19. Cesty k sobě

Obrázek uživatele Regi
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

I když se to nezdá, posledních několik kapitol se odehrálo v jednom dni, bezprostředně po sobě. Lenka v noci nemohla usnout, dopoledne se na verandě trápila s „neposlušným“ obrazem, seděla s Rolfem u oběda a pak si společně prohlíželi plány oprav londýnského domu. Rolf neustále mluvil a mluvil. Pak Lenku letmo políbil na tvář a zmizel ve své pracovně.

Kapitola: 

Lenka zůstala zamyšleně stát. Prsty se dotkla tváře v místě Rolfova polibku. S údivem zaznamenala, že na prsteníčku nemá jeho prsten. Že si ho tentokrát poprvé zapomněla při odchodu z verandy navléknout. A že byl Rolf tak zaujatý vlastními myšlenkami, že si toho vůbec nevšiml. Co že to všechno povídal?
Žádný ateliér? Dětský koníček? Povinnosti manželky ministra? Obrázek pro veřejnost? Nevěřícně si znovu přehrávala Rolfův monolog. A taky ten u oběda: Termín svatby? Zeť majitele Jinotaje? Hrdinka protivoldemortovského odboje? Rozhovory včerejší a předvčerejší… Najednou před očima neviděla mladého pohledného muže. Její představivost ho proměnila v obrovského, sebestředného, pyšně se naparujícího žabáka. Jeho veliká ústa se doširoka otevírala a po stranách obličeje se mu nadouvaly veliké bubliny.
„Žabák! To je přesně ono!!!“ Lenka se šťastně zasmála a vyběhla na verandu. Na nějakou kávu si ani nevzpomněla.
O dvě hodiny později otevřela dveře do pracovny a došla až k Rolfovi. Stál před zrcadlem, ruce dramaticky zdvižené a něco deklamoval.
„Potřebuji s tebou mluvit. Dokončila jsem ten obraz a…“
„Lenko, teď ne! Nacvičuji projev, nevidíš? Udělám si na tebe čas po večeři.“
„…chtěla jsem ti povědět, že…“
„Řekl jsem, že až večer!“
„…odjíždím. Ještě před večeří. A musím ti vysvětlit, proč…“
„Pro Merlina! Tak klidně jeď. A vrať se včas, pokud si potřebuješ o něčem promluvit.“
Lenka pokrčila rameny, beze slova pokývala hlavou, otočila se, a za okamžik se za ní dveře opět zavřely.

„Tiro!“ rozlehl se srubem Rolfův podrážděný hlas o další tři hodiny později. „Proč je prostřeno jen pro mne? Co tu fňukáš? Že si slečna sbalila všechny věci a odjela? A na verandě že mi něco nechala?“
Rozrazil dveře a došel až k malířskému stojanu. Matně si vzpomínal, že Lenka říkala něco o tom, že obraz dokončila. Nechápavě na něj zíral. Známý výhled z verandy – hory a údolí s klikatou říčkou – vypadal jinak. Tenká vodní stuha chyběla a v průsmyku, kde měla pramen, nesmyslně trůnil obrovitý ošklivý žabák. Hlavu měl výš než okolní štíty, v hubě roličku pergamenu s navlečeným zlatým kroužkem.
Najednou se pohnul a vyplivl ji. Vylétla z obrazu, zlatý prsten s rudým kamenem se z ní svlékl a dopadl Rolfovi k nohám. Za ním se k zemi zvolna snesl rozvinutý pergamen. Rolf se pro něj sehnul a překvapeně vydechl. Byl to dopis od Lenky.
Rolfe Scamandere,
když jsem řekla, že si tě vezmu, myslela jsem, že to tak má být. Kdysi jsme si to jako děti slíbili. Naše sny a touhy si tehdy byly tak podobné...
Vracím ti prsten. Je mi líto, ale svůj slib splnit nemohu. Protože tvým dnešním touhám nerozumím, a ty nerozumíš mým. Nepatříme k sobě.
Hodně štěstí. Lenka

Vztekle zmuchlal pergamen do kuličky a mrštil do kouta. Pak zvedl prsten a zadíval se na vsazený drahokam. „Do Merlinovy prdele! Ten šmejd přestal fungovat?!“

Závěrečná poznámka: 

Díky Katty, která mi k povídce vytvořila krásnou koláž, se můžete podívat, jak vypadá Lenčin dokončený obraz.

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Páni! Tomu říkám dát košem stylově! A dobře udělala, Lenka. Typické. Přemýšlí, jestli ten šmejd přestal fungovat, místo toho, aby se zamyslel, jestli náááhodou něco neudělal špatně. Moc pěkně napsané.

Obrázek uživatele Regi

Díky. Mimochodem, Rolf se rozhodně nad situací zamyslel, a poučení si z ní vyvodil. Otázka je, jaké. ;-)

Obrázek uživatele Aries

Lenka dobrá, ale že je ten Rolf až takový idiot... ten jeho táta byl aspoň podle filmů docela fajn...

