Jiná doba

Úvodní poznámka: 

Tady u tohoto drabble asi není důležité datování.

Fandom: 
Drabble: 

Nevím, čím to bylo způsobeno, jestli tím, že jsem si toho víc všímala, nebo tím, že jich tady prostě bylo víc. Byly všude okolo. Některé byly v podobném věku jako já, ale většina jich byla výrazně mladších. U nás by se považovaly ještě za děti a ony přitom měly obrovský buben, který ukazoval, že zanedlouho porodí. Přemýšlela jsem, jestli jsem s dětmi zbytečně nečekala, jenže, bylo rozumné mít dítě s někým, s kým jsem nezůstala? Tady to prostě chodilo jinak. Více dětí umíralo v brzkém věku a také ženy a děti umírali při porodech. Myslím, že bych s nima neměnila.

Závěrečná poznámka: 

Není nad to, číst si historické romány, kde ženy umírají mezi 20-30 rokem při porodu a říct si, že být v jejich době asi nebylo snadné.

Komentáře

Obrázek uživatele HCHO

Hodně pravdivé drabble - vždycky, když čtu nějaký články o přirozených porodech, tak si říkám, jestli si ty autorky uvědomují, že před sto lety byla novorozenecká úmrtnost kolem 10 % (o matkách nemluvě...) a že bez lékařské péče bychom byli na podobných číslech i nyní (jak je ostatně vidět na WHO statistikách novorozenecké úmrtnosti třeba v africe).

-A A +A