Naděje i utrum

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický
Úvodní poznámka: 

Když má synek drzé a arogantní tendence, musí jej táta Jimram zpražit. A v takovém rozhovoru se může dostat i do hlubší právní problematiky.

Drabble: 

"Zachariáši, poslouchat budeš, ať se ti to líbí nebo ne! A rozhodovat budu já, dokud nebudeš plnoletý. Leda, že by se ti podařilo dosáhnout emancipace."
"To je co?"
"Když se budeš už před osmnáctinami schopen sám uživit, například jako špičkový sportovec, či třeba podnikatel, může ti soud přiznat svéprávnost."
"To si piš, že udělám vše pro to, aby se mi to povedlo. A pak to hned půjdu k Méďovi oslavit pivem a rumem!"
"Tak to pozor, chlapče," odvětí Jimram, " ta emancipace se týká jenom něčeho. S alkoholem a třeba i s řízením auta máš do osmnácti tak jako tak utrum!"

Závěrečná poznámka: 

Náš současný občanský zákoník umožňuje tzv. emancipaci nezletilého, tedy přiznání svéprávnosti soudem již v období mezi šestnáctým a osmnáctým rokem. Emancipace se však netýká všech oblastí života. Umožňuje uzavírat smlouvy, ale netýká se volebního práva, pití alkoholu, řidičských průkazů, zbrojních pasů a podobně.
Toto vše vyčteno v jedné knize popularizující nový občanský zákoník.

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

Tak to jsem netušila, že to jde. Má smůlu, chlapec. Navalí si na sebe spoustu povinností a radosti dospělosti mu nepřibudou :) .

Obrázek uživatele Regi

Pochybuju, že by se mu do takové dospělosti vůbec chtělo.

Obrázek uživatele Tora

Náhodou, pokud někdo zvládá řídit firmu, tak dovede určitě řídit i svůj život. Ale kolik takových je... Někdy mám pocit, že ani těch osmnáct není dost. A pak zas poznám lidi, kteří jsou mladší než 18, ale v hlavě to mají srovnané perfektně. Takže vlastně nic nového pod sluncem, vše se opakuje v nezměněné podobě jako dřív.

Obrázek uživatele Chrudoš Brkoslav Štýřický

Děkuji za všechny komentáře.

-A A +A