Nejceler - část první

Obrázek uživatele Profesor
Rok: 
2015
Fandom: 
Obdarovaný: 
Rebelka

Nejceler!!!

Nová kniha Mlíkaře Berta ze Záblat!!!

Dramatický příběh o hledání ztracené lásky!!!

Kniha, kterou určitě musíte mít pod stromečkem!!!

Nejceler!!!

Nejlepší dárek pro vaše manželku, milenku nebo i obě najednou!!!

Recenze Gyty Oggové na stranách 2-4!!!

Vyjádření kritičky Kamily Vyšťouralové na straně 15!!!

Nejceler!!!

***

Titulní stránky Ankh-morkporkské Komety plnily palcové titulky o nové knize fenomenálního spisovatele Mlíkaře Berta ze Záblat. Knihkupecké regály a regálky se prohýbaly pod tíhou tlustopisů a každý hokynář a vetešník měl na pultíku vyskládané alespoň dva nebo tři komínky. Dámy z lepší společnosti si v salonech nešpitaly o ničem jiném než o jeho nejnovější knize. Dámy z nižších vrstev se chechtaly veřejně na nárožích. Pokřikovaly na sebe a smály se, div se za břicha nepopadaly.
***
Zatímco v Ankh-Morkporku vládla díky knižní novince atmosféra hustší než voda v Aknhu, v království Lancre panoval klid. Jen královna Magráta s malou Esme na klíně se tetelila nad zamilovaným románem a se začervenáním přemítala nad některými pasážemi z knihy, cože by na ně řekl Verence. Obrátila další stránku.

Gyta Oggová pohladila kocoura Silvera z roztržitosti proti srsti. Kocour ji odměnil dlouhými škrábanci na předloktí. Stařenka si jich ale nevšímala. Byla tak zamyšlená, že si dokonce vyklepala dýmku do piva, kterého se vzápětí napila. Mělo říz, takže mu tabák nikterak neublížil.
Hlavu jí tížily jinačí starosti. Konkrétně jedna, ale zato veliká. Mlíkař Bert ze Záblat. Na jeho poslední knížku po ní dokonce chtěli z Ankh-Morkporku odborné vyjádření, jak tomu nóblesně říkali.
Což o to, psalo se jí to dobře, Bertík svý řemeslo ovládal. Hlavně některé pasáže. Jenomže to ostatní… Zavrtěla Gyta hlavou. Právě to ostatní jí dělalo hlavu. Ty popisy bezútěšných blat, půlnoční bouře na planinách za horami, tančící světýlka jako včelí hejno. A k tomu ty domečky přilepené ke skalám… Nebo opuštěná údolí…
Jako kdyby autor pocházel odněkud z Kyselé prdele a Prázdného okovu…

Esme Zlopočasnou nechávaly Stařenčiny starosti v klidu. V životě nepřečetla jedinou knihu kromě farmářského kalendáře, který odebírala kvůli nezbytným kulturním chvilkám v domečku se srdíčkem. Knihou Mlíkaře Berta, kterou jí přinesla Stařenka, podložila rozviklaný stůl.

Klíčová slova: 

Komentáře

Obrázek uživatele Rebelka

Dekuji Jezisku. Zacina to primo skvele a jsem velmi zvedava, jak to bude pokracovat. A Starenka je i na takovem malem kousicku krasne vystizena, celkove je to paradne zemeplosske ☺ tesim se na pokracovani.

Obrázek uživatele Profesor

Rádo se stalo. Těší mě, že se povídka líbí. Pokračování bude... A možná ne jedno; tvé přání je opravdu úžasné.

Obrázek uživatele Aries

tuším, že tajemný autor není jen tak někdo... jsem zvědavá, co bude dál

Obrázek uživatele Julie

Napínavé, velice napínavé. Mám jistý tip na autora, ale potřebuji víc informací.
Obrázek uživatele neviathiel

Mám tajné podezření, že autor je ..., ale nikomu to nepovím!

-A A +A