Obrázek uživatele Regi

Mlok Scamander z filmů byl Rolfův dědeček. Úspěšný v tom co dělal, přestože po úspěchu nijak zvlášť netoužil. Tatínek, který se přátelil s tátou Lenky, byl sice podobně potrhlý jako Mlok, ale už ne tak úspěšný, přestože po úspěchu toužil. No a Rolfovo jablko spadlo bohužel hodně daleko od scamanderovského stromu. Kdoví, po kterém z předků zdědil svou úžasnou povahu. Protože po tatínkovi má očividně jen tu touhu po úspěchu a po dědečkovi nic. ;-)

Obrázek uživatele Aries

aha, no jo, jasně, ty by ty roky nevycházely. Začíná mi připadat, že Draco Malfoy je proti Rolfovi milý a empatický chlapec. Smůla. Aspoň že Lenka vypadla ještě včas

Obrázek uživatele strigga

Šmarjapano, to je vážně takovej... píp. A je moc fajn, že Lenka odešla; ale bojím se, že ne napořád, jestli si to teda dobře pamatuju a mají spolu dítě.. nebo jedině že by už teď byla Lenka těhotná?

Obrázek uživatele Regi

To, co JKR řekla o osudu Lenky po skončení celého příběhu, si pamatuješ dobře. Ale já se budu striktně držet jen toho, co je přímou součástí kánonu (a částečně i epilogu). Lenčino vyprávění o jejím dětství v Bradavicích je s kánonem v souladu, už jsme ale časově za ním, takže co bude dál, se můžeš nechat překvapit. :-)

Obrázek uživatele strigga

Co o osudu Lenky řekla JKR, popravdě asi vůbec nevím. :D I toho Rolfa znám vlastně jenom z fanfikcí. Měla jsem dojem, že jsem to už někde četla v téhle povídce. Ale je dost možný, že se po DMD pletu (všechno se mi nějak pomotalo). :)

(Abych byla upřímná, tak ty různý Rowliny prohlášení o osudech postav celkem záměrně nečtu, protože jsem zjistila, že s nima většinou moc nesouzním. Nesleduju ani Pottermore. Takže mi tvůj vlastní vývoj vůbec nevadí :-))

Obrázek uživatele Regi

Taky nesleduju (nejen proto, že moje angličtina na to nestačí). Přesto se ke mně ta informace nějak dostala. V povídce se dala hezky využít. :-)

Obrázek uživatele strigga

Aha, tak ne :) teď jsem si to našla. Pamatovala jsem si scénu, kde Tira říká, že měla ráda obě děti, ale nějak jsem zapomněla, že tím myslela Lenku a Rolfa, a ne jejich potomky. :D Vždyť říkám, DMD..

Obrázek uživatele Regi

Díky, že ti stálo za to, tu scénu najít a znovu přečíst. :-)

Obrázek uživatele KattyV

Jo, je to idiot, vážně. Ale pevně věřím v boží mlýny, ať už si melou jak chtějí pomalu.

Obrázek uživatele Regi

Tady je jakékoli mletí naplánováno na padesát týdnů. A ještě se uvidí, do koho a jak se mlýny pustí. :-)

Obrázek uživatele Tora

No vida, konečně otevřela oči. Ještě, že si ten prsten sundala. To by dopadla, holka.

Obrázek uživatele Regi

Ono to ve skutečnosti netrvalo tak dlouho. To já jen píšu tak krátké kapitoly, že se tahle situace táhla po celý duben. :-)
Ale jo, máš pravdu, taky jsem ráda, že mám aspoň na nějakou dobu od Rolfa pokoj. :-)

Obrázek uživatele Aveva

No, měla štěstí, že ji neposlouchal. Kdyby mu to říkala osobně, tak by jí možná ještě nějakým způsobem překecal.

Obrázek uživatele Regi

Každopádně by se o to pokusil. Ale vzhledem k tomu, že už neměla na prstě jeho prsten, kdoví, jestli by se mu to povedlo. ;-)

Obrázek uživatele Aveva

A došlo jí vlastně, že je ten prsten očarovaný? Protože jestli ne, tak by ji možná přesvědčil, aby ho na chvilku zase natáhla ;o)

Obrázek uživatele Regi

V té chvíli to ještě netušila. Takže kdyby měl Rolf při ruce to kalifornské víno, které jí i Láskorádovi nejdříve nalil do poháru při zásnubách, možné by to bylo. Ale to by se pak příběh ubíral úplně jinudy. :-)

Obrázek uživatele Arenga

Teda, jsem ráda, že to Lenka prokoukla, i když ho asi neprokoukla úplně, a že neváhala a odešla.

Obrázek uživatele Regi

Lenka naštěstí pochopila, co je Rolf zač, ale zatím ji ještě nenapadlo, jak je možné, že to neviděla od samého začátku.

Obrázek uživatele kytka

Jsem ráda, žes nenechala Lenku oblouzněnou prstenem moc dlouho, když už se Rolf tak vybarvil.

Obrázek uživatele Regi

Lenku mám hodně ráda na to, abych jí něco takového provedla na moc dlouho. :-)

-A A +A