Král netančí

Obrázek uživatele Blueberry Lady
Úvodní poznámka: 

NESOUTĚŽNÍ identita

Fandom: 
Drabble: 

Slunce tančilo a kolem tančil svět. Byl mladý, krásný, ambiciózní. A pak už ne. Stárnul, tloustl. Tělo i mysl chátraly. Vládl šedesát let a zažil, co si žádný panovník nepřeje. Jeho zemi zachvátily četné války a hladomor. K čemu byla všechna vítězství a nádhera, jež ho obklopovala, když lid trpěl. Další rány následovaly jedna za druhou. Zemřel Velký dauphin a ani ne za rok i jeho syn. Naděje starého krále se upínaly k pětiletému chlapci, ale byl churavý a spalničky ho zabily pár měsíců po otci.
Zbyl dvouletý chlapeček. A i ten ještě dlouho čekal, než usedl na pradědečkův trůn.

Závěrečná poznámka: 

Ludvík XIV. vládl 72 let. Jeho pravnuk Ludvík XV. sice tenhle čas netrumfnul, ale vládl 60 let, což je taky docela síla.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Tak jsem zrovna zjistila, že jsem měla šílenou mezeru ve vzdělání, protože mě nikdy nenapadlo, že Ludvík XV. byl jeho pravnuk. To jsou věci

Obrázek uživatele Blueberry Lady

A to ještě nejmladší pravnuk. Francouzi mohli být rádi, že Ludvíkův vnuk byl už od mládí radostně plodný. :-)

Obrázek uživatele Saphira

Ach, má oblíbená postava (nejen) z dějin baletu :) Ono se říká, že tanec konzervuje, a myslím, že na tom něco bude (jen člověk nesmí přestat).

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Pokud vím, přestal docela pozdě, a dokonce snad kvůli tanečnímu zranění. Ale jestli na jeho zachovalosti má vliv tanec, tak to by mě zajímalo, co na tý Vysočině vytáčel na kozáčky Zeman.

Obrázek uživatele Faob

za další poučení moc děkuji, hlavně kvituji, že občas strasti královské také nahlédnuty z druhé, více chápavé strany...

Obrázek uživatele Blueberry Lady

Moc děkuji. :-)

-A A +A