání.

Obrázek uživatele Esti Vera

Jistě, díky za Tvůj pohled, miluji podobné diskuze :). Co se mučednictví týče, je to na pováženou, protože myslím, že někdy žít pro něco vyžaduje větší odvahu, oddanost a odhodlání, než pro to zemřít. S tou modlitbou souhlasím, nenacházela jsem vhodná slova, jak to vyjádřit. Ono svým způsobem může jít o slovíčkaření, protože když píšu o Bohu, záměrně nezmiňuji, jakého Boha myslím (křesťanského? muslimského? unitářského?), takže ta interpretace tvrzení pak samozřejmě vychází z toho, v duchu jaké tradice o něm člověk uvažuje a k jakým věcem ze svého života ho vztahuje. Věřím ale, že základní smysl mého komentáře byl zachován, a dle Tvé reakce snad i pochopen :D

Obrázek uživatele Lee

Tak já vůbec netvrdím, že mučednictví je ultimátně nejkrajnějším vyjádřením lásky k Bohu, ostatně světce máme mezi mučedníky i mezi lidmi, kteří zemřeli přirozenou smrtí. Ovšem myslím, že pro mučedníky by jakákoli jiná cesta než právě smrt byla projevem menší lásky, tj. myslím, že v jejich případě byla jejich smrt projevem nejvyšší lásky k Bohu, i když jim bránila v další účinné lásce vůči bližním. (To je asi zkondenzovaná má výhrada k Tvému prvnímu komentáři, nemyslím si prostě, že by se nejvyšší láska k Bohu projevovala výhradně v lásce k bližnímu. Ale to jsi možná ani nemyslela...)
Jinak k druhé části komentáře - chce se mi napsat, že mě vůbec nenapadlo uvažovat nad tím, jakého Boha myslíš, vzhledem k tomu, že Bůh je jen jeden... XD Nicméně nezdá se mi, že by tady měl nastávat problém, protože mi přijde, že modlitba má ve všech tradicích dialogický charakter, nebo ne?
Celkově jsem asi vlastně moc neporozuměla Tvému prvnímu komentáři. Byla to polemika se mnou, nebo čistě úvaha, kterou můj první komentář podnítil? Protože jestli to měla být polemika, možná vychází z toho, že jsem se na počátku ne zcela pochopitelně vyjádřila. Tím, že hledám člověka, který bude nade všechno milovat Boha, pochopitelně nemyslím, že nebude milovat mě - jen že mě nebude milovat jako Boha a nebude ode mě čekat, že ho budu milovat jako Boha. Tj. asi by bylo nejpřesnější říct, že hledám muže, který bude milovat vše náležitou láskou, Boha láskou, jak přísluší Bohu, stvoření láskou, jaká přísluší stvoření. No, dobře, mohla jsem říct rovnou, že hledám světce, ale... XD
Nu, snad jsem to ještě víc nezatemnila. Omlouvám se, pokud už případně nezareaguji, ale asi tu do neděle nebudu. Díky za podnětnou diskuzi. :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Díky za obsáhlý komentář. Začínám mít dojem, že se asi víceméně shodneme, jen jsme se možná úplně nepochopily, resp. Ty jsi se na začátku nevyjádřila úplně přesně, já jsem nevhodně použila některé pojmy a špatně Tě pochopila, takže pak jsme se do toho trochu zamotaly :D
Ten můj první komentář byl myšlen spíše jako úvaha podnícená tím, co jsi napsala, ne jako snaha odporovat Tvému tvrzení. Jedná se totiž samozřejmě o Tvůj osobní názor, na který máš plné právo a který vychází z Tvého žebříčku hodnot (a ten můj zase vychází z mého, pochopitelně trochu odlišného). Obecně si nemyslím, že by vůbec v téhle otázce existovalo něco jako dobrá či špatná odpověď, takže jsem s Tebou nechtěla polemizovat, ale spíše se nad tím zamyslet :)
K tomu mučednictví a lásce k bližním - rozhodně jsem nemyslela, že by láska k bližnímu byla jediným možným vyjádřením lásky k Bohu, stejně tak jako si nemyslím, že by jediným možným způsobem bylo mučednictví. Věřím, že láska je neměřitelná a nepočítatelná, takže nelze říci, zda Boha více miluje ten, kdo miluje druhé, nebo ten, kdo pro svou víru zemře - každý z nich zkrátka miluje jinak. V souvislosti s tématem, které jsme řešily, mi ale přišlo zmiňování mučednictví trochu zbytečné.
Co se modlitby týče, bylo to prostě nevhodně zvolené slovo. Já osobně jako nekřesťanka ten pojem přece jen vnímám trochu volněji, např. ve východních tradicích se často smazává rozdíl mezi modlitbou a meditací, takže ten dialogický charakter tam nutně být nemusí. Pro příště se ale zkusím vyjadřovat přesněji.
A za případné nereagování se neomlouvej, já taky budu na počítači až v pondělí ;)

Obrázek uživatele Tora

Přála bych ti, abys takového našla.

Obrázek uživatele Esti Vera

Děkuji :)

Obrázek uživatele Arenga

To je krásné, držím palce, aby to to vyšlo.

Obrázek uživatele Esti Vera

To jsem ráda, že se Ti drabble líbí, a děkuji.

Obrázek uživatele strigga

To bych ti moc přála :) já se kdysi taky chtěla zamilovat. A pak jsem zjistila, že to nejspíš moc neumím, ale to mi nijak nebrání milovat. Vidím mezi těmi dvěma slovy diametrální rozdíl a jsem ráda, že o něm někdo napsal :) hodně štěstí!

Obrázek uživatele Esti Vera

Díky, já to vlastně zatím tak moc neřeším, vzhledem ke svému věku věřím, že nemám kam spěchat, ale tohle drabble prostě chtělo ven :)

Obrázek uživatele KattyV

I já.

Obrázek uživatele Esti Vera

:)

Obrázek uživatele Rya

Pěkné a moudré! Ať se Ti to splní :-) (a to říkám já, která už nechce ani jedno :-))) )

Obrázek uživatele Esti Vera

Děkuji. Třeba jednou, uvidíme :)

Obrázek uživatele Aplír

Říká se, kdo hledá, najde. Přeji Ti, abys našla - když už teď víš koho hledáš.

Obrázek uživatele Esti Vera

:)

Obrázek uživatele Evangelista biolog

Mezi zamilovat a milovat je opravdu velký rozdíl. Krásné, přeju ti, ať ho najdeš. :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Děkuji mnohokrát :)

Obrázek uživatele Faob

Nádherně vyjádřeno, dobrá proměna pohledu! Za takováto drabblátka bych Tě i požádal o ruku (ty požadavky nejsou nesplnitelné, krom posledního, který není na mně), ale jsem tak nějak zadaný :-))

Obrázek uživatele Esti Vera

Mockrát děkuji, Tvá chvála mě obzvlášť těší. A přeji Ti, abys byl s tím svým "tak nějak zadaný" šťastný a spokojený :)

Obrázek uživatele Remi

Ještě nikdy mě nenapadlo, jak velkej rozdíl mezi tím může být. Děkuju. :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Není zač, já děkuji za komentář :)

Obrázek uživatele Regi

Ano, přesně tak to je. Časem na to přicházíme všechny.

Obrázek uživatele Esti Vera

:)

-A A +A