Město moře a železa

Obrázek uživatele Eillen

Pokud se vám poštěstilo a našli jste dveře do Tajemného města, platilo tu jediné pravidlo. Mohli jste procházet časy minulými. Setkávat se s osobnostmi, které v tomto městě žili. Zažívat události, které byly pro město určující. Ale nikdy jste nemohli vstoupit do časů budoucích.
Jen jednou to Tajemné město dovolilo a od těch dob toho lituje...

Město moře a železa otevírá své brány. Račte vejít.

Upozornění: V roce 2017 v rámci DMD bylo možné hádat o jaké město se jedná. Jelikož již došlo k jeho odhalení, v komentáři naleznete seznam všech nápověd.

Komentáře

Obrázek uživatele Eillen

Nápovědy a zmínky o zajímavostech
Seznam v pořadí v jakém se objevily v příběhu:
1) Tajemná kulička + mrtvý tvor (dále Tvoreček) – tzv. Rokycanské kuličky, ve kterých je zkamenělina trilobita – v okolí Rokycan bylo velké naleziště. Taktéž první nápověda z názvu fandomu, tedy „moře“
2) Vrba (vrbová dívka) – název města Rokycany je odvozen od nízkých vrb, kterým se říkalo rokytí
3) Robertsonův pluk – pluk dorazil do Rokycan na konci druhé světové války. Zde se později setkal s rudou armádou.
4) Augustiniánský klášter – nacházel se v Rokycanech a byl založen roku 1362 Karlem IV.
5) Husitští vojáci – dobili město 12.2.1421
6) Sťatí velitelé (s rudou jizvou kolem krku) – 14.12.1642 došlo na území města Rokycan k decimaci Madlonova pluku. Krom zastřelení každého desátého vojáka, byli všichni důstojníci sťati. Decimace byla provedena za údajné zavinění porážky císařských vojsk v bitvě u Breitenfeldu.
7) Hrad – na přelomu 13. a 14. století byl biskupský dvorec nahrazen biskupským hradem. Ač již hrad dávno neexistuje, byly nalezeny jeho základy v blízkosti chrámu Panny Marie Sněžné
8) „bezruký“ biskup – Rokycany bývaly biskupským městem. Bylo jim však dovoleno vykoupit se z podrůčí biskupa. Lid poté z městského erbu odstranil biskupovi ruce, které měl do té doby položeny nad dvěmi bránami do města (tzv. Plzeňskou a Pražskou)
9) Odbojář Alois – celým jménem Alois Laub. Ve své dospělosti již v Rokycanech nežil, pouze se zde narodil. Pro potřeby příběhu byl však použit a proto jsem i upozorňovala na časový nesmysl dané nápovědy (a na druhou stranu, mohl i v dospělosti někdy přijet na návštěvu, kdo ví…)
10) Děkanát a tzv. děkanský rybníček – bohužel je tento rybníček již vypuštěný a na jeho místě bylo postaveno parkoviště pro okolní bytovky.
11) Hladomor roku 1771 – netřeba zřejmě dodávat více
12) Vyhoření města roku 1784 – druhý z požárů, který se prohnal městem
13) Vyhoření města roku 1813 – třetí a poslední z největších požárů
14) Josef Wünsch – jak již bylo zmíněno ve stoslůvce, objeviteln východního pramene Tigrisu. Ač zemřel v Plzni, byl pochován v Rokycanech
15) Adolf Kraus – právník, mecenáš a již zmiňovaný prezident lóže B'nai B'rith
16) Měšťanské domy – pamětihodnosti ze 17. - 19. Století
17) Hutě – v druhé polovině 19. století se Rokycany zaměřují na průmysl – vznikají podniky Bedřichova huť, Hirschovy a Guthovy železárny, městská slévárna a válcovna; první hutě byly v Rokycanech a okolí založeny již kolem roku 1584; Taktéž druhá nápověda z názvu fandomu, tedy "železo"
18) Vypálení města křesťany – jedná se o rok 1421, kdy Plzeňští křesťané vyhnali husitská vojska
19) Rok 1110 – jedná se o první písemnou zmínku o městu Rokycany v Kosmově kronice. V zápise je popsán příjezd císaře Jindřicha V. do tehdejšího biskupského dvorce v Rokycanech. Zde poté císař rozhodl, že novým českým knížetem se stane Vladislav I.
20) Bicykl značky Tripol Hering – jedná se o původní výrobce. Výroba kol pokračuje v Rokycanech dodnes, ale pod známější (celosvětově) značkou Favorit
21) Jan Rokycana – zřejmě nejznámější rodák, který byl 21.10.1435 českým sněmem zvolen za arcibiskupa (ačkoliv volba nedosáhla kanonické platnosti)

Obrázek uživatele Eillen

V druhém ročníku jste mohli navštívit tato místa v Rokycanech:

Žďárský vrch a jeho skalní vyhlídky.
Vrch Čilina s jeho starou hájenkou.
Poslední z vrchů Kotel a jeho studánku.

Borecký rybník napájený Holoubkovským potokem.
Následoval Padrťský potok na Práchovně a navštívení božích muk.
Posledním potokem byl Rakovský potok.

Hlavní hrdina si na chvíli odpočal u kostela Nejsvětější Trojice.
Následně navštívil Plzeňskou bránu.
Po ní hned Pražskou bránu, kde se setkal s Gabčíkem, Kubišem a železničářem Václavem Stehlíkem, který u sebe Gabčíka s Kubišem ukrýval.
Následovala brána Šťáhlavská.
Zbývala poslední z bran - Saská.

Příběh se odehrál během jediného dne a Jindřich při něm nachodil přibližně 28 kilometrů. První trojici klíčů získali postavy za přibližně 9 hodin. Další trojice byla získána do 2 hodin. Poslední trojice zabrala nejméně času a Jindřich ji získal za 1 hodinu. Celkem tedy 13 hodin.

Obrázek uživatele Eillen

Ročník 2019 nepřinesl mnoho novinek. S Vypravěčem jste mohli kráčet rokem 1950, ve kterém došlo ke zboření Plzeňské brány. Dostali jsme se ale i hlouběji do minulosti, a to do roku 1741 - do doby, kdy jednou postihla město morová rána.
Dále jste měli možnost se spolu s Vypravěčem a Česťou občerstvit v minipivovaru U Stočesů.

Pokud budete mít cestu kolem, zastavte se na výborné pivo. A pokud neholdujete alkoholu, požádejte o domácí chmelovou malinovku.

-A A +A