Beznaděj v pevnosti Sveaborg

Obrázek uživatele Eso Rimmerová
Fandom: 
Drabble: 

__________________________________________________________________________________

Helsinský kurýr

3. dubna 1808


__________________________________________________________________________________

Král vyjednává o míru s ruským carem!
Jelikož byl po zdrcujících porážkách našich vojsk u Åbo a Marienhamnu obležen Stockholm, zahájil maršál Wilhelm Mauritz Klingspor ofenzivu ve snaze obklíčení prolomit. Bohužel ani ve třetím velkém střetu s nepřítelem nebyly naše síly úspěšné. Bitva o naše hlavní město si vyžádala přibližně 3500 životů a zvýšila tak celkové švédské ztráty v této válce na více než 18 000 mužů. Proto se Jeho Veličenstvo rozhodlo ušetřit naši vlast dalšího krveprolití a začít vyjednávat o možnosti uzavření mírové dohody s Ruskem. O výsledcích jednání Vás bude náš list podrobně informovat.
__________________________________________________________________________________

Závěrečná poznámka: 

Během Finské války (1808-1809) obsadila ruská armáda město Helsinki, poblíž něhož se nacházela mořská pevnost Sveaborg (dnes Suomenlinna), toho času pod švédskou vládou (stejně jako celé Finsko). Obránci pevnosti, kterým velel Carl Olof Cronstedt, tak byli odříznuti od zbytku švédské armády.
Oproti očekávání dlouhého obléhání silně vyzbrojené pevnosti přezdívané "Gibraltar severu" však Cronstedt Sveaborg vydal Rusům již po dvou měsících obklíčení.
Tato překvapivě rychlá kapitulace nebyla dosud stoprocentně objasněna. Cronstedt byl ve své době podezírán ze zrady a strávil zbytek života v Rusy ovládaném Finsku bez možnosti vrátit se na švédskou půdu. Nikdy se ovšem neprokázalo, že by Cronstedt přijal od Rusů jakýkoliv úplatek.
Existuje však hypotéza, která Cronstedtovu rychlou kapitulaci vysvětluje: Přestože byla ruská armáda aspoň zpočátku početně slabší než švédští obránci, pomocí fingovaných příchodů posil je dokázala přesvědčit o opaku. Kromě toho Rusové v Helsinkách vydávali falešné noviny se zprávami o úspěších ruského tažení, které se přes korespondenci vojáků s jejich rodinami zůstávajícími ve městě dostávaly do pevnosti a demoralizovaly tak obránce.
Po skončení Finské války pak pevnost, stejně jako celé Finsko, zůstala pod vládou Ruska, a to až do roku 1918, kdy Finsko vyhlásilo nezávislost.

Komentáře

Obrázek uživatele Carmen

Himbajz, ta úprava je na jedničku s hvězdičkou!
A bezva historický exkurz, hodně zajímavé!

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Velice děkuji za tu chválu. :-)

Obrázek uživatele Killman

Zajímavé a ta úprava se povedla.

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Děkuju. :)

Teda, výborné! Včetně formy.

Obrázek uživatele Eso Rimmerová

Těší mě, že se líbilo. :-)

-A A +A