19. část - Den odpočinku

Obrázek uživatele Aveva
Povídka: 
Kapitola: 

Chrám je hierarchie. Struktura úroveň za úrovní stoupající od nejnižších k nejvyšším. Každý, kdo sám sebe k Chrámu připoutá, zatouží stoupat tak vysoko, jak mu schopnosti dovolí. Postoupit co nejblíž vrcholu, na kterém plane Sluneční Bůh. Nechat se strhnout ostatními. Napnout všechny síly a výstupu obětovat sám sebe.
Je jen jediný ostrov, který stojí mimo proud. Tím jsou Poslední. Vládne mezi nimi zvláštní druh rovnosti. Rovnost nejnižších. Mají své velitele i podřízené, ale ani jedni, ani druzí nikdy neopustí svou úroveň. Jsou jediní, kterým to není za žádných okolností povoleno. V očích ostatních obyvatel Chrámu jsou si všichni Poslední rovni.
Miró si přisedl k Synovi, který náhle nevěděl co dělat.
“Tvůj první volný den,” usmál se Miró. “Předpokládá se, že ho strávíme na modlitbách, ale nikomu nezáleží na tom, aby nás kontroloval.”
Syn sepnul ruce v klíně a upřeně se na ně díval.
“Někteří se opravdu modlí, Mintass většinu svých volných dní strávil v nejvyšší svatyni. Jeden by nehádal, že mu božské vytržení vydrží od rána do večera, ale je to tak.”
“Nedokážu se modlit,” řekl Syn tiše.
“Můžeš dělat všelicos,” Miró pokynul na pozdrav několika odcházejícím. “Bakiz se natáhne na lůžku a celý den mluví. Nijak mu nevadí, že ho nikdo neposlouchá. Někdo vyrazí k Ženám. Někdo jen tak bloumá. Někdo přemýšlí.”
“Nechci volný den,” podíval se Syn Miróovi do očí, “přiděl mi nějakou práci, namazat vozíkům kola, vyčistit podlážky. Zítra…”
“Zítra už to nebude naše starost,” přerušil ho Miró. “Neslyšels mě? Zítra začínáme s prací nahoře.” Zasmál se rozpakům v Synově tváři. “Nedílnou součásti cesty Posledního je změna. Nikdo se nesmí dívat svrchu na ty z nás, kdo vykonávají nejpodřadnější práce. Nikdy totiž neuplyne dlouhá doba než se ta nejpodřadnější práce stane tou naší.”
“Smradlavá práce je konec řady, zítra začneme nahoře s něčím načančanějším. Vlastně jsi měl štěstí, se splaškáři se moc nedruží ani ostatní Poslední. Kdybys měl vybírat, kde se nejlépe naučit splynout s prostředím, nemohl bys volit líp.”
“Ta práce mi vyhovuje,” řekl pomalu Syn, “nemohl bych zůstat?”
“Chceš se zaživa pohřbít mezi výkaly? Co se stalo se snahou nepoutat pozornost?”
“Tady bych byl schovaný,” odsekl Syn.
“Jsme skupina,” ušklíbl se Miró, “nemůžeš se od nás jen tak oddělit. Určitě ne bez důvodu. Občas se to stává. Starci a nemocní nepřecházejí na těžší práce. Někdy dojde ke sporu, který je nejjednoduší vyřešit odsunutím jedné strany na druhý konec Chrámu. Ale trhnout se jen tak je podezřelé. A lidé mluví.”
Syn trucovitě mlčel.
“Navíc,” Miró ztišil hlas, “z podzemních chodeb žádná cesta ven nevede.”
“Co tedy bude zítra?” zeptal se Syn odevzdaně.
“Zítra začínáme u Prvního.”
“Ale, ale to nemůžu! Pozná mě!”
“Jen stěží. Změnil ses. Zapadáš mezi nás téměř líp než sem zapadám já sám.”
“Ale on, on mě zná líp než kdo jiný!”
“To se pleteš chlapče, pro něj jsi jen jeden z nás. Zaměnitelný a nedůležitý. Do tváře se ti ani nepodívá.”
“Nemůžu…”
“Musíš. Máme v rezidenci prvního nějakou práci, na kterou jsi ty ten nejlepší.”
Syn široce otevřel oči v němé otázce.
Miró se pomalu usmál.
“A až všechny plány vyjdou,” řekl sotva slyšitelně, “pak padne Chrám.”

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

no ty brďo

Obrázek uživatele Aveva

copak, vyděsilo tě, že by mohl padnout Chrám, ta jediná konstanta v děsivě se měnícím světě? ;o)
Obrázek uživatele Tora

Je fakt, že sloužící je dobré krytí, zvláště když se často mění..
Tak snad ho nepoznají.

Obrázek uživatele Aveva

No, snad ne, ještě by mi ho chytili, obětovali a o čem bych pak do konce roku psala ;o)
Obrázek uživatele mila_jj

ehm... chceš říci, že to jen trochu poodložíš???

Podle stejné logiky se mi zdá brzo i na to, aby Chrám padl už teď.

Obrázek uživatele Aveva

Nó, tak ona demolice takového rozsáhlého areálu nějakou dobu zabere. To musíš vypracovat dokumentaci, podat ji na úřad, nechat všechny materiály ekologicky zlikvidovat nebo uložit... to není jen tak nechat to sesunout k zemi ;o)
Ale popravdě čestně přiznávám, že ačkoli vím, jak to chci ukončit, tak momentálně fakt nevím, co se tam teď bude dít a nechávám se vést postavami, takže to taky může dopadnout všelijak :o)

-A A +A