Lamentace pedagožky na konferenci stejně postižených

Obrázek uživatele mila_jj
Úvodní poznámka: 

Psáno podle skutečné události - a nestalo se to jen jednomu pedagogovi

Drabble: 

Ta písemka se mi opravdu povedla. Byla jsem na sebe hrdá. Zevnitř Komenský, zvenku Frištenský. Proklepnu si, co ve studentech je. Po vzoru Nikoly Tesly jsem vytvořila otázky - dvě odborné a tři ze všeobecného přehledu.

Výsledek mnou otřásl. Polovina z nich nevěděla, kdo byl Ptolemailos. Třetina neurčila hlavní město Brazílie. Jen dva znali autora Krakatitu. Debakl v odborných otázkách byl jen třešnička na dortu.

Po chvíli nevěřícného zírání mne osvítilo poznání. Tady ve sklepě není signál. Jsme příliš daleko od Googlu, daleko od Wikipedie. Museli se spolehnout jen na své znalosti. Ukázalo se, že většina z nich je reinkarnací dýně.

Závěrečná poznámka: 

Ty odborné otázky byly:

Když ke zdroji konstantního napětí připojíme vodič o průřezu S, teče jím proud I. Vodič odpojíme. Jak velký proud teče, pokud připojíme k témuž zdroji vodič stejné délky a ze stejného materiálu, tentokrát o průřezu 2S?

Pokud má žulový kvádr hmotnost 130 kg, výšku dva metry a šířku dva metry, dokáže s ním pohnout osmdesátikilový člověk?

Tak schválně....

Otázky jsou stvořeny podle vzoru testů, jimiž prozkušoval Nikola Tesla své budoucí zaměstnance.

Komentáře

Obrázek uživatele strigga

Tak odpověď na otázky netuším, jen tak jako matně tuším, že nějak se to vypočítat dá :D a teď nad tím nezvládnu ani přemýšlet. Ale drabble je naprosto skvělé, reinkarnace dýně mě rozesmála.

Obrázek uživatele mila_jj

Díky. Já sem napíšu řešení, až budu zase mít všech pět pohromadě. Teď už nemyslím.

Obrázek uživatele Tora

Skvělé, skvělé, skvělé, jako vždy. A obávám se, že u Nikoly bych si neškrtla ani jako uklízečka. No my dýně holt to máme těžký!

Obrázek uživatele mila_jj

Se nepodceňuj! :)

Obrázek uživatele Dede

Ve sklepě a daleko od googlu! Skvělé, milá JJ, jako vždy:))
Otázky neřeším, páč jsem dopsala další kousek divadla a nemám ani slůvko k dnešnímu drabblení...

Obrázek uživatele mila_jj

Díky, Dede.
Ať se dílo podaří.

Obrázek uživatele Profesor

Reinkarnace dýně je vtipná.

(Ptolemaia si zařadím, Brasilii též, Krakatit jsem si taky vybavila... Sláva mým učitelům z gymplu.
Zajímaly by mě ale odpovědi na odborné otázky. Mám totiž dojem,že proud bude stejný a kvádr o rozměrech dva na dva je vlastně krychle, takže proč bych s ním hýbala?)

Obrázek uživatele Iantouch

Já bych řek, že to krychle nebude, protože nemáš udanej třetí rozměr. Teď jsem to zkoušel počítat s ohledem na hustotu žuly a vyšlo mi (možná blbě, jsem humanitní typ), že by to byla vlastně tenká deska.
Proud taky nebude stejnej, protože odpor... možná poloviční? Už jsem ze školy dlouho.

Obrázek uživatele Profesor

Máš pravdu, taky nejsem technik, tudíž mi ten odpor nedošel. A deskou bych stejně nehýbala. Z toho plyne, že by mě Tesla nikdy nezaměstnal... ;-) Plakat nad tím nebudu.

