Domovina

Úvodní poznámka: 

Vybrala jsem drabble Domovina, které jsem psala na téma: Překovat meče v pluhy. Popravdě favority pro výběr jsem měla dva, míchalo se mi tam ještě drabble na téma: Mrtví můžou, živí musí. Ale jelikož toto drabble nebylo zrovna pochopeno, což se popravdě nedivím, smysl jsem schovala velmi dobře a vidím ho bez vysvětlení fakt asi jenom já :-), vybrala jsem drabble Domovina.
Děj jsem umístila do čerstvě poválečné doby, ale aplikovat ho lze i např. v našem "normálním" životě. Když si uvědomíme, že jsme ztratili přátele, kterým jsme věřili a oni nás podrazili, pocítíme prázdnotu, nemůžeme proti nim bojovat, musíme jen "zasít" znovu a znovu zkusit věřit zase lidem. Když se nacházíme po rozvodu, když přijdeme o léta budované pracovní místo a nastoupíme do práce jinam, ...když začínáme prostě cokoli odznovu. Když neztrácíme tu naději, ale i jedna jediná kapka naděje nás dokope k tomu, abychom to zkusili, nevzdali se a udělali možné i nemožné pro svět, jaký kolem sebe chceme mít. Ta trocha naděje je myslím to nejdůležitější a mnohdy jediné, co každý "bojovník", člověk v různých situacích má ;-).

Drabble: 

Nad tou pustou krajinou se svíral žaludek. Vyprahlá, krví prolitá, padlými, kameny posypaná rodná zem. Stál pevně, v ruce meč, přestože boje dávno skončily. Nebylo komu se postavit, před kým tuto krajinu smutku a otevřených ran bránit. Nedaleké vytí vlků bylo jediné, co dokazovalo, že ještě nějaký život tu zůstal.
Příroda se dá sama do kupy. Zase stromy pokvetou, zvířata vyvedou mladé, ...
I ta nejtitěrnější myšlenka na znovuobnovení tohoto místa, ...že se sem život jednoho dne opět vrátí, ho naplňovala natolik, že se stával znovu člověkem.
Vzal svůj meč, do hlíny načrtl plán polí, kam zasít, kde pluhy započnou život, ...

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Drable je povzbudivé i nadějné a krásně napsané

Obrázek uživatele Faob

to je moc pěkně zachycená zarputilá naděje! Jsme jen snítky v celém běhu, motýlími křídly, ale každé naše mávnutí či přitakání mění celek vesmíru. Líbí.

Obrázek uživatele strigga

To je nádherný. Jsem moc ráda, žes to dala do výběru a neuteklo mi to tak.

Obrázek uživatele Profesor

Krásné drabble. Hrdina má silnou vůli. Ta naděje je úžasná.:-)

Děkuju moc za krásné komentáře! ;-) :-) povzbudivé :-)

Obrázek uživatele Lee

To je velmi ze života. Trochu mě vyděsila obří poznámka, pod kterou se krčilo malé drabblátko, ale jak vidno místním autorům omezený prostor vůbec nezavazí. :)

Obrázek uživatele akai

Tohle, tohle je nádherné. Asi by se mi to ani zdaleka nelíbilo tolik bez té počáteční poznámky, ale takhle mi to připadá dokonalé. Je to ta hezká varianta, člověk rozhodnut začít znovu; znovu věřit, znovu se snažit, znovu pracovat. Pak je tu ta možnost bojovat dál; užírat se minulostí, zlobit se, vinit všechny okolo. A na každém z nás je to rozhodnutí, jak se k tomu postavíme.
Jsem ráda, že ty jsi napsala tu krásnější verzi:)

Moc děkuju! :-)

-A A +A