Ve spárech Raků - XI.

Obrázek uživatele Bídák
Úvodní poznámka: 

jedenáctá část

Kapitola: 

Ecorijští kupci se nikdy nevyznačovali dobrosrdečností. Mělo to své opodstatnění – zkuste si zastavit nějakému člověku s tím, že ho svezete. Většinou na vás vytasí nůž a v tom lepším případě vám sebere jen peníze a zboží. V tom horším i váš život, který beztak nestál za zlámanou grešli. Přesto Dryn doufal, že se mohl nějaký z nich smilovat nad plahočícím se kriplem a alespoň část cesty ho svézt. Se smutným úsměvem vzpomínal na dobu, kdy měl dvě nohy a chůze pro něj nebyla problémem. Teď ho ale obtěžovaly berle a ani batoh plný jídla na cestu mu postup neulehčoval.

Nejhorší byly první kroky. Donutit se ráno zvednout, hodit si bágl na záda a vyrazit. Od neustálého používání berlí začínal cítit v podpaží otlačeniny. Každý další krok, každé další opření o berle, způsobovalo příval nové bolesti. Stačilo si však vzpomenout pro koho to dělá, a bolest ustoupila do pozadí, kde vyčkávala na večer, jen aby Dryna napadla plnou vervou a donutila ho upadnout do bezvědomí.

Když se po dvou týdnech dobelhal k Západní křižovatce, byl rád, že stráví noc v suchu a teple. V hostinci ho ale ubytovat nechtěli. A to ani, když vytáhl z měšce peníze. Dryn se jim vlastně ani nedivil. Po dvou týdnech vypadal jako nějaký bezdomovec. A smrděl ještě hůř. Nakonec se s ním smiloval kněz a ubytoval jej v kostele Lahanovy osvícené církve.

V první chvíli chtěl Dryn nabídku kněze odmítnout. Víru v draky ztratil v den, kdy Raci vypálili jeho vesnici. Nebo to spíš byl den, který si pro zavrhnutí draků určil v dospělosti. Pokud by draci existovali, pokud opravdu měli být božstvem, jak by mohli dopustit, aby se páchalo takové zlo a na dětech? Pro Dryna bylo jednodušší se smířit s myšlenkou, že bozi neexistují, než s tím, že jim nestál za to, aby ho ochránili. Ale představa postele a koupele byla tak lákává, že se nakonec Dryn rozhodl hodit svoje antipatie za hlavu.

„Pověz mi, chlapče, z jakého důvodu vedou tvé kroky právě na sever?“ zeptal se kněz u skromné večeře skládající se z poctivého vývaru a silného krajíce chleba.

„Jen draci vědí, kam nás posílají a proč,“ odpověděl Dryn po chvilce zaváhání.

„Jistě, jistě,“ odpověděl kněz s úsměvem, ze kterého bylo Drynovi na zvracení. Pochopil, že má před sebou fanatika, který by byl ochoten mu vymluvit díru do hlavy, kdyby tušil, že je Dryn bezvěrec.

Naštěstí se Drynovi podařilo kněze přesvědčit, že je unavený a tak mohl brzy zalézt do malé cely a padnout na dřevěnou postel. Po koupeli v teplé vodě stačilo Drynovi k usnutí jen pár minut.

„Draci jsou ti nakloněni. Včera večer dorazil hospodský z pevnosti Northgard. Dovezl novou dávku mešního piva. Vůbec jsem o něm netušil. Ubytoval se v hostinci a teprve před pár hodinami přišel vyskládat objednávku,“ vítal ho kněz s úsměvem ráno hned, jak opustil celu.

Dryn si nechal myšlenku, proč si nekupuje pivo od zdejšího hostinského, pro sebe. Tak jako tak, pokud draci opravdu existovali, rozhodně neocení nějaké patoky, kterým se tady na severu odvažovali říkat pivo.

„To je úžasná zpráva!“ prohlásil zvesela. Ani nemusel své nadšení hrát. Povozem cesta do pevnosti zabere jeden den. Dryn si moc dobře uvědomoval, že pěšky by to šel celou věčnost.

„Už na tebe čeká venku. Zabalil jsem vám na cestu trochu chleba se sýrem,“ dodal kněz a podal Drynovi balíček zabalený v čistém plátně.

„Jen si dojdu pro batoh a můžu vyrazit,“ dodal Dryn aniž by poděkoval za snídani. Ještě nebyl úplně probuzený a přišlo mu, že všechno kolem se děje nějak moc rychle.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

mešní pivo, to je docela vtipná představa

Obrázek uživatele Bídák

Konec mše a každému účastníkovi korbel zdarma. To by bylo rázem věřících, co by denně lezli na bohoslužby.

Obrázek uživatele Killman

Tak se nakonec i sveze.

Obrázek uživatele Bídák

Jak se to říká o tom štěstí? Unavené i na vola sedne... No, tak tentokrát si sedlo na Dryna.

Obrázek uživatele neviathiel

Mešní pivo me dostalo :)

Obrázek uživatele Bídák

Tak jsem rád, že jsem trochu pobavil.

Obrázek uživatele Tora

Měl štěstí? Nebo pocit, že to šlo nějak moc jednoduše, je oprávněný? Na druhou stranu se asi Dryn umí ubránit, i když s tou jednou nohou je to naprd, co si budem povídat. Dobré!

Obrázek uživatele Bídák

Měl prostě jen z pr.... kliku.

Obrázek uživatele Tora

Tak aspoň že u jednoho příběhu můžu být chvíli klidná!

Obrázek uživatele Bídák

Na chvilku můžeš.

Obrázek uživatele Profesor

To je dobrý fórek.
Pěkná část.

-A A +A