Třicet - začátek května 1945

Obrázek uživatele kytka
Fandom: 
Povídka: 
Kapitola: 

Koš už je skoro plný kopřivových výhonků. Tonka promne zarudlé prsty, aby ulevila nepříjemnému pálení, ale moc to nepomůže. Kopřivy! Dřív tím krmili prase a husy. A teď? Erteple s kopřivami, kopřivová hlavička, kopřivový salát a tak pořád dokola. Co kvůli bombardování přišla Tonka o práci v Gmundu, žijí s matkou z ruky do úst. A to mohou být rády, že už je jaro, v zimě by byl nedostatek mnohem horší.

Někde nad hlavou trylkuje pěnkava, slunce hřeje do vlasů a mez dýchá jarem. Tonka se narovná a protáhne ztuhlá záda. Říká se, že válka už brzy skončí. Kéž by to byla pravda!

Jenomže kdo ví, co je ještě čeká, než bude konec. Od toho dne, co Američani rozbombardovali Gmund, už nic není jako dřív.

Z jihu je slyšet dunění děl. Krajem táhnou uprchlíci. Většinou jsou to Němci, kteří nejdřív utíkali z Říše na Východ před nálety a teď prchají zpátky před frontou: pár ranců a v očích hrůzu. Strach z Rudoarmějců je silnější než strach z bombardování.

Tonka si vybaví těch několik minut nekonečné hrůzy v drážním domku a otřese se. Co je tu asi čeká, když Reichdeutsche radši riskují tohle? Šíří se děsivé historky. Říká se, že Rusové zběsile vraždí a že znásilňují všechno, co má sukně: ženy, děti i stařeny. Že chlemtají vodku po litrech a na rukách nosí hodinky ukradené mrtvým. Jako skalpy.

Zničehonic se Tonce vybaví vzpomínka na tatínka, na jeho poslední, jedinou návštěvu doma. Tatínek nevyprávěl nic o tom, co viděl na Východě, aspoň jí ne. Když se ptala, jen smutně vrtěl hlavou. "Všichni zešíleli, Toničko. Dočista zešíleli, chovají se jako zvířata a nedá se to zastavit." A pak jí poznání zasáhne jako pád do ledové tříště. Němci vědí, co se dělo v Rusku. Proto se bojí.

Rotbachem projíždí jedna vojenská kolona za druhou. Wehrmacht ustupuje před Rudou armádou. Ustupuje a je tu nechává napospas.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Mezi dvěma ohni.
Čím dál víc mi chybí ten prostředek, co tu není.

Obrázek uživatele kytka

V prostředku byla válka. Někde daleko, ale na Tonku a její okolí měla ten nepříjemný dopad, že všichni místní muži (až na výjimky, kteří v 38. optovali k Československu - třeba zrzek Vlček) dřív nebo později rukovali do wermachtu.

Obrázek uživatele Aries

Proto ho Koba považoval za zrádce?

Obrázek uživatele kytka

Proč ho považoval za zrádce, se teprve uvidí.
Ale každopádně mu měl za zlé, že mohl zůstat doma, v bezpečí,
zatímco jeho vlastní syn musel do války, kde padl.

Obrázek uživatele Arenga

mrazí z toho
a je to samozřejmě zase hodně moc dobré

Obrázek uživatele kytka

Děkuju.

Obrázek uživatele neviathiel

Co vlastně dělala Tonka za války?

Obrázek uživatele kytka

To co většina. Pracovala v Gmundu v drážních dílnách a po směně dřela na vlastním, aby s máti udržely hospodářství, když otec i bratr byli odvedení na frontu.

Obrázek uživatele neviathiel

Dokončila aspoň základku?

Obrázek uživatele kytka

Dobrá otázka. Tonka je ročník 1926, takže v září 38 začala měšťanku. Tu dokončila v 41, to byl ještě tatínek doma. Pak jí čekal povinný rok pro Říši - to musely odpracovat všechny německé dívky předtím, než pokračovaly v dalším studiu nebo než nastoupily do práce.

Obrázek uživatele mila_jj

Ty máš neuvěřitelný smysl pro detail, třeba ty kopřivy.... Přiznám se, že tatínkův příběh by potřeboval dopsat. DMD to jistí? :)

Obrázek uživatele kytka

To by bylo moc smutné čtení. To nedám, omlouvám se.

Obrázek uživatele mila_jj

To dokáži pochopit, i když si myslím, že by z toho v tvém podání nečišela jen čistá beznaděj. Asi jsou příběhy, které by neměly být vyprávěny.

Obrázek uživatele kytka

To nevím. Já mám z války hrůzu. Křesat naději na východní frontě bych asi nedokázala.

Obrázek uživatele Aveva

To pochopení na konci je pěkně napsané. Celé dobré to je.
Obrázek uživatele kytka

Oko za oko, zub za zub.
Děkuju.

Obrázek uživatele Tora

Smutná doba.

Obrázek uživatele kytka

Ale blýská se na lepší časy. Nebo ne?

Obrázek uživatele Aveva

Ještěže člověk nikdy neví, co ho čeká :o)
Obrázek uživatele Tora

Jestli budou časem za hranicemi, v Gmundu, tak pro ně lepší... ale nejsem si teď jistá, jak tam ta hranice vlastně vede.

Obrázek uživatele kytka

Kdyby žili ve své chalupě v rodné vesnici, tak ta se vrátí k Československu. Tam ale s největší pravděpodobností nezůstanou, dřív nebo později asi budou muset pryč. Teď záleží na tom, jestli dřív nebo později.

Obrázek uživatele Tora

radši snad dřív :) teda ono to asi nebude vypadat jako výhra, ale...

Obrázek uživatele kytka

Myslím, že to už se do Padesátky nevejde. A do Něco-třicítky už vůbec ne :)

Obrázek uživatele Aveva

Ale psát se dá i mimo Padesátku!
No a pro všechny případy je tu ještě DMD ;o)

-A A +A