25 Krysí cykly

Obrázek uživatele Killman
Fandom: 
Kapitola: 

Zmizení Gripa vzbudilo nejvíce pozornosti mezi pomocníky.
Nějakou dobu se usilovně snažili zjistit, co se stalo, a nebyli jemní.
Naproti tomu dozorci provedli jenom pár výslechů a zdá se, že je celá záhada moc nezaujala.
Rváči byli po prohrané bitce jako opaření - včetně těch, co se jí ani nezúčastnili a řádění pomocníků, které se jim nevyhnulo, jim kuráže nepřililo.
Objevily se různé zvěsti, historky a domněnky. Podle některých naštval dozorce, jiní věří tomu, že má po bitce tak znetvořenou tvář, že se raději skrývá a vydává za někoho jiného. Podle pěti svědectví byl viděn na různých místech dávno po svém zmizení.
Neri by skoro začal věřit na štěstí.
Vždy se však vrátily pochyby.
Dozorci jsou až příliš laxní. Co by tím ale mohli sledovat? Možná jenom já nedokážu být spokojený?
Přiměl se opatrně zkoušet síly uvnitř sebe.
Dokázal bezpečně nechat zmizet kámen a zjistil, že dokáže vnímat energii ve světlech. Jednou přinutil světlo aby pohaslo.
Kdybych zatlačil víc, asi by zhaslo napořád. Raději ho ale nebudu rozbíjet. Víc zhaslých světel by vzbudilo pozornost, anebo prostě přinutilo dozorce vyměnit rozbitá světla za nová a tím bysme akorát přišli o těch pár tmavých míst...

Zase máme pár nováčků. Chápu, že se se mnou chtějí setkat. Začíná být problém udržovat tolik kontaktů. Rozhodně už se nemůže sejít najednou, tak jako ze začátku. Zapojenejch už je víc jak pět tuctů.
Je to dobrý, jednou se bude každej navíc hodit. Ale riziko prozrazení roste. Nepočítal jsem s tím, že ke mně všichni budou vzhlížet, že budu tolik v centru dění. Chtěl jsem, aby se něco začlo dít. Teď mám pocit, že jsem za všechny ty co se přidali odpovědný...

Fint, Galim a Renza rozhýbali sběr informací. Spočítali počet obyvatel a došli k průměrnému číslu 32 240. Uznali jsme, že úplně přesný počet není potřeba znát. Počet pomocníků se podařilo dopočítat přesně na číslo 214. U dozorců to bylo trochu složitější. Střídají se po cyklech, občas se objeví nějaký neznámý a hlavně nejsou nikdy všichni na očích. Nicméně shodli jsme se na tom, že jich je uvnitř nebo poblíž vždy zhruba 60 - někteří se drží v jejich prostoru, v obytném prostoru jich nikdy není méně než 15 a ostatní dohlížejí na práce.
Podařilo se jim i zhruba zorientovat v okolních prostorách. Renza poskytla docela podrobné informace o prostoru pomocníků. Díky tomu víme, že tamtudy žádná cesta dál nevede.
S dozorcovskými prostory to je složitější, dostat se tam dá jedině na výslech anebo když si chce některý z nich užít - na obojí tam mají vyhrazené místnosti a co je dál nevíme. Na úklid a podobné úkony dále si dozorci berou vždycky pomocníky.
Z rizokové farmy a některých dalších pracovních prostor vedou dveře někam dál. Některé nikdo nikdy neviděl otevřené, jiné používají jen dozorci.

Karameldas a Tyn cvičí s prakem a nedávno přišli na užitečné chvaty, jak někoho nenápadně složit, povalit, nebo umlčet, a to jenom rukama nohama nebo s kusem hadru. Ještě je co vylepšovat, ale už učí co umí další zájemce. Manto by se k nim určitě rád přidal, ale zatím je rád, že je naživu, tak jej kupodivu zastoupil Selek, který se předtím cvičení spíš vyhýbal.
Díky cviku s kamením se jen tak mimochodem podařilo zvýšit počet ulovených krys, většina tak má častěji lepší jídlo.
Nejlepší lovec krys ze všech je jednoznačně Kemo. Nejenom, že se za krátkou chvíli naučil perfektně trefit prakem, má snad nějaký čich a krysy před ním zázračně vyskakují z děr, aby je mohl zasáhnout. Získal díky tomu mezi všemi na oblibě.

Natari se o Manta výborně stará. Všichni jej chodíme povzbuzovat, a občas i popichovat, aby si na tu péči moc nezvykal. Nikdy toho nenamluvil moc a teď, když ještě k tomu šišlá, tak se to nezlepšilo. Nálada se mu každým dnem lepší. Vždycky pro něj schováme nějaké jídlo, a na výměnu hadrů jsme ho prostě odnesli. Bojíme se jen aby si na něj nevyšlápl některý z pomocníků.

Získali jsme pár kusů kovu a po naostření a vyzkoušení je schovali na bezpečná místa, jednou se třeba budou hodit, pokud se situace vyostří. Děkujeme za ně povětšinou Ice. Nějak se jí podařilo je pronést ze šrotoviště. Dokonce už se účastní i schůzek. Musíme dávat pozor, aby se na ní nikdo nějak netlačil, ale je to veliký pokrok, ze kterého máme radost.

Matku jsem viděl po delší době před pár cykly. Mluvili jsme spolu málo a řekli ještě míň. Tialla většinu času civěla do země anebo po okolí. Když se na mě konečně podívala, tak nejdřív tak trochu omluvně, ale po chvíli jakoby v jejích očích bylo obvinění. Za celou dobu nic neřekla.
Už si nevzpomínám jak dlouho to je, co jsem se Selekem a Mantem chodili očumovat do fronty při výměně hadrů. Nevím proč se mi po tom stýská. Bylo to naprosto ubohé. O ničem... Bezstarostné.

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Tomu říkám důkladná příprava. Jen si nejsem jistá, co chce Neri přesně udělat - ví to on sám?

Obrázek uživatele Killman

No neměl bych bonzovat, ale stále to úplně přesně neví.

Obrázek uživatele mila_jj

Ale ty snad aspoň tušíš, ne? :)

Obrázek uživatele Killman

Já vím skoro všechno :)

Obrázek uživatele Aries

Dobrý. Akorát se bojím, že co nevidět zas přijde průšvih

Obrázek uživatele Killman

Vzato tak, že jsme teprve v půlce, pak se dá čekat, že určitě.

Obrázek uživatele Tora

Taky mám pocit jako předřečníci... moc klid, řekla bych před bouří.
Nezbývá než věřit, že najde správnou cestu.

Obrázek uživatele Killman

Jenže přijde hurikán, anebo letní bouřka?

Obrázek uživatele Tora

Toť otázka...

Obrázek uživatele Killman

jo, příští týden začíná FF a pak ten další jsem celou dobu v Chotěboři, tak nevím jak tam zvládnu napsat pokračování. Možná si vyberu ten týden volna.

Obrázek uživatele gleti

pěkně si to chlapec maluje. až se bojím, že za chvíli si natlučou kokos

Obrázek uživatele Killman

Nemá srovnání, ani odkud načerpat nápady. Je to jako jít přes minové pole a ani nevědět, co je to mina...

-A A +A