Sosácké klišé bingo: Pravidla

Obrázek uživatele sos

Každé klišé začínalo svou kariéru jako výborný nápad. Nápad, který v povídce dokonale zafungoval, nadchl čtenáře, stal se legendárním – a užívaným do té míry, až mu jednoho dne někdo nalepil cedulku “klišé”. Proto ale nepřestal být výborným nápadem, který může být opět oživen a znovu sloužit k tomu, k čemu má – k vyprávění příběhu, k inspiraci autora a k potěše čtenáře. Proto vyhlašujeme sosácké klišé bingo!

Pravidla
Klišé bingo je nesoutěžní challenge pořádaná výhradně pro pobavení všech zúčastněných.
Funguje na podobném principu jako hra bingo. Ke hře je potřeba tabulka o 5x5 políčkách. Do každého políčka, kromě středového, účastník napíše libovolné číslo od 1 do 50 (čísla v políčkách se nesmí opakovat). Úkolem je vyškrtat všechna čísla v jedné řadě, jednom sloupci nebo jedné úhlopříčce. Ultimátním vítězstvím je vyškrtat všechna čísla v tabulce. V našem případě je ovšem zaškrtnutí políčka v tabulce podmíněno napsáním povídky na zadané téma.
Vytvořili jsme totiž seznam 50 klišé, která se ve fanfiction běžně vyskytují. Abyste si mohli políčko v tabulce zaškrtnout, musíte napsat povídku, která bude obsahovat klišé v políčku nadepsané.

Charakteristika bingo povídky
Povídka by měla mít vlastnosti fanfiction. Pro účely klišé binga definujeme fanfiction jako: psaní o světě, který byl vytvořen nebo z významné míry spoluvytvořen někým jiným, než autorem dané povídky. V případě nepublikovaných děl (publikací je myšleno vydání díla s vlastním ISBN nebo ISSN, odvysílání audiovizuálního díla, vydání počítačové hry apod.) doporučujeme opatrný a velmi zdvořilý dotaz směrem k autorovi daného světa a respektování jeho rozhodnutí.
Rozsah povídky není omezen, povídka by nicméně měla mít alespoň sto slov. Důrazně ale doporučujeme větší rozsah; drabblů si můžete užít do sytosti v DMD.
Napsanou povídku uložte na libovolném povídkovém archivu, na svém blogu nebo podobném veřejně přístupném místě. U povídky uveďte, že se účastní Sosáckého klišé binga, ideálně i s linkem na stránky. (Takovou propagační možnost si nenecháme ujít!) Na sosáckých stránkách bude uložen pouze odkaz a záhlaví povídky.
Povídku z binga lze zároveň využít v jakékoli další sosácké challenge, například pro Letní dobročinnost nebo Vánoční nadílku.

Doba trvání challenge
Challenge je započata 7. 6. 2014; nejpozději lze do challenge vstoupit 31. 8. 2014.
Challenge končí 31. 8. 2015.

Praktický postup
1 Přihlášení účastníka:
1.1 Účastník si stáhne vzorovou tabulku, kterou následně vyplní libovolnými čísly od 1 do 50. Čísla se nesmějí opakovat, prostřední políčko je žolík. Tabulku pošle na email sos.hp.ff@gmail.com.
1.2 K číslům ke každé tabulce přičteme koeficient, který vygenerujeme z generátoru náhodných čísel. Tak vytvoříme pro každého účastníka individuální tabulku se zadáními. Zároveň tak zabráníme tomu, aby nějaký chytrák odkoukal, které číslo znamená které zadání a našvindloval si tak témata.
1.3 Nejpozději za týden účastník dostane odkaz na google dokument se svou individuální tabulkou, kde budou čísla nahrazena klišé tématy. Tento odkaz bude uveden i v seznamu účastníků na stránkách SOS. Účastník binga si může na svůj webový prostor vložit úchvatný účastnický banner.

