Čtyřiadvacet

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Kapitola: 

Koba se vrací z candrbálu v bodré náladě. Kořalka mu příjemně stoupla do hlavy, tak akorát, aby viděl svět z té lepší stránky. A co by taky ne: Politika se vyvíjí v jejich prospěch, už nejsou nějací podlidé, nad kterými kdejaký zaprděný úředníček ohrne nos. Nikdo už neodplivne slovo Rakušák jako nadávku, jsou občany Říše se všemi právy.

Bude spravedlnost, bude práce, budou peníze. Skončila doba, kdy žili z ruky do huby. Ve Velenicích se po Češích uvolnila pracovní místa v železničních dílnách, prý nabírají i sezonní dělníky, budou si moci s Pavlíkem přes zimu přivydělat.

Eh, Pavel, ten mu taky dnes udělal radost, jak si hleděl starostovic dcerky. Hanina sice dělá oči na mladého Vlčka, ale jen co Vojtěch vyklidil pole, protančila zbytek večera s Pavlíkem. To by byla, panečku, partie! Starosta je nejbohatší hospodář ze vsi, navíc se vyzná v nových poměrech a co je důležité, nemá syna, jen dvě holky.

Koba si maluje budoucnost v jásavých barvách, už už slyší zvonit svatební zvony. Kdepak mladý Vlček, to není žádná konkurence. Takovému by starosta dceru nedal. Vlčkovi z Němců nejsou nadšení, to ví každý. Takoví si jen koledují o malér. Ví Bůh, co ženské na tom klukovi vidí, vždyť je zrzavý jak liška a bude i stejně proradný.

Koba se zastaví, aby nabral dech, trochu se mu ze všeho toho štěstí zamotala hlava. Jak odpočívá, všimne si u školy nějakého pozdvižení. Jen co se svět přestane houpat, vydá se zjistit, co je to za rozruch.

Ze dveří učitelského bytu svítí do tmy bílá písmena. Nejspíš se zas nějaký žlučovitý horlivec moc napil a píše Čechoslovákům na baráky nenávistné nápisy. Koba se nejistým krokem přikolíbá blíž. Když se mu podaří zaostřit, překvapením skoro vystřízliví. Židovská děvka?

„Kdo by to byl řekl, do paničky?!“ ozve se jedovatě z hloučku čumilů a nějaká bába si přisadí: „Na všechny se dívá svrchu, Pražanda, a přitom je to obyčejná špína!“ Sbor drben horlivě přizvukuje.
"Kantor se na Rakušáky povyšoval a sám má doma Židovku!"

„Neblázněte, lidičky,“ snaží se Koba, „vždyť chodí do kostela…“

Ale kola nenávistných klevet se už dala do pohybu, nejde je zastavit.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

A z blboviny čuchám kardinální průšvih... Ojojoj, Tonko, to tě bude mrzet ještě, obávám se.

Obrázek uživatele Regi

Přesně tohle mě napadlo taky. Pomluva je devítihlavá Hydra, které místo jedné uťaté hlavy narostou dvě.

Obrázek uživatele kytka

Sama nevím, co z toho bude, ale jak známo, i malý kamínek může spustit  lavinu.

Obrázek uživatele Aries

průšvih

Obrázek uživatele mila_jj

A parádní. Tohle Tonka asi nechtěla. Proč jen nezůstala u té hampejznice bez přívlastků?

Obrázek uživatele Arenga

a jéje, toho jsem se obávala...

Obrázek uživatele neviathiel

A do prčič, tohle špatně dopadne.

-A A +A