Expertiza

Obrázek uživatele neviathiel
Úvodní poznámka: 

Díky za téma, vlastně je docela hodí. Jen jsem musela rozšířit posloupnost o jeden člen.
Varování: Vůbec to není veselé.

Předchozí: http://sosaci.net/node/20145

Drabble: 

Márnice. Dva obsazené stoly. Hovor přes vodu. Erik.
„Potřebuji tvoji expertizu.“ Slyšet tvůj hlas.

Popis je bezbarvý. Helga barvy nevidí. Žádné nejsou.
Lidská magie. Učil se ji rozeznávat ve čtyřiceti, kvůli synovi.
Mirka je rozmazluje, po nás to nemají. Nekouřila v těhotenství? Proč si vzala takového chlapa? Dětská psychopatie? Spraví to výprask. Má číst dívčí románky. Zázračné kapky. Nová terapie. Přimáčknout k zemi. Nemoc horší než rakovina, zničila jim manželství.
Na návštěvy jezdili čtyři, tři, dva, jeden. Pak už nikdo.
Helze je šestatřicet a tohle neví.

„Proč by čaroval v katakombách?“
„O té kaverně nevěděl.“
Decentní zaklepání zvědavé otázky. Skutečně?

Závěrečná poznámka: 

Kompilace je složená z autentických výroků. Některé byly v minulosti součástí osvětové kampaně.

Další (volně navazující): http://sosaci.net/node/20443
Další rovnou navazující: http://sosaci.net/node/20662

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

to teda opravdu není veselý

Obrázek uživatele neviathiel

Ani nebude.

Obrázek uživatele Bilkis

Jo, tohle je hrozně smutný. A přijde mi, není to teda tenhle případ, že u spousty případů je diagnóza spíš taková omluva. Jo, on má .... A přitom se spousta věcí projeví nebo teda vznikne proto, že lidi nemají na děti čas.

Obrázek uživatele neviathiel

Vždycky se najdou vykukové, kteří se snaží získat si výhody, podivně získanými ZTP průkazy na vyhrazená parkovací místa počínaje a vymáháním si lepších známek na základě s předmětem nesouvisejících dys-poruch konče. On to ale je víceméně okrajový jev, jen jsou takoví asi nejvíc vidět.
Smutný fakt je, že se rodiče dítěte s vážnější poruchou mnohdy nedočkají žádné podpory u nejbližší rodiny, protože - obzvláště na maloměstech a vesnicích - všichni dobře vědí, že jakoukoli odchylku dítěte od představ, které o něm má okolí, spraví výprask, že jo

Obrázek uživatele Bilkis

Není to zase vždycky pravda. Já teda vím o pár problémových lidech, které nikdy nikdo nebil. A několik z nich uznalo, že to by jim možná prospělo víc než poradny, psychologové a psychiatři. A léky. Ale to jsou problémoví lidé, na které se někdo prostě pokusil napasovat nějakou diagnózu. Něco jiného jsou samozřejmě nemocné děti. Nejsme ale snad v pravěku, abychom je bili kvůli něčemu, za co nemůžou. Mě taky nikdo nebil, když jsem ve třeťáku přestávala kvůli agoře chodit do školy. A spousta lidí tím vyhrožuje, ale nikdy by to neudělala. Což samozřejmě neznamená, že to dítě to dokáže rozlišit, jistě.

Obrázek uživatele neviathiel

Vždyť nic takového netvrdím, a to ani v drabbleti

Obrázek uživatele Bilkis

Počkej, teď jsem zmatená. Tak proč je teda v komentáři to o tom, že na vsi se všechny odlišnosti řeší výpraskem? Jsem se asi nějak zamotala, nebo nevím.