2 Psaní povídek a vyplňování bingo tabulky
2.1 Účastník napíše povídku, která bude obsahovat klišé z jednoho z políček. Povídku uloží na libovolném veřejně přístupném prostoru na internetu. Povídka musí být dokončená! Na stránky SOS účastník vloží pouze odkaz na povídku, s vyplněným záhlavím; záhlaví bude kromě obvyklých náležitostí také obsahovat informaci o tom, jaké klišé povídka obsahuje. Při vkládání použijte typ obsahu "Bingo povídka".
2.2 Jakmile účastník vloží odkaz na sosácké stránky, může si ve své tabulce vybarvit příslušné políčko – a vrhnout se do psaní další povídky. Platí: jedna povídka = jedno políčko. Není přitom zakázáno užít v povídce klišé víc (například když z dějových důvodů potřebujete, aby se zlé dvojče dostalo do časové smyčky a trpělo přitom hypotermií), ale vybarvit smíte jen jedno políčko (buď zlé dvojče, nebo časová smyčka, nebo hypotermie).
2.3 Prostřední políčko je žolík – pokud chce toto políčko účastník použít, může napsat povídku na jakékoli zadání ze seznamu klišé, které v tabulce nemá.
2.4 Cílem challenge je, podobně jako ve hře bingo, vybarvit políčka v nějakém řádku, sloupci nebo úhlopříčce.
2.5 Účastník, který vyplní řádek, sloupec či diagonálu své tabulky, nechť nám na sosácký mail zašle výkřik BINGO! Bude mu předán BINGO! banner! Pak si může rozmyslet, jestli už má dost, nebo jestli se pustí do dalšího řádku, sloupce, diagonály… Největším frikulínem bude ten, komu se podaří vybarvit všechna políčka.

P.S. Jestliže se vám pravidla z nějakého důvodu nezamlouvají, zkuste verzi Rebel ;)

Komentáře

Obrázek uživatele Champbacca

První věc: Super nápad, count me in!

Druhá věc: Moc se mi nezdá ten způsob generování. Nebylo by mnohem (mnohem, mnohem) jednodušší každému zájemci prostě tu tabulku vygenerovat celou, když na jeho výběru vlastně vůbec nezáleží? Případně je validní, když jakožto osoba mrzce líná pošlu tabulku, která se od té vzorové bude lišit pouze vyplněným jménem, protože stejně bych si ta čísla vybral nějak takhle?

Třetí věc: Můžete do pravidel explicitně uvést, že každé jedno klišé musí být právě v jedné povídce, nikoliv tedy několik klišé v jedné, případně toto na pikniku zaslechnuté omezení vyvrátit?

Čtvrtá věc: "drabblů si můžete užít do sytosti v DMD", LOL NOPE.

Obrázek uživatele Aries

taky by mě teoreticky zajímalo, co se stane, když se kromě úmyslného klišé v povídce vyskytne další jaksi spontánně :-)

To bude asi jako když někdo v DMD bezděčně napíše něco na téma A, co by zapadalo i do tématu B...

Obrázek uživatele Aries

Asi jo, jak jsem zjistila a ve vedlejším tématu už to bylo korigováno, nejspíš jsem vůbec nepochopila zadání, ale už je to asi jasný.

Obrázek uživatele Danae

Samé dobré otázky! Nad tabulkou se ještě zamyslíme, o klišé už mohu rovnou říct (a vzápětí vteřit do pravidel): V povídce může být užito více než jedno klišé, ale za jednu povídku lze vybarvit jen jedno klišové políčko.

Bingo, a to nejen klišé bingo, má prostě jistý znak hazardních her. V podstatě pokud jde někdo sázet Sportku, taky si ta čísla může buď sám vybrat, nebo prostě požádat toho člověka u přepážky, aby něco zaškrtl on, pravděpodobnost výhry je stejná. Akorát nevím, jak se bude tvářit, kdyby měl čísla vybírat ten prodavač. Odpověď tedy zní: jistěže bychom mohli vygenerovat rovnou celou tabulku, ale a) jsme taky líní, b) pro některé lidi může mít kouzlo právě to, že si čísla mohou stanovit sami.
Samozřejmě je tedy možné použít prostě čísla ze vzorové tabulky, ale budeme doufat, že to neudělá víc než padesát lidí, protože potom bychom nevyhnutelně měli minimálně dvě tabulky do písmena stejné, generátor negenerátor...

