Goel

Obrázek uživatele Owlicious
Úvodní poznámka: 

Hodně jsem se rozhodovala mezi tímhle a druhým, které trochu zapadlo - Ty mě následuj
Nakonec vyhrálo to, které je trochu méně příběhové. Protože je to něco, o čem teď hodně přemýšlím. Něco, co je pro mě hodně důležité a málo se o tom mluví. Něco, co vyvolává radost, nadšení a je vzrušující, když se to promyslí do důsledků.

Psáno na téma č.16: Plán B

Drabble: 

Goel znamená vykoupení z otroctví, když dluhy nejdou splatit jinak.
Goel znamená šanci získat zpět ztracenou rodinnou půdu a s ní i obživu.
Goel znamená nestát před soudem sám a bezmocný proti obžalobě.
Goel znamená možnost pomstít nespravedlivou a předčasnou smrt.
Goel znamená naději na budoucnost a zachování jména v podobě dětí pro mrtvého.

Goel je ten, kdo věrně stojí po boku, když se celý svět staví proti.
Goel je jistota pomoci, zastání a pochopení, když všechno ostatní selže.

I když je pro ně často až tou poslední volbou, Hospodin se goelem svých věrných prohlásil už na počátku naprosto prvoplánově.

Závěrečná poznámka: 

Goel (גֹּאֵל) znamená nejbližší příbuzný - zastánce.
Jde o starozákonní koncept, kdy nejbližšímu mužskému příbuznému (typicky otci nebo bratru/švagrovi) byla uložena v drabbleti uvedená práva/povinnosti. Celý koncept vedl k tomu, aby z Izraele 'nemizely' rody a rodiny, protože ten, jehož jméno zmizí, se považuje za zapomenutého a zavrženého.
(Nejlepším příkladem působení goela je potom příběh knihy Rút, kdy se Boaz jako nejbližší žijící mužský příbuzný ujímá moábské vdovy Rút, získává s ní zpět rodinný majetek zemřelého a plodí syna, který dále ponese rodinné jméno)
Myšlenka Goela ovšem přesahuje čistě lidskou úroveň, protože sám Hospodin se několikrát prohlašuje za Goel-Jisrael tedy příbuzného-zastánce svého vyvoleného lidu.
V novozákonním kontextu je tato myšlenka umocněna v epištolách, kde apoštolové mluví o Ježíši Kristu jako o starším bratru věřících a o společenství církve jako o Božích adoptovaných dětech. Tím se koncept příbuzného-zastánce rozšiřuje ze starého Izraele na Izrael 'duchovní', tedy křesťanskou církev obecně.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

Goel není zvukomalebné, protože nikoli nabíledni: všechny jistoty jistot nakonec rozmetány nejistotou. Job by mohl vyprávět. Ale my o chlup dále: neptejme se proč, ale dej mi dostát.

Obrázek uživatele Owlicious

Já bych řekla, že všechny jistoty jsou rozmetány a nahrazeny tou jedinou, na které záleží - a sice, že ať procházíme čímkoli, nejsme v tom sami. :)

Obrázek uživatele Zuzka

Napoprvé mě nějak minulo... ne teda že bych ho nečetla, ale významově. Asi jsem měla nějakej divnej den. Teď vidím tu sílu opory, která je v tom schovaná. A je to krásný.

Obrázek uživatele Owlicious

Chápu, že tohle může občas nesednout, zejména, když je to takhle zkondenzované (pořád si říkám, že jsem to měla napsat lépe). Ale ano, síla opory v tom je, a to je to, co mě na tom konceptu oslovuje.

Obrázek uživatele strigga

Tohle se mi strašně líbilo už napoprvý, a občas se k němu vracím. Jsem ráda, žes ho vybrala, je mi i osobně moc blíký. :)

Obrázek uživatele Owlicious

Jsem ráda, že oslovuje nejen na jedno přečtení :) Bohu díky!

Obrázek uživatele akai

Tohle drabble mám strašně ráda. Asi bych si ho měla vytisknout a pověsit někde vedle postele, abych na to nikdy nezapomínala.

Obrázek uživatele Owlicious

Ani nevíš, jak moc pro mě tenhle komentář znamená! <3

-A A +A