Před zbouráním (1950)

Obrázek uživatele Eillen
Úvodní poznámka: 

Předchozí část: http://sosaci.net/node/35502

Drabble: 

Vypravěč se rozhlížel kolem a hledal mladší verzi Čestislava. Potřeboval jej, aby mu pomohl. Nebo si to alespoň myslel. Jeho pohled však neustále sklouzával k Plzeňské bráně. Bráně, která byla vstupem do města již od středověku. Bráně, která již brzy nebude.

„Někdy mám pocit, že lidé už umí věci jenom ničit,“ povzdechl si Vypravěč se vzpomínkou na protestní telegram Antonína Zápotockého, který však nic nezměnil.

„Víš, Zuzi, jsou věci, nad kterými by se mělo zakázat byť jen přemýšlet,“ ozval se za Vypravěčem povědomý hlas. Rychle se otočil, aby si potvrdil, že je to opravdu Čestislav.
S úsměvem mu vyšel vstříc.

Závěrečná poznámka: 

Městské opevnění a městské brány byly postupně likvidovány již od 19.století. Plzeňská brána vydržela jako poslední. I když návrhy na její zboření byly poprvé předneseny před první světovou válkou.

Argumentem pro zbourání byla bezpečnost chodců a plynulost dopravy. Nejprve se přišlo s kompromisem a vybudovaly se postranní podchody - první roku 1925, druhý 1936.

Koncem roku 1949 bylo rozhodnuto o zbourání brány - důvodem byla úprava křižovatky před branou. Díky protestům byla demolice pozastavena, ale v lednu 1950 se opět začalo s bouráním. Téma bourání Plzeňské brány se nakonec dostalo i na program jednání vlády a její předseda Antonín Zápotocký opravdu zaslal do Rokycan protestní telegram. Bohužel ani to nemělo žádný vliv a 20. ledna bylo rozhodnuto o definitivním zboření. Trvalo pouhé dva dny bránu zbořit...

Komentáře

Obrázek uživatele Killman

A kde je ta past?

Obrázek uživatele Eillen

Nu, téma nedovolilo pokračovat v ději dál a tak jste dostali dějepisný kousek :D

Obrázek uživatele Jackie Decker

No tak to jo. Potkali se ale či dál?

Obrázek uživatele Eillen

Co dál? To řekne téma. Jestli zase bude takové, jako toto, tak se opět nic dějově nedozvíte :D Ještě, že je zatím pořád jen začátek měsíce :-D Snad to stihnu dopsat

Škoda zbořené brány. o tolik zajímavých míst jsme se připravili, a dost smutný je, že to bylo leckdy ještě takhle pozdě. Když už ty památky přečkaly všechna na období bourání hradeb a asanací a tak.
Ale vypravěč aspoň může vidět i zmizelá místa.

Obrázek uživatele Eillen

Přesně. Když už vydržela brána tak dlouho, o to víc to mrzí.

Obrázek uživatele strigga

Ach jo. Tuhle jsme byli v Hradci a narazili jsme tam na sochu L. J. Pospíšila, "osvoboditele města z pout hradebních".. někdy bych si hrozně přála vidět český města před začátkem všeho toho bourání, předtím, než se všude vystavěly ty určitě mnohem vzhlednější paneláky a jim podobný monstra.

Obrázek uživatele Eillen

Mít možnost to vše vidět, hned bych vyrazila. Ono stačí podívat se na staré pohlednice...
Naštěstí sochy tady zůstaly snad všechny. Myslím

-A A +A