Obrázek uživatele Champbacca

Možnost b) chápu zcela bez výhrady.
Možnost a) asi dost závisí na tom, co komu přijde jako práce. A protože mně přijde podstatně složitější přičítat cosi k existující tabulce a pak to klíčovat, než randomizovat tu tabulku rovnou od základů a navíc pěkně hromadně za asistence stroje, vyrobil jsem pro případné zájemce takový malý prográmek. Po spuštění by měl* vytvořit ve složce C:\Mrsina soubor tabulka.csv, což by měla* být tabulka v podstatě odpovídající zadání, a to včetně žolíka. Jediné, co jsem ji nenaučil, je ta čísla taky náhodně rozházet, takže půjdou trochu nudně za sebou od nejnižšího po nejvyšší.
Pokud ji nevytvoří, nebo ji vytvoří s nějakým defektem (zdvojený žolík), osvědčilo se klasické programátorské řešení - pustit ho znova.

*Protože Turbo Pascal jsem naposledy používal na střední, což už bude skoro dvojmístný počet let do historie, a protože jsem tomu věnoval jenom cca půl hodiny, takže bugy tam prostě jsou a budou.

Obrázek uživatele Danae

Tohle je tak sympatický přístup - nebýt jen součástí problému, ale také součástí řešení!
V tuhle chvíli už máme pro většinu již přihlášených účastníků tabulky připravené sosáckou cestou, ale prográmek mohou rozhodně využít k vygenerování své tabulky ti, kdo se dosud nepřihlásili a nechce se jim do vyplňování. A jestli se bingo dožije příštího ročníku...

Obrázek uživatele Champbacca

Jojo, však tím jsem myslel ty případné zájemce :)

Anyway, teď koukám, že konec akce je až za víc jak rok, takže... proč není v pravidlech zohledněna i verze, kdy někdo zkusí napsat všechno bez ohledu na svoji tabulku, když je jasné, že někdo to určitě zkusí? :D

Obrázek uživatele Danae

Jestliže tak někdo učiní, určitě vymyslíme, čím ho jedinečně oslavit ;)

No, já nevím. Někdo by v tom případě byl tak hustokrutopřísný frikulín, že by jedna oslava sotva stačila.
Obrázek uživatele Champbacca

Done and done, in 51 days flat.

Obrázek uživatele Terda

Měla bych ještě jeden natvrdlý dotaz. Co to přesně znamená "sdílený vesmír"? Je to třeba ZSZP? Nebo to chápu špatně?

Obrázek uživatele Danae

Je to fikční prostor, který nevymyslel nějaký hlavoun literát (scénárista), ale jedna či více amatérsky píšících osob a vpustili tam i někoho dalšího. ZSZP je určitě sdílený vesmír.
Obrázek uživatele Terda

Díky :) Jsem zase o něco chytřejší.

Obrázek uživatele strigga

O_o Jsem v šoku. Stvořila jsem sdílený vesmír a nevím o tom! :D

Obrázek uživatele Terda

Kdybych se čirou náhodou rozhodla zúčastnit (jakože asi spíš ne), vadilo by ti, kdybych si tvůj sdílený vesmír třeba půjčila? Ve vši slušnosti samozřejmě...

Obrázek uživatele strigga

Samozřejmě že nevadilo! Jsem více než nadšená představou, že můj sdílený vesmír sdílí další lidé :)

Obrázek uživatele vatoz

Jak je to s existencí "klišé" již v originále? Mohu s ním pokračovat, rozpracovat?
Nebo je cílem/lepším řešením zanést klišé do světa, kam se ještě nedostalo i na jiné místo?

Reálný ukázkový příklad: ( http://ecliptica.4fan.cz/index.php?topic=1081.msg6266#msg6266 ) - klišé robotů/androidů je v Zeměploše používáno už teď.

