Plán cesty

Úvodní poznámka: 

Vrátíme se na Ithaku, tentokrát trošku na lehčí notu.

Drabble: 

Dny a měsíce ubíhaly, a Odysseův život se pomalu vracel tam, odkud byl před dvaceti lety násilím vyrvaný. Penelopé, Telemachos, celá Ithaka, to vše ho brzy zatáhlo do nekončícího kolotoče povinností vládce. Noční můry a děsy se rychle vytratily.

Jediné, co zbývalo, jediný osten, byla nevyslovená výčitka. Znal Penelopé a věděl, že ona by se nikdy nezeptala, ale přece jen, vrátit se domů až po deseti letech od dobytí Tróje? Přemýšlel, vzpomínal, snažil se vybavit si všechny detaily, a nakonec sepsal to, co prožil, včetně nákresu svého putování.

Když ho Penelopé ukázal, smutně se pousmála a nazvala ho bloudivým smolařem.

Závěrečná poznámka: 

Podívejte se na mapu a posuďte sami:

Trója (západní pobřeží Turecka), Pojídači lotosů (jižní Tunis), Polyfémos (pod Sicílií), Aiolos, král větrů (u Tunisu, odtud rovnou na Ithaku, a pak zase hezky zpátky), Laistrygóni (sever Tunisu), Kirké (Baleáry), Sirény (pobřeží Sardinie), Skylla a Charybdis (Messinská úžina), Héliova stáda (Malta), Kalypsó (zpět na Baleáry), Fajákové (Sardinie), Ithaka (u západního pobřeží Řecka)

Sice to nebyl kruh, ale bludný byl dost.

Komentáře

Obrázek uživatele KattyV

Pobloudil si rozhodně dost. Když jsem to kdysi četla, tak jsem si to nějak nespojila se skutečnou realitou. Měla jsem pocit, že bloudil "kdesi". Vidět to takto na mapě je zajímavé.

Velice hezky vymyšlené. To jsou tedy bludné kruhy. No aspoň že nakonec prolomil i ten bludný kruh u sebe doma. Milé.

Obrázek uživatele Birute

Lákalo by mě vydat se v jeho stopách, ale asi už bych potom nemusela moře už nikdy znovu vidět.

"Bloudivý smolař" je naprosto přesné označení.

Obrázek uživatele ioannina

Já to říkala, Penelopka je nejlepší ženská na světě.

-A A +A