Dvě poznamenané

Úvodní poznámka: 

Ještě jednou Marie Terezie, tedy spíš její dcery.

Fandom: 
Drabble: 

Mladičká, choulostivá arcivévodkyně protančila noc. Nachladila se a vážně onemocněla. Matka se modlí, aby dcera nezemřela. Uzdraví se, jenže nemoc poznamenala páteř. Nahrbenou dívku nikdo nechce.
Hezká sestra si užívá života. Je drzá, kráska si přece může dovolit ledacos. Náhle udeří zlá nemoc. Zabíjí i sourozence, matka šílí bolestí. Tahle dcera přežije, ale za strašnou cenu. Navždy zohyzděná neštovicemi.
První se věnovala vědám a dobročinnosti, druhá se dlouho uzavírala světu. Nakonec šly každá svou cestou. První našla domov v Korutanech v sousedství kláštera, kde se cítila nejlépe, druhá vedla dívčí ústav v Innsbrucku. Časem se také smířila se svým údělem.

Závěrečná poznámka: 

Ta první byla nejstarší přeživší dcera Marie Anna, prý velmi bystrá a inteligentní. Uvádí se, že měla pravděpodobně tuberkulózu, která zasáhla páteř. Spolu s otcem podporovala vědu a založila sbírku, která se stala základem pozdějšího Naturhistorisches Museum ve Vídni. Formálně se stala představenou ústavu šlechtičen v Praze, ale nikdy sem nepřijela. Zalíbíl se jí Klagenfurt (Celovec) v Korutanech, především ženský klášter. Nevstoupila do něj, jak se někdy mylně uvádí, ale žila v sousedství a přátelila se s abatyší a jeptiškami.
Druhá, Marie Alžběta, byla paradoxně možná nejhezčí ze sester, dokud ji nezhyzdily neštovice. Stala se hlavou dívčího ústavu v Innsbrucku, založeného na památku jejího otce Františka Štěpána, jako arcivévodkyně mohla přitom žít na innsbruckém zámku Hofburgu. Vypadá to, že nakonec tam byla docela spokojená.

Komentáře

Obrázek uživatele Zuzka

Tyhle osudy byly krutý... je fakt, že jinak by zas byly asi předmětem sňatkový politiky a možná jim takhle nakonec bylo líp... ale stejně. Následky chorob v té době...
Působivě napsaný!

Obrázek uživatele strigga

Podpis!

Obrázek uživatele Profesor

Silné příběhy. Dobře zpracované do drabble.:-)
Kachna.:-)

Obrázek uživatele Faob

Díky za rozšíření obzoru, těžké osudy, pravdaže, ale snad konec dobrý, vše dobré...

Obrázek uživatele kytka

Zajímavé a svým způsobem i nadějné.

Obrázek uživatele Tora

Nádherné drabble. Jak už bylo výš napsáno, první, co mi napadlo, že se vlastně tím pádem dostaly z koloběhu vdavků dle potřeby státu...

Obrázek uživatele gleti

Souhlasím se Zuzkou, je lepší využít, co ti život nabízí, než se stát obětí sňatkové politiky a skončit v nešťastném manželství.

Obrázek uživatele galahad

Pekné.

To zlé sa možno aj na dobré obrátilo.

Obrázek uživatele Regi

Všechno zlé... Tohle jim přineslo na tehdejší dobu nebývalou svobodu.
Moc zajímavé drabble.

Děkuju moc za všechny komentíky, mám radost, že to zaujalo.
Je to složité, ony byly obě určitě dlouho hodně nešťastné. Ale přinejmenším dvě vdané byly taky nešťastné a nebylo jim co závidět. Marianna byla nakonec asi šťastná, když si začala žít po svém v Korutanech. ta druhá těžko říci, ale zřejmě byla přinejmenším aspoň vyrovnaná a v pohodě.

Obrázek uživatele neviathiel

Jeden by řekl, že to zas taková tragédie nebyla. I když kdoví, jak se žije s tuberkulozou kostí...

Dík za komentík. Myslím, že žít s nějakým viditelným znetvořením je vždycky poněkud nepříjemné. To další záleží na okolnostech - jestli má dotyčná možnost si žít podle svého, není doma pátý kolo u vozu a rodina jí nedává najevo, že jaksi selhala v tom, k čemu jakožto žena byla určená... (i když je pravda, že nemoc nikomu vyčítat nelze).

Obrázek uživatele neviathiel

Nelze, ale realita bývá různá.

Krásné...

Ach, děkuju.

-A A +A