Obrázek uživatele Saphira

To by mě taky zajímalo. Zvlášť proto, že spousta těch témat se objevila ve Star Treku a ráda bych si na něj aspoň na jedno téma něco napsala.

Obrázek uživatele Danae

Nevidím důvod, proč ne. Myslím, že spousta autorů bude nejprve hledat fandom, do kterého téma/klišé dobře zapadne, případně postavu, na kterou dokonale sedne.
Zrovna golem ze Zeměplochy užitý jako robot/android je podle mě zcela plnoprávné a ještě ke všemu výborné řešení. Stejně tak nevidím problém, proč nepsat o Datovi (nebo o jeho zlém dvojčeti/klonu ;). A zároveň v tabulce zbývá spousta témat, kdy to takhle easy nepůjde a bude se muset drobet ohýbat vesmír ;)

Obrázek uživatele strigga

Měla bych lehounce natvrdlý dotaz, jestli by nešlo zařídit, aby se články tohohle typu daly dávat do Oblíbených :) totiž, už se vidím, jak něco píšu za rok a dohledávám si pravidla.. jo, samozřejmě že si to můžu zkopírovat do Officu, a taky to udělám, pokud to nepůjde, ale už mě to napadlo víckrát, tak se zkouším ptát ;)

Edit: a teď mi došlo, že jsem to měla asi napsat do jiného topicu - když si toho tady nikdo nevšimne, zkopíruju to tam..

Obrázek uživatele Danae

Čteme i zde a registrujeme a zkusíme s tím něco udělat (viď, paní adminová :)
Obrázek uživatele Julie

Já jsem udělala pravidlům zvláštní odkaz v menu. Stačí to? Bingo je v začátcích, takže se stále ještě bude vylepšovat.

Obrázek uživatele strigga

Skvely, diky moc :)

Jeden pitomý dotaz. (a určitě ne poslední)
Můžu operovat s tématy jako s DMD tématy? Tedy, že v jednom tématu se postavy dostanou do problémů a v dalším se z nich vyhrabou, aby se ve třetím mohly dostat do ještě větších trablí?
Jakože mě mate to pravidlo, že povídka musí být dokončená.
Já vím, blbý dotaz, ale je vedro a mě se přehřívá mozek.

Obrázek uživatele Danae

Dotaz dobrý. Každé téma by mělo být zpracováno dokončenou povídkou, která bude fungovat sama o sobě. Nelze tedy zpracovat jednotlivá témata řekněme jako kapitoly jedné povídky, které by jinak samostatně nedávaly smysl. Lze je zpracovat jako cyklus povídek, kdy na jednu uzavřenou povídku naváže (například chronologicky) druhá atd.

Čiliže prostě to samostatně musí dávat smysl. Takže já jim čistě hypoteticky v jedné povídce prohodím mysli a tím končím. Nechám je zoufalé a zmatené.
A v další povídce začnu že jsou zoufalí a zmatení, protože mají prohozené mysli, ale pomocí telepatie je z toho dostanu.
Lze?

nebo ještě jinak. Měla jsem ty dvě drabblata, kde ony jenom... tady a tady.
Takhle by to asi nešlo, co?
To první funguje samo o sobě, ale u toho druhého bych musela znova napsatr, že kluci jsou v holčičím, žejo?

Obrázek uživatele Danae

Já osobně to vidím tak, že to není vyloučeno. Ta první hypotetická povídka by ale měla být poctivá povídka se špatným (nebo zmateným nebo bezútěšným) koncem. Kdy bude čtenář skřípat zuby a ronit slzy, ale nebude moc nic říct, protože taková je její intentce a všechno k tomuhle závěru směřovalo. No a na ni může teoreticky navázat sequel, který z té situace vyjde. Nepochybuju, že ty to takhle zvládneš napsat.
U drabblat se to všechno samozřejmě posuzuje hůř, ale zrovna ta dvě uvedená mi přijdou svázaná dost těsně, vnímám je spíš jako dvě kapitoly. Ale jiný čtenář by možná řekl něco jiného.
Tahle challenge by asi primárně neměla být o chytání za slovíčka nebo za kapitoly, ale o posunutí sebe sama jako autora zase o kus dál. Takže já bych osobně doporučovala si to moc nezjednodušovat - ale že by někdo měřil míru provázanosti jednolivých povídek nějakým kapitolometrem, k tomu asi nedojde. Takže se ničeho neobávej a pusť se do psaní :)

Zkaz!

Obrázek uživatele Keneu

Můžeme jako fanfiction fandom použít historii resp. historické RPF? Vzhledem k vylosovaným klišé to pro mě bude dost důležité.

Obrázek uživatele Danae

Určitě.
Obrázek uživatele Keneu

skvělé, díky

Obrázek uživatele Mariella

Sice povídka ještě není, ale radši se zeptám... Jak je to s tím vkládáním? Chápu, že se vkládá jen odkaz se záhlavím, ale vzhledem k mé natvrdlosti - ten se zase vkládá kam? :D Má se využít to kouzelné políčka nahoře "Přidat obsah" a zneužít dubnové drabble, nebo jsem jen něco nenašla? :)

Obrázek uživatele Danae

Dobrá otázka. Už máme nachystaný typ obsahu "Bingo povídka", jen ho ještě musíme zveřejnit, dojde k tomu, co nevidět. Odkazy se budou vkládat přes něj.
Obrázek uživatele Julie

Teda ty jsi rychlá. Už je tam možnost přidávat bingo povídku. Prosím křič, jestli se ti něco ve formuláři nebude zdát. bingo je v začátcích, takže ještě vychytáváme mouchy.

Obrázek uživatele Mariella

Nejsem rychlá (Protože jsem neuvěřitelně líná...) Jen mi tohle vrtalo hlavou, ale děkuji moc! :) Můj otravný mozek to potřeboval, tak teď ho snad lépe dokopu. :)

Obrázek uživatele Tess

Obdrživše tabulku, zjistila jsem, že kromě dvou témat (přičemž s jedním by se dalo něco provést) "to tam mám". A teď nevím. Ostrovy nebo... nebo... nebo... Hobit? :D
Jináč omluvněte mé předpokládané dlouhé termity, píšu primátně Věc z Ostrovů :)
Což zase... kdybych do toho Bingo, tak by mi to mohlo zajímavě rozvinout některé postavy. Zvlášť když vidím v tabulce celých šest možností vyplňování, které mi kánon nijak nezprasí. Spousta dalších mi ho zprasí jenom třošku. A vůbec...

A jsou Ostrovy sdílený vesmír? Povídka by měla mít vlastnosti fan fiction, tj. měla by být z prostředí nějakého fandomu (pro účely této hry za fandom považujeme libovolný zavedený svět včetně sdílených vesmírů), protože do originální tvorby si přece klišé pouštět nechcete.
Obrázek uživatele strigga

To se Ostrovy nepočítají za "zavedený svět"? Vždyť podle takové definice by se nedala použít třeba ani Budeč..?

Obrázek uživatele Terda

Já to chápu tak, že člověk nesmí psát sám na svůj svět, protože pak to není fan fiction. Takže já nemůžu psát na Skřivánka. Ale všichni můžeme psát na tvojí ZSZP, protože ona sama je de facto fanfikcí k několika kánonům a tak nějak tu během DMD rozbujela a přispívalo do ní víc lidí. Chápu to dobře?

Nejde o to, jestli je to zavedený svět, ale jestli je to "sdílený vesmír".
Co se týče toho, kdy je nějaký svět "sdílený vesmír" a kdy ne: pokud se musím napřed někoho zeptat, jestli ho smím použít, pak to sdílený vesmír není. Stejně tak pokud by ho chtěl použít někdo jiný, a napřed se musel zeptat mě.
Budeč můžeš psát, aniž se na to musíš někoho ptát. (Samozřejmě pokud si chceš půjčit postavy, které vytvořili konkrétní autoři, je slušnost o dovolení předem požádat.)
Jak je tomu u Ostrovů, si nejsem úplně jistá.

Obrázek uživatele Zuzka

Dovolím si citovat ze tvé citace onu závorku: pro účely této hry za fandom považujeme libovolný zavedený svět včetně sdílených vesmírů
Z této formulace chápu, že nejde JEN o sdílené vesmíry, kdežto z tvých odpovědí na dotazy plyne, že bychom měli použít PRÁVĚ A POUZE sdílené vesmíry.
To jsem z toho tedy jelen...

Obrázek uživatele Danae

Já myslím, že dotaz se konkrétně týkal případu, co z komerčně nevydaných děl (zjednodušeně internetové autorské literatury) lze pokládat za sdílený vesmír. Budeč obecně ano, Ostrovy asi ne (neřekne-li Tess jinak).

Tedy schematicky:
1. Zavedený vesmír = již existující kánon, zveřejněné, vydané ap. literární, filmové ap. dílo, na něž lze psát fanfikci (ST, HP, SW atd.).
1.2 "Amatérský" podtyp zavedeného vesmíru = "sdílený svět", amatérský (komerčně nevydaný) literární svět, na němž se literárně podílí více než jeden autor a který je otevřený fanfiction z pera dalších autorů - typicky Budeč, ZSZP atd.

Obrázek uživatele Tess

Já jsem z toho nejen jelen, ale dokonce dva jeleni, a to běžící opačným směrem.
Ostrovy nejsou sdílený vesmír. Jsou ale zavedený vesmír. A podle původní formulace jsme myslela, že hlavní důvod, proč nepsat bingo do vlastního vesmíru je nezaneřádit si ho.
Takhle, není pro mě problém nepsat z Ostrovů a místo toho se vrhnout na Hobita (podotázka v otázce - můžu něco z toho psát cizojazyčně?).
Jen prosím o celkové upřesnění zadání a levidel a podobně.

Obrázek uživatele strigga

ODPOVED ALUZI:

Mela jsem stejny problem jako Zuzka (cize zavedeny svet se nemusi rovnat sdilenemu vesmiru). Takhle sice chapu, jak to myslis, ale stejne v tom mam hokej :D omlouvam se, v tom vedru se mi prehriva mozek.. takze snad posledni dotaz: kdybych dejme tomu chtela ja psat ff na Ostrovy (coz nebudu, ale hypoteticky), a musela se teda logicky zeptat Tess, nebylo by to proti pravidlum, protoze jde o zavedeny svet, i kdyz ne sdileny vesmir. Kdyz nekdo jiny bude chtit pouzit ZSZP (mimochodem si na ni piste kdo chcete, ale budu rada, kdyz me na to aspon upozornite), je to taky podle pravidel OK, protoze je to sdileny vesmir. A kdyz budu chtit psat ZSZP ja, je to taky ok, protoze jsem ji sice vymyslela, ale je to multicrossoverova fanfikce - je to tak? :D Jeste jednou se omlouvam, ale trochu jsem se do toho zamotala..
Mimochodem teda souhlasim s Avevou :D

Mám dojem, že samotné sosačky v tom mají trochu zmatek. Budeme to muset probrat, jestli to všechny chápeme stejně, a případně znění pravidel trochu zesrozumitelnit. Takže prosím o strpení, než to uděláme.
Obrázek uživatele strigga

Jasné :) ono je to upřímně dost složité a širší téma a už mě k tomu napadá spousta dalších otázek (například jestli je v obecné rovině - ne v Bingu - hypoteticky možné, aby si autor napsal fanfikci na vlastní dílo; to by bylo asi na větší debatu, docela mám chuť založit diskusní vlákno "Co je to přesně fanfikce" :)), tak raději počkám, na čem se usnesete.

Obrázek uživatele Julie

Založ, založ, založ!
Dneska mám podezření, že se na něčem usneseme až naprší a uschne. Doslova (i když možná bude stačit ten déšť):-)

Obrázek uživatele strigga

Beru tě za slovo, kapitáne :)
Edit: založeno :)

Stránky

-A A +A