Obrázek uživatele neviathiel

Psala jsem "Smutný fakt je, že se rodiče dítěte s vážnější poruchou mnohdy nedočkají žádné podpory u nejbližší rodiny, protože (...) všichni dobře vědí, že jakoukoli odchylku dítěte od představ, které o něm má okolí, spraví výprask, že jo", to je trochu něco jiného, než "na vsi se všechny odlišnosti řeší výpraskem". Že sis to interpretovala jinak, s tím nic neudělám

Obrázek uživatele Bilkis

Jo tohle. To je chyba v mojí interpretaci toho, co jsem jakoby měla na mysli. A zjednodušení, špatné. Kvůli nedostatku času. Pardon. Jen jsem prostě chtěla říct, že si myslím, že už se to neděje a hlavně ne u nemocných dětí, že to povědomí o poruchách je daleko širší. Dneska víc než v době, kdy se tohle odehrává, ale tehdy určitě víc než v letech 60., nebo tak. Akorát jsem se do toho zamotala. To je prostě ta moje blbá hlava. Takže se omlouvám. :)

Obrázek uživatele neviathiel

Záleží dost, o jakou poruchu jde a v jakém prostředí. Že ses s tím nesetkala, nemusí znamenat, že se to neděje (bohužel, na všechny ty jevy, co tam vyjmenovávám skoro jednoslovně, jsem při rešerších opakovaně narážela). Kolem autismu jistou škodu nadělaly kampaně pochybných organizací (jeden výrok jsem vzala od Autism Speaks, který se zabývá eugenickým výzkumem a hlavně fundraisingem) a všelijací terapeuti slibující zázračné vyléčení, mimo jiné taky média. Moje chyba, měla jsem to rozepsat do poznámky, ale nějak jsem na to neměla nervy.
Pokud má někdo dyslexii nebo fobii, tedy problémy, které už jsou obecně známé a "přijatelné", je tam pak poněkud jiná situace, než kdyby dotyčnému diagnostikovali schizofrenii (což pro velkou část české populace znamená nebezpečný blázen, který musí do svěrací kazajky). Na každou diagnózu reagujou lidi jinak, pokrytectví vládne světem...

Obrázek uživatele Bilkis

Nebo mám možná prostě štěstí na lidi. Neříkám, že se nenajdou blbci, kteří vspechno hodnotí stylem: Sežral jsem všechnu moudrost světa. Jen jsem cítila potřebu obhájit lidi, kteří řeší problémy rozumně. :)

Obrázek uživatele neviathiel

Takových je třeba. :) Nicméně jsou i tací, kteří mají retrospektivní intuici a vědí, jak se co mělo udělat, případně sledují televizi a vědí o nové zázračné terapii... škoda mluvit, uááá. (Proč lezu na ty diskuze?)

Obrázek uživatele Bilkis

Diskutující na netu většinou neznají přesně pozadí událostí, nebo nemají zkušenost. Ono po bitvě je každý generál. Nebo bez bitvy. To nemá ani cenu řešit.

Obrázek uživatele neviathiel

Ony to byly diskuze, kde popisovali rodiče, jaké se jim dostalo podpory od příbuzenstva...

Obrázek uživatele Bilkis

Tak měli vázně smůlu. Jako jo, tihle vědí. Ale takoví ti co nemají zkušenost a chtěli by hodnotit a radit, ty bych svázala a ...

Obrázek uživatele neviathiel

To bys nedělala celý život nic jiného :-P

Obrázek uživatele Terda

Jako obvykle výborné.

Obrázek uživatele neviathiel

Díky :) (hurá, třetí čtenář)

Obrázek uživatele Rya

Ta tíseň z toho úplně kape.

Obrázek uživatele neviathiel

Díky za komentář. Moc nevím, co na něj odpovědět...

Obrázek uživatele Eillen

To je tak hrozně ... já ani nevím co. dochází mi slova.

Obrázek uživatele neviathiel

Jsem docela zvědavá, jaké informace jsi z toho vyextrahovala. Mám z některých komentářů dojem, že to (zkracovala jsem z asi 160 slov) není k pochopení...

-A A +A