12. Nová válka

Obrázek uživatele Eso Rimmerová
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Další kapitola je tady a v ději nám přituhuje. ;-)

Kapitola: 

Od neúspěšné diplomatické mise, za kterou senátor Llaris zaplatil životem, do shromáždění bojeschopné flotily nakonec uplynulo pět týdnů, čímž se ukázalo, že původní odhady byly příliš optimistické. Mezitím vetřelci zcela obsadili planety Yig a Moari a rozšířili svou invazi na planetu Khors a její měsíce, kde se již držely jen poslední ostrůvky území hájeného obránci. S každým dnem se situace zhoršovala, a tak se všem ve vedení Nové republiky ulevilo, když Admirál Ackbar oznámil, že obnovené republiková flotila je připravena k bojovému nasazení.
“Jak všichni víte, nepřítel ovládá Belkadan, Yig, Moari a téměř úplně i Khors s okolím,” řekl na úvod admirál Derlin, když mu Mon Mothma po zahájení schůze nejvyššího velení předala slovo. “Ze všech okupovaných planet vysílá průzkumné lodě do okolního vesmíru. Z toho vyvozujeme, že nemají k dispozici mapy naší galaxie - přinejmenším ne dostatečně podrobné.”
Leia byla přesvědčená, že obyvatelé Belkadanu, Yigu, Moari i Khorsu měli dost rozumu, aby zničili cenné záznamy předtím, než mohly padnout do rukou nepříteli. “Všechny planety v Dalonbianském sektoru i lodě, které se v něm pohybují, by měly dostat instrukce, jak zacházet s mapami a dalšími strategickými informacemi, aby to tak zůstalo i do budoucna,” řekla nahlas.
“Ano, to je nezbytné,” souhlasil Derlin. “Pokud se do nepřátelských rukou dostaly mapy hyperprostorových tras, nebyla by před útokem v bezpečí žádná planeta galaxie. Takhle můžeme aspoň částečně předvídat, na kterou planetu bude směřovat další útok.”
“Máte nějakou představu, kde by to mohlo být?” zeptala se Mon Mothma.
“Naše hlídky zachytily zvýšenou aktivitu nepřátelských vyzvědačů v blízkosti soustavy Peano. Strategicky se jako nejpravděpodobnější cíl jeví Peano 6,” vysvětloval a na holografické mapě uprostřed místnosti zvýraznil zmíněnou planetu.
“Informovali jste místní vládu?” ujišťovala se nejvyšší kancléřka.
“Ovšem. Byla zahájena evakuace civilního obyvatelstva z celé soustavy.”
“Dobře,” řekla kancléřka, zřetelně uklidněná vědomím, že i v případě nepříznivého vývoje nebudou ztráty na životech tak obrovské jako doposud. Pak vrátila pozornost k hlavnímu tématu dnešní schůze. “Prosím o představení bojových plánů.”
Na to promluvil hologram admirála Ackbara. “Naše flotila je shromážděná u Helsky. Na základě informací od zpravodajské služby navrhuji rozmístit naše síly v soustavách Zeamora, Alaii a Thaal-qu. Až nepřítel zaútočí na Peano 6, naše flotily ho společně s obránci z Peana obklíčí. Podle síly, s jakou byly vedeny předchozí útoky, bychom měli nad nepřítelem získat výraznou převahu.”
S tímto plánem ze svého hologramu nesouhlasil generál Madine: “Předpokládáte, že nepřítel zaútočí na Peano 6. Co když se admirál Derlin mýlí? Mapování Peana může být zastíracím manévrem a další útok bude směřovat třeba na Kioll nebo Suath. Kromě toho na Khorsu stále neskončily boje. Měli bychom přijít tamním obráncům na pomoc.”
Proti tomu se postavil generál Onoran, přítomný rovněž ve formě hologramu: “Na Khorsu již si nepřítel vybudoval opevnění a zbývající khorsští obránci nemají dost sil na účinný protiútok. Navíc je Khors velmi blízko Moari, odkud by nepřítel mohl rychle přivolat posily. V takovém případě by naše ztráty byly nepřijatelně vysoké.”
“Souhlasím s generálem Onoranem,” ozval se admirál Massa, který byl jako jeden z mála v sálu fyzicky přítomen. “Dokud nepostavíme větší armádu, nemůžeme si dovolit příliš velké ztráty. Pokud svedeme bitvu v soustavě Peano, kde, jak jsem přesