Vlastně se nic nestalo

Obrázek uživatele ioannina
Fandom: 
Drabble: 

Většina se naučila, že těmhle dvěma musí buď podlízat, nebo se jim vyhnout.
Stejně si vždycky našli vhodné oběti.
Bonney a Curtis skončili poleptaní. Příliš se ukláněli.
Holmwood už nikdy nevkročil do lesa.
Allard, Putnam a Gardyner nepřišli k závěrečné disputaci. Vlastně si netroufli diskutovat už pár měsíců.
Statham, Warwick, Darrell a Thorne odjeli domů. Darrell slepý na jedno oko.
Hobbes a Trent prostě zmizeli.

Potom si vyhlídli Severina Waterse.
O týden později byli jako vyměnění: tiší, uctiví...
Vybouřili se, mínil rektor Leyland. Dospěli.

Ale mistr Talbot zastavil Severina na chodbě. „Příště na takové černou prací neplýtvej. Škoda tvého života.“

Komentáře

Obrázek uživatele Alasdair MacColla

To mi něco připomíná.

Obrázek uživatele ioannina

Některý občas jako by klonovali. :-))

Obrázek uživatele Profesor

Mistr Talbot měl pravdu. Škoda Severinova života.
Moc pěkné drabble.

Víš, že čím déle o Severinovi čtu, tím víc me někdy mrazí? On to fakt neměl nikdy snadné. Vždycky mu někdo znepříjemňoval život, že?

Obrázek uživatele ioannina

Víš, co se říká o přečnívajících klasech.

Obrázek uživatele Profesor

Jasně.

Obrázek uživatele Erendis

Co jim vlastně přesně udělal? Dal jim lekci za použití černé magie, takže přišli "k rozumu" šokovou metodou? Nebo snad upravil osobnost za pomoci černé magie? (To druhé, doufám, ne.)

Obrázek uživatele ioannina

Nevím přesně. Dost dobře možné je (a jeho povaze by odpovídalo), že pouze obrátil jejich akci zpět proti nim. Možná poněkud zesílenou.

Obrázek uživatele mila_jj

To je dobrý způsob, jak to takovým (nedám sem podstatné jméno, chci zůstat v mezích slušnosti) vysvětlit. Ale škoda, že za to Severin bude platit.

Obrázek uživatele ioannina

Podruhé už nebude plýtvat černou prací a vybere si jiný způsob. :-))
(Dokud se nestřetne s Thornvaldem, na kterého je jiná než černá práce krátká.)
P.S.: Vždycky a za všechno se nějak platí.
Ale některé věci za tu cenu stojí a jiné ne.

Obrázek uživatele KattyV

Je rozhodně dobré se bránit. A Severin nebránil jen sebe, že? Ale je taky nutné se naučit JAK se bránit, aby člověk neubližoval sám sobě. To je někdy těžké. Já většinou startuju na obranu slabších, případně za obecné principy a otázky spravedlnosti. Málokdy na obranu svou vlastní.
Víš, co mi připomněl ten tvůj nadpis? To jsou celkem typická v oblasti školní šikany. A říkají to učitelé, kterým se nechce/neumí šikanu řešit. A někdy taky rodiče, kteří neví, jak by svéu dítěti pomohli. Šikanu lze celkem snadno NEVIDĚT, zvláště v prvním stádiu (říká se mu ostrakizace, lingvistovi jistě nemusím vysvětlovat, co to znamená.) To je stádium, kdy se ještě zdánlivě nic neděje. Jen jsou, na povel agresora, (to je terminus technicus v oblasti šikany používaný) některé děti vyloučené z kolektivu. A to je právě ten okamžik, kdy nepoučení učitelé mají snahu říkat: "Vždyť si tě JENOM nevšímají. Vždyť se NIC neděje. Vždyť se nic nestalo." Jenže ono už se děje. Zatím plíživě a nenápadně. Drobné slovní narážky, pomlouvání a samozřejmě, především to vyloučení. A je to snadná výchozí pozice pro další stádia.
V druhém, začínají v zátěžových situacích (třeba před písemkou a tak) sloužit ostrakizovaní žáci jako hromosvod, slovní útoky se občasně mění na fyzické...Stádií je celkem pět. A to poslední je už skutečný průšvih.
Ve virtuálním prostoru to může probíhat dost podobně, až na tu část s fyzickými útoky, nicméně zase posíleno o jiné aspekty - specifikem virtuální šikany je, že se před ní neschováš. Nemáš svoje "doma", svůj bezpečný úkryt. Na druhou stranu, představa agresora, že je virtuální šikana anonymní, je naštěstí mylná. Právě naopak. Na rozdíl od reálného, nechávají v tom virtuálním světě stopy, se kterými si odborník poradí.
Ale to jsem se dostali trochu jinam. Promiň, ale šikana je téma, kterým se dlouhodobě zabývám a jak dostanu příležitost, začnu "vzdělávat." :o)

Obrázek uživatele ioannina

Vzdělávej. Myslím, že je to v téhle oblasti hodně potřeba.
Jaká jsou ta další čtyři stádia? V jednom z nich už to nejde zastavit a agresoři tak zničí vlastně celé prostředí (takže představa mlčící většiny, že když budou držet hlavy dole, mine je to, je mylná). Které stádium to je?

Obrázek uživatele KattyV

Zmínila jsem první dvě stádia. 1. Ostrakizace, 2. Počátky fyzické agrese. Následuje 3, stádium - je dost klíčové, protože se v něm začíná vytvářet skupina šikanovatelů, přestává to být náhodné, začíná to být plánované. Je to stádium, které ještě poučený pedagog zvládne. Ve 4. stádiu začíná většina přijímat nastavené normy. Zatímco v těch předchozích se ještě silní jedinci dokáží zastat těch šikanovaných, tady to už nezvládají. Poslední stádium se jmenuje Totální šikana - skupina (třída) se rozdělí na dvě části - ti, co vládnou a ti, co otročí, Zcela zmizí skuina, která existovala v těch předchozích stádiích - tzv. mlčící většina. (Ona nemusí být úplně mlčící, jak už jsem zmínila, někteří se mohou obětí zastávat. Zase je to takový terminus technicus). Tak jako ak, v posledním stádiu prostě není nikdo neutrální, každý sse ocitne na jedné straně. Zajímavé je, že z vnějšího pohledu to část vypadá, že je všechno v pořádku. Protože všichni přijímají daný vztah, nikdo se nebouří. Samozřejmě do okamžiku, kdy dojde k maléru, který je v tomhle stádiu poměrně pravděpodobný.
To, cp popisuješ je něco mezi čtvrtým a pátým stádiem.

Obrázek uživatele ioannina

To je krásně přehledný, někam si to schovám, díky moc. <3

Zlatá slova! Ano, ono se vlastně nic neděje, o nic nejde, stejně je to jednou přejde... a ty zkažené měsíce nebo i roky obětem už nic nenahradí.

Obrázek uživatele Erendis

Tak to jo. To jim přeju.
Kéž by to bylo bez vedlejšího účinku pro Severina.

Obrázek uživatele Dede

Obávám se, že mistr Talbot měl pravdu, ale co měl Severin dělat, když proti nim byl nejspíš sám?

Obrázek uživatele ioannina

To je neštěstí takových jevů - člověk má obvykle pocit, že je proti nim nejspíš sám... Tihleti agresoři, jak říká Katty, jsou z mého pohledu obyčejní zbabělci.
Měla jsem představu, že jim Severin přičaroval křeč hrtanu, když chtěli ubližovat slovem nebo činem. Nejspíš se mu to povedlo stylem "Uduste se tou svou hnusotou!" Takhle jim "vrátil zpátky" jejich záměr - nedělají hnusotu, jsou OK. Dělají, dusí se. Černá magie mi tak funguje. Bílý způsob by byl těžší.
Ale až to kouzlo pomine, začnou znovu. Tyhle typy jsou takové.
Třeba někdy přijde příležitost a vymyslím do detailů, co se přesně stalo.

Obrázek uživatele Martian

Celá tahle debata mi takřka hmatatelně vyvolala z paměti jednu situaci na ZŠ, kdy spolužáka někde na konci fáze 2 zastavila jedna dobře mířená rána takovým tím zeleným třiceticentimetrovým pravítkem přes záda. Jo, zlomila jsem ho o něj (tedy to pravítko). Měl modřinu jak prase. Ale přestal. Doteď cítím ten krásný a hluboký pocit zadostiučinění… (Omlouvám se za osobní vsuvku, ale ta vzpomínka byla opravdu velmi silná…)

Obrázek uživatele ioannina

A dobřes udělala!
Já si myslím, že tihleti útočníci jsou v podstatě frustráti a srabi.
Dají se zastavit.
Někdy stačí pravítko, někdy podotknutí, že jsou jejich slova zaznamenaná a mohou být použita. :-))
Páč podle mě, oni tohle dělají proto, že nic pořádnýho nedovedou, a chtějí se i tak cítit na koni. (Ne na modrém! <3 )
Kdo něco opravdu umí, kdo je v něčem opravdu dobrej, ten má normální sebevědomí a šikanovat nepotřebuje.

Obrázek uživatele Regi

"...křeč hrtanu, když chtěli ubližovat slovem nebo činem." Ano! To je dokonalé. Škoda, že to tak nemůže fungovat v našem nemagickém světě.

Obrázek uživatele ioannina

Ono to funguje, jen ne tak rychle a ne tak explicitně.
Ale nakonec se každý hnusec tou svou hnusotou udusí.

Obrázek uživatele zana

Moc pěkně napsané drabble!

Obrázek uživatele ioannina

Díky moc! Ráda tě tu vidím.

-A A +A