Všechny cyklostezky vedou sem – reference, odkazy a narážky

Obrázek uživatele Keneu
Rok: 
2017
Obdarovaný: 
Esti Vera

Kde č. 1
Dá se to počítat různě, ale Jeruzalém je aspoň o jedenáct staletí starší než Řím.
Slovo zeď není v Jeruzalémě náhodně.
Existují všelijaké verze středověké legendy o věčném Židovi. Já použila tu, v níž Ahasver udeří Ježíše Krista cestou na Golgotu, že se s tím křížem moc courá. Ježíš se naštve (!) a odsoudí ho k putování navěky, do Soudného dne, do Ježíšova návratu...

Kde č. 2
Římané měli opravdu skvělé silnice. Na Foru Romanu, tam kde se křížily ty nejvýznamnější, nechal Augustus vztyčit zlacený sloup označující symbolický střed říše, k němuž se sbíhají všechny cesty.

Kde č. 3
"Jonáši, běž kázat do Ninive."
"Nejdu, zabijou mě."
"Jonáši, já věřím, že to dokážeš."
"A do háje."
*
Bouře.
"A do háje."
*
Velryba.
"A do háje."
*
Vysvobození z velrybího břicha.
"A do ninivského háje je to tudy, Pane Bože?"
***
Svatý František byl trochu moc... Moc všechno. Někdy přišlo i jeho následovníkům, že to s tou láskou, chudobou a vírou trochu přehání. Takže Františkovi občas nezbyli jiní posluchači než zvěř v lese.
Svatý Kryštof je patronem poutníků a cestovatelů. Proč myslíte, že se Kolumbus pokaždé vrátil v pořádku domů?
Svatému Františkovi se podle legendy 17. září 1224 objevila na dlaních a na boku stigmata.
Poslední větou vykrádám sama sebe. Hledejte v komentářích.

Kde č. 4
Narážky na Čekání na Godota. Tuto absurdní hru o nekonečném čekání na (možná) Boha má Ahasver prý moc rád.
Ten klikyhák je druhé písmeno hebrejské abecedy, bet.

Kde č. 5
Ti nahoře mají mé biblické vtípky nejspíš rádi. *žvýká žábu*
V tom filmu o Františkovi si první františkáni z milodarů postavili střechu nad hlavou. A když se jim zakladatel vrátil, začal jim tu střechu rozebírat a zlobil se, jak dobře si tam žijí.
Krom toho, že se svatý Petr dokázal dostat z vězení (a zase se tam vrátit), má i nebeský univerzál. Vzhledem k tomu, že má chránit proti krádežím, jen tak někomu ho nepůjčí.

Kde č. 6
Jestli ve městě Dursley rostly klasické zahradní petúnie, nevím. Ale rozhodně vznikly křížením dvou jihoamerických druhů někdy během 19. století a Dán Mikael Pedersen zde dvojkolo zkonstruoval až na jeho úplném konci.
Chudák Mikael nebyl moc dobrý obchodník a snadno se nechal obelhat. Zkrachoval, z Dursley zmizel a našli ho o nějakou dobu později v Londýně, jak prodává sirky.
V Clevedonu najdete františkány už od roku 1882.

Kde č. 7
Původ oněch dvou možností neznám, ale objevují se v židovských vtipech a pro hru Jacobowski a plukovník jsou velice důležité.
Jste-li už dva tisíce let cynik, měli byste zvládnout rozbrečet cibuli. A slzet pouze v případě oslnění, silného větru nebo cizího tělesa v oku.

Kde č. 8
Nejsnazší bude pustit si záznam té hry. Vřele doporučuji.

Kde č. 9
Franz Werfel je v tom možná nevinně. Možná jste v Bayonne dostali víza, přešli jste do Hendaye a tam jste to vzali po mostě. A nemuseli jste se trmácet přes Pyreneje jako on.
Na legendární a mytologické bytosti se přírodní zákony nevztahují. A po duze jsem letos šla dokonce i já. Na mostě pod jedním z tisíců norských vodopádů jsme procházeli vodní tříští, do které zářilo slunce. Duhu jsme měli přímo pod nohama. A se vzpomínkou na tento zázračný zážitek se s vámi loučím.

Dotazy?

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

skvělé! přečetla jsem si povídku ještě jednou s vysvětlivkami, protože všechny narážky jsem taky nerozluštila, a: jsi geniální

Obrázek uživatele Keneu

*rdí se*
děkuju moc za komentář i opakované čtení

Obrázek uživatele Eillen

To je tak, když si nejdřív přečtu tento článek a totálně nechápu, která bije. Ale pak jsem našla i ten, ke kterému se info vztahuje a nevěřícně koukala, jak hezky si to napsala. Smekám klobouk

-A A +A