Obrázek uživatele Erendis

Hm, Ptolemaiů znám více, tak mě to zmátlo. Ty ostatní obecné bez problémů.
První odborná. Zvětší-li se pouze průměr jinak stejného vodiče, zmenší se odpor. Proud je napětí lomeno odpor, tj. proud ve vodiči s větší průměrem by měl být větší. (Zda se odpor se zvětšujícím průměrem zvětšuje či zmenšuje, jsem si musela ověřovat u matematicko-fyzikálně zaměřených členů rodiny. Nechtějte vědět, jak mě za tu neznalost sepsuli.)
Druhá odborná. Hustotu žuly neznám. Ale určitě je větší než hustota vody a kdyby kvádr o výšce a šířce dva metry byl z vody, bude to deska. Je-li z žuly, bude to deska ještě tenčí stojící na úzké hraně. S takovou by mohl pohnout i člověk vážící méně než 80 kg. Třeba ji shodit :-).

Obrázek uživatele Iantouch

Já nebudu tak úplně blbej. *oddychne si*

Obrázek uživatele mila_jj

Nikoliv, studente :).

Erendis, Iantouchu, píši vám oběma za jedna.
Moc jste mne potěšili, vidím, že to s národem ještě není tak špatné.

A děkuji i Profesorovi a ostatním, kdo se zamysleli. <3

Obrázek uživatele KattyV

Ha, jaký jsi vzbudila zájem o vědu milá JJ. Jak už je ti ostatně vlastní. Možnost připojit se kdekoli k internetu je zrádná. Člověk se snadno přestane spoléhat na vlastní hlavu.

Obrázek uživatele mila_jj

Díky, Katty. Máš naprosto pravdu. Taky často googlím, ale mám zapnutou automatickou kontrolu pravděpodobné správnosti - a jak se mi něco nezdá, začnu o tom přemýšlet.

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

První nevím, nejsem elektrikář, ale řekl bych, že větší, ale nevím o kolik. Druhá otázka, pohnout jím jistě dokáže, 130kg není tak mnoho a bude to tenká deska. Netvrdím, že ho dokáže zdvihnout a odnést, ale pohnout ano. Odstrčil jsem podobně těžký tresor 1 metr a nevážím o mnoho více, než ten člověk. Kačaba. Slyšel jsem že dnešní žactvo, pokud nemá za zadkem wikipedii, tak je marné. :-)

Obrázek uživatele mila_jj

Díky, Alasdaire.
Máš pravdu. Taky bys měl jedničku, doplnění na hvězdičku bych z tebe snadno vytáhla v diskuzi :) .
Máš pravdu. Nejen wikipedii. Oni něco spočítají, dvakrát podtrhnou a hotovo. Že jim vyšla hmotnost myši jeden kilogram, to je netrkne, že je něco divně.

Obrázek uživatele kytka

Mně při doučování kluk, 18 let, převedl 5cl na 0,5l ani nemrk. Tak mu povídám : A když vám v hospodě přinesou místo půllitru piva jenom panáka, tak to vám vadit nebude? A on mi řekl: No bude, a jak to s tím souvisí?

Obrázek uživatele mila_jj

Tak to mne shodilo ze židle. Ne že bych neměla podobné zážitky, ale tenhle je mimořádně vydatný :).

Obrázek uživatele Tora

Jsem si vzpomněla na kamarádku, jak málem plakala. Učila na střední odborné škole statistiku. Zadala úkol, kde třída o 20 žácích dostala z písemky 5 jedniček, 6 dvojek, 1 trojku, 3 čtyřky a 5 pětek a chtěla po studentech, aby spočítali, jaká byla ve třídě průměrná známka.
Jeden výtečník spočítal, že 5,6. Když se probrala z mrákot, tak se optala, jestli se nad výsledkem zamyslel? Jak může mít třída průměr 5,6 , když je nejhorší známka, co lze dostat, pětka? Výtečník vytřeštil oči a pravil - aha, to mě nenapadlo...
Bylo mi jí v té chvíli opravdu líto.

Obrázek uživatele mila_jj

Tak to je taky smutný příběh. Pokud to ustála bez panáka, měla můj obdiv.

Obrázek uživatele ioannina

Upozorňuju, že jsem nic nepočítala a nepoužila gůgl, jen svou selskou palici dubovou.
Proud: Počkej, co je proud? Jako že kolik vody proteče řekou za vteřinu? A napětí je, že jako jak rychle to teče? Jak velkej je rozdíl mezi "tady" a "tam"?
V tom případě, když mám dvakrát tak tlustou trubku, tak tudy dostanu dvojnásobek vody. Teda elektřinky. Prostě velkou hadicí vypustím káď rychleji. Rozumíš mi.
Mám pocit, že tomu nerozumím přesně a že tam bude nějakej háček, páč ta hadice je dutá a té vodě tam nic nebrání, zatímco ten drát je plnej a ta elektřinka musí nejdřív rozšťouchat kamarády elektrony vo kousínek vedle, a kamarádi elektroni jsou v atomech a to je banda líná, takže se tam toho šťouchání celkem dost poztrácí.
Žula: S přehledem, zejména když si to podloží kulatinou. Kulatinou si to podloží taky bez problémů, protože kde se najde kulatina, tam se najde i klacek, který použije jako páku.
Nahoře píšou něco o desce. OK, tak daleko jsem se v uvažování nedostala. Vycházela jsem jenom z toho, že mám celkem slušnou základnu a jen asi tak zhruba dvojnásobnou váhu přepravovaného předmětu, než přepravujícího člověka. Pokud je to teda takový, že by s tím šlo kráčet jako se sochama Moai, nepotřebuje ani tu kulatinu.
Pokaváď se s tím ovšem bude chtít tahat a zvedat to z placata do stojata. Páč to na tom všem bude největší dřina.

Obrázek uživatele Regi

Mně z tebe picne. :-D
Ale snažila jsem se uvažovat podobně po selsku. Otázka je, jak by se to panu Teslovi líbilo a jestli by mne nezahnal zpátky na základku. Asi zahnal, když jsem se dopracovala spíše k další otázce než k odpovědi.
(Ptolemaia, Krakatit i Brazílii bych tedy zvládla.)

Obrázek uživatele mila_jj

Děvčata, uvažujete správně.
Io, ta deska už stojí, jde o to ji srazit na zem, což je jednodušší. Vida, kulatina. Ta mne v prvním kole nenapadla, díky.

Obrázek uživatele ioannina

Nepraskne?
Aha, to je vlastně jedno, že... Nešlo o to ji dopravit někam v celku.

Obrázek uživatele kytka

Za písemku velkou jedničku s hvězdičkou, za drabble kachnu.
Z elektřiny si pamatuju jen poučku "cívka jako dívka", takže to bych nedala. Ptolemaios mě napadá ten vojevůdce Alexandra, co založil dynastii v Egyptě, ale pak tuším jeden taky kreslil mapy, tak nevím, kteréhos měla na mysli. Jinak bych věděla, to mi zvedlo sebevědomí!

Obrázek uživatele mila_jj

Díky. Fyzik mívá na mysli toho Ptolemaia, co byl autorem geocentrické soustavy. Ale jako správnou hodnotím i tvou odpověd :). Máš též jedničku s hvězdičkou.

Obrázek uživatele Azereth

Perfektní! Oceňuji jak drabble, tak otázky, mám ráda, když mě text přinutí k zamyšlení. Otázky bych jakž takž dala, u toho kvádru jsem si po prvním přečtení řekla: "Tak rozhodně ano. Je jedno, jaké má kvádr rozměry a kolik člověk váží, když si na to vezme jeřáb!" :D
Pak mi došlo, že bych to měla spíše spočítat... :D

Obrázek uživatele mila_jj

Máš pružné myšlení! To taky oceňuji. :)
Díky za chválu.

-A A +A