Detaily

Obrázek uživatele hidden_lemur
Fandom: 
Úvodní poznámka: 

Tohle musím. Holt sentiment.

Nahrazuji DMD téma č.2 - Teď se nedívej

Drabble: 

(Pološero, omšelá pracovna. V křesle tušíme siluetu historika, taktéž omšelého. Slyšíme hlas. Tichý, podbarvený šumem letité magnetofonové pásky.)

Vždycky to bylo o fous. Myslím, že právě to jsme na těch výpravách milovali – to, jak nám v jednom kuse někdo dejchal na záda. Ale měli jsme svý cestičky. Pamatuju, jak jsme jednou, někde ve starejch Zátorách, stáli na kraji střechy a Lexa povídá: „Teď se nedívej“, a vzal mě za ruku, zničehonic… A mně to najednou došlo.
(Pauza)
Tohle tam Jestřáb nemoh‘ napsat, víte? Třeba to jednou někdo udělá.

Historik se usměje a pohladí přebal útlé knížky. Čirá nostalgie.
Přístav volá.

Komentáře

Obrázek uživatele Blueberry Lady

aw

Obrázek uživatele Aries

Moje oblíbená dávka emocí je tady, díky!

Obrázek uživatele hidden_lemur

Kuju, já rád.:)

Obrázek uživatele Eurydiké

Jako dítě jsem přečetla foglarovky všechny, a líbily se mi i jako holce. Až v dospělosti mi připadlo, že nepřítomnost dívek, vyjma maminek, je jaksi i na tehdejší dobu výrazná... Kromě narážek na zmíněnou orientaci (myslím, ale, že Jestřáb zůstal u tichého obdivu!)v té četbě docela dobře prosvítají i ideály, které vhodně v době dekadentních kabaretů a úpadkovosti využili ideologové fašismu, všimli jste si toho? Zdraví, tělesná odolnost, krása, ušlechtilost, příroda, ideály... Leni Riefenstahlová to uměla pěkně natočit...:-)

Obrázek uživatele Rya

Ovšem na těch ideálech - bez ideologie - není nic špatného.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Přesně tak.:)

No, tak mně ta nepřítomnost holek trochu vadila už v dětství, ale ono to přece jen asi není tak nepochopitelné, když tam Foglar píše o chlapeckých školách - pokud chodil sám do školy jen s kluky a pak žil pro Skauta, tak asi s holkama moc zkušeností neměl (samozřejmě mohly tam být nějaké holky ze sousedství, sestry kamarádů a tak, ale takové známosti se zas vždycky do příběhu nedostanou). V některých foglarovkách přece jen nějaké významnější dívčí postavy jsou, nejvíc ta absence bije do očí asi ve stínadelských románech. Četla jsem ale pár dívčích románků z té doby (nezamilovaných i zamilovaných) a tam je zase někdy skoro výlučně dívčí společnost.
Sám Foglar prý ale nějaké vážně známosti měl, uvažoval i o sňatku a asi se k němu neodhodlal spíš z nezvyku a neochoty měnit zaběhnutý styl života.
A ty ideály - no, jasně, ale to není myšleno špatně. Jsou to jen zdraví kluci vytrénovaní neustálým cvičením, sice mají trochu štěstí, že jsou dobře rostlí, ale není v tom žádný ideál nadčlověka. Takhle se to tehdy pěstovalo v Sokole i u skautů, nacisti to jenom zmršili jako všechno.

Obrázek uživatele Blueberry Lady

A?

Obrázek uživatele hidden_lemur

Tož...:D

Obrázek uživatele Quartermaster

Můžu přispět svojí troškou do foglarovského mlýna? Za mně byla ta nepřítomnost holek naopak v pohodě. Samozřejmě by záleželo na tom, jak by je Foglar nakonec podal, a o konečným vyznění se dneska můžem jen dohadovat, ale - Foglar mi přijde jako celkem velký tradicionalista, takže se obávám, že by u něj ty holčičí postavy hrály stereotypní holčičí role. Čili štupovačky ponožek a aspirující hospodyňky. A ty by se s realitou Stínadel srovnávaly dost těžko.

Obrázek uživatele hidden_lemur

To dává smysl.

Obrázek uživatele Quartermaster

A sakra.

Obrázek uživatele kopapaka

A taky by zbytečně rozptylovaly, jako ostatně i jeho samotného...
Co si vzpomínám tak psal (Život v poklusu) o čtyřiceti osmi hodinách týdně v práci - včetně sobot, tehdy ještě, třiceti až čtyřiceti pro "klub" a když se k tomu přidal časopis a taky knížky...
Neměl čas na ženské a parta kolem něj taky ne, nejspíš se mu zdálo, že stejné to mají i jeho postavy.

Krom toho se tehdy dospívalo později, na což spousta lidí zapomíná.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Jojojo, pravdu díš.

Obrázek uživatele Rya

To je tak citlivě a krásně podané!

Obrázek uživatele hidden_lemur

Děkuji.:) Se rdím.

Obrázek uživatele Elrond

Hezký.

Obrázek uživatele hidden_lemur

Kuju, Elronde.:)

Obrázek uživatele Terda

Krása!

Obrázek uživatele hidden_lemur

Je mi potěšením.:)

Obrázek uživatele Erys

To je krásně napsané :)

Obrázek uživatele hidden_lemur

Kuji.:)

Obrázek uživatele Tenny

Fakt moc pěkné, brala bych víc! :)
Vzpomněla jsem si na jednu slashovou povídku na Rychlé šípy, co jsem četla...

Obrázek uživatele hidden_lemur

:) Děkuju. Něco málo k tématu vzniklo jednak v loňském ročníku DMD, druhak (předloni?) na lj. Ale nutno brát s rezervou.;)
Klaďasové jsou tady: http://aliceingarden.livejournal.com/tag/fanfiction
Moji oblíbení grázlové z přístavu třeba zde: http://aliceingarden.livejournal.com/tag/%C5%BE%C3%A1nrov%C3%A9%20experi...
Něco je na pokračování.

Obrázek uživatele Dangerous

To je za srdce beroucí!

Obrázek uživatele hidden_lemur

Děkujík, potěšilo velmi.:)

-A A +A