Liebesbrief

Obrázek uživatele Šmelda
Fandom: 
Drabble: 

Seděl v úctyhodném křesle u svého stolu, pil pravou kávu a procházel poštu. Dopisů a zpráv zdola bylo mnoho, ale čas ho netlačil. Přešel s šálkem k oknu a pozoroval pražské nádraží. Když byl s pravou kávou hotov, zavolal sekretářku, aby šálek odnesla a posadil se ke svému stolu. Otevřel dopis, který byl adresován přímo na jeho pracoviště v Petschkově paláci.
Když dopis přečetl, pobaveně se zasmál. Dopis začínal slovy: „Oskare, ty bídáku!"
Vypadá to, že jeho den začne tím, že si někoho pozve na kobereček, zabavený židům.
Oslovil sekretářku: „Trudi, zavolejte mi inspektora Fleischera, bude mi chtít něco vysvětlit."

Závěrečná poznámka: 

Celé znění dopisu od Václava Morávka
„Oskare, ty bídáku! Vsadil jsem se s Mašínem a Balabánem, že si od Tvého doutníku zapálím cigaretu. Vsadil jsem se o tisíc korun a oznamuji Ti, že jsem sázku v úterý vyhrál. Zanech týrání českých lidí, nebo Ti to přijde draho! Víme o tobě a pomstě neujdeš! Na to nezapomeň.“

Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek, zvaní nacisty Tři králové, byli agenti odbojové organizace Obrana národa. Kromě nejrůznějších provokací měli na starosti zejména zpravodajství.
Výše citovaný dopis napsal Václav Morávek Oskaru Fleischerovi, jednomu z nejobávanějších členů gestapa v Protektorátě. Morávek si od něj skutečně nechal den předtím připálit cigaretu.

Komentáře

Obrázek uživatele Kleio

Začínáš být opravdový historický fajnšmekr. Líbí!

Vynikající drabble!
Díky za vzpomínku na tyhle úžasné muže a hlavně na "zbožného pistolníka".

Obrázek uživatele HCHO

velmi zajímavý čtení

Obrázek uživatele Giles Rigby

Jeden z nejlepších, co jsem tu četla. Tvůj styl i témáta mi prostě sedí!

Obrázek uživatele Faob

Moc dobře, že připomenuto! Drabble velmi vtipné, stejně jako byl Václav Morávek ("Věřím v Boha a ve své pistole!"). Z těch tří ho mám nejradši... Zdvořile, byť pozdě: před "a posadil se" by měla být čárka...

-A A +A