Zakroutit jí krkem

Obrázek uživatele Danae
Úvodní poznámka: 
Nahrazuji téma č. 18, Tak umírá Mary Sue.
Fandom: 
Drabble: 

“Před nedávnem jste tvrdil, že fanfiction je přechodná záležitost. Teď se vydává v časopisech!”
“Jsou to jen cyklostylované fanziny, Pulmanne. Mají sotva několik stovek čtenářů.”
“A jak myslíte, že začínal komiks, vy blázne - a kde je teď? Navíc mezi nimi roste počet ženských autorek. Krajně nebezpečné! Naše společnost musí zakročit dřív, než se to vymkne z ruky!”
“Jak?”
“Zaútočte na samu podstatu psaní. Namluvte jim, že jedna z jeho esenciálních ingrediencí, řekněme, hm… vcítění se autora do postavy, je opovrženíhodná. Najměte autora vhodné parodie. Dejte tomu jevu směšné jméno. Vyšlete přednášející na cony. To by bylo, abychom tomu nezakroutili krkem.”

Závěrečná poznámka: 

Hrozně by mě zajímalo, jak by se celý svět Unwritten/Mezi řádky (a hlavně tajná společnost, která po staletí ovlivňuje svět prostřednictvím příběhů a jejich tvůrců) s fanfiction vyrovnal...
A jo, jsem dost pro MS ;)

Komentáře

Obrázek uživatele Doktor

Moc hezké... :-)

Obrázek uživatele Danae

Díky :)
Obrázek uživatele Julie

JO! To hodně vysvětluje.

Obrázek uživatele Danae

Že jo!
Obrázek uživatele neviathiel

Neznám Unwritten, ale tohle zní ďábelsky. :)

Obrázek uživatele Danae

Unwritten je super a tohle je přesně jeho styl ;)
Obrázek uživatele Profesor

Moc pěkné, třebaže poněkud děsivě vyznívající...;-)

Obrázek uživatele Danae

Díky! *mne si ručičky*
Obrázek uživatele Doktor

Takže když teď MS hromadně vybíjíme, tak tím bojujeme proti Kabale?

Obrázek uživatele KattyV

Ech, já bych se nebála. MS je nesmertelná.

Obrázek uživatele Danae

No právě naopak. Tím, že říkáme každému autorskému vstupu do postavy mařena, kastrujeme docela dost nadějných autorek a Kabale vyloženě nahráváme.
Obrázek uživatele neviathiel

Sakra, a co když při tom vstupu dojde ke změně pohlaví? Může to být mařen?

Obrázek uživatele Danae

Nebo zmařen ;)
Obrázek uživatele neviathiel

Kachna za komentář! (Trochu okousaná od Pavla, omlouvám se)

Obrázek uživatele Danae

Okousaná od Pavla, to je skoro jako podepsaná! Jaká vzácnost!
Obrázek uživatele neviathiel

:-D

Obrázek uživatele KattyV

Ono záleží na tom, čemu se říká Mary Sue, že? Já rozhodně každý autorský vstup za takový případ nepovažuju. Jen některé krajní případy, kdy mě ty mnohastránkové popisy hrdinčiny neodolatelné krásy a celkové skvělosti už prostě nebaví.
I když, po pravdě, většinou si to pomyslím pro sebe a jednoduše to nečtu. Ale je spousta jiných autorských nešvarů, které mě štvou taky, možná i víc.

Obrázek uživatele Aries

Hrdinka více či méně nemožná, nad níž se ovšem každou půlstránku rozplývá jak autor tak ostatní postavy, co jí dělají křoví, to průšvih je. Ale pak to je prostě špatná povídka se vším všudy.
Hrdin(k)a skutečně skvělá je prostě skvělá. Jak už jsem říkala u Tenny, do zábavných žánrů takové postavy patří.

Obrázek uživatele Danae

Je to trochu nadsázka, samozřejmě, a taky vzpomínka na doby, kdy se ve ff pořádaly hony na Mary Sue (to už je snad přece jen minulost), což u některých pečlivějších a úzkostlivějších autorek vedlo k úvahám, jestli tedy ta jejich (naprosto neproblematická) postava není náhodou Mařena... Jinak mnohem fundovaněji reagují Aries a Julie :)
Obrázek uživatele Aveva

Fakt dobrý, já si to snad budu muset přečíst ;o)
Obrázek uživatele Danae

Myslím, že to oceníš :) Díky!
Obrázek uživatele Aries

Unwritten, co to je?
A souhlasím s tebou naprosto!

Obrázek uživatele Danae

Najdeš to v popisu fandomu, česky to vychází jako "Mezi řádky". A hurá a díky!
Obrázek uživatele Lee

Fandom neznám, ale co soudím z poznámky, tak by byla fanfiction jak časovaná puma. :D Skvělé!

Obrázek uživatele Danae

Taky bych řekla! Díky!
Obrázek uživatele Julie

Já k tomuhle asi potřebuju napsat ještě jeden a delší komentář. Máš naprostou pravdu. Podle mě je mařena prostě jen specifický podtyp špatně napsané postavy. Ve fanfiction ovšem chudák většinou vyčuhuje, protože kanonické postavy většinou tak trochu zachraňuje to, že je původně psal někdo, kdo to umí. Navíc spoustu lidí štve, protože ff dost často čteme právě kvůli kanonickým postavám.
Jenomže v poslední době se mařena zjednodušila na více méně výčtovou definici, ze které zdaleka nejvíc kouká to, že je ženského pohlaví. Autor se pak celkem logicky brání nejjednodušší možným postupem - nepíše originální postavy a už vůbec ne ženské. Samo o sobě to zas tak nevadí, ale problém je to ve dvou případech:
1) Přeleze to do originální literatury (autoři i autorky) se bojí psát ženské postavy, protože mají zafixováno, že to budou mařeny.
2) Autoři i autorky se bojí psát ženské postavy i ve fandomech, kde kanonicky jsou.
Oboje jsou jen moje dojmy (i když minimálně bod 2 by se asi celkem dal ověřit na datech). Zas ale musím přiznat, že za poslední dobu jsem potkala pár originálních a publikovaných postav, o kterých jsem si říkala, že mají k mařenovitosti nebezpečně blízko.

Obrázek uživatele Danae

To je úžasnej komentář.
Já bych k tomu dodala, že jak Mařenu nemusím jako literární postavu ve ff, tak ji naopak adoruju jako řekněme sociologický fenomén, který táhne lidi ke psaní, zejména fanfiction, který přemosťuje denní snění k tvorbě. Protože řada z nás, včetně mě, vstoupila ve své hlavě do nějakého fikčního světa tak, že tam přišla jako hrdinka něco napravit nebo vyřešit. Často je tenhle vstup prvním impulsem si něco napsat. Samozřejmě, že když zůstane v textu pro druhé v naprosto stejné podobě, jaký byl ve snu jen pro mě samotnou, je to literárně obvykle průšvih, protože je to obvykle nuda. Ale také se dá se silou a vášní "myšlenkové Mary Sue" vědomě pracovat, přetavit ji v příběh, který osloví i někoho dalšího...

Obrázek uživatele Julie

Tys mi právě odpověděla na otázku, proč mi originální mařeny vadí a ty ve fan fiction ne. Ale máš pravdu s tou "silou a vášní" někdy z toho lezou pěkný pitomosti, ale nakonec je to vlastně lepší než bezkrevná formálně "správná" postava.

Obrázek uživatele Aries

Já bych jen znova připomněla Doctora, kterého jsem projela testem, a i po odečtení otázek, na které může odpovědět jen autor, strhal veškerý kategorie. A nějak jsem si nevšimla, že by to někomu vadilo.
Zkrátka když dobře funguje příběh, nikoho ani nenapadne se nad mařenózními rysy pozastavovat, nanejvýš je čtenáři shovívavě berou, že "já vím, je to MS, ale..."

Obrázek uživatele neviathiel

Přesně ty otázky, které jsi musela vynechat, jsou - aspoň dle mého skromného názoru z dob nadšeného lovu zajímavých exemplářů Mary Sue - docela klíčové pro definici pojmu Mary Sue ve fanfiction (ne v tom zobecnění, které výše zmiňuje Julie, jinde i Tenny a Nifredil, a které mě upřímně leze ušima). Jestliže autor vezme sebemenší nenadšený názor na postavu (nebo i komentář, který se postavy vůbec netýká) jako osobní útok na sebe samého, rozčílí se, protože jste nepoznali, že Z je její autoprojekce, nebo má potřebu psát sáhodlouhé litanie o tom, jak je X perfektní, ale rozhodně není Mary Sue a všichni jsou blbci, začnu mít dojem, že je s jejím vztahem k postavě něco v nepořádku. Tady už nedochází k projekci sebe (nebo i někoho jiného) na postavu, ale taky ke zpětné projekci z postavy na sebe, což se týče reakcí.

Obrázek uživatele Danae

To je hodně zajímavá úvaha, o tom bych musela trochu přemýšlet. Ale takhle z fleku bych řekla, že je to v zásadě dost přirozená reakce na kritiku něčeho, do čeho člověk vložil hodně krve a potu a primárně to nemusí znamenat, že se do daného výtvoru přímo projektuje (a nemusí to být zrovna literární postava, ale třeba vědecký článek nebo vlastnoručně upletená šála). Ustát takovou kritiku či spíše ohlídat si vlastní reakci je v zásadě věc osobní zralosti a nějakých těch zkušeností - a samozřejmě možná taky povahy a osobního nastavení.
Obrázek uživatele Azereth

To je moc zajímavé! A souhlas.

Obrázek uživatele Danae

Díky :)
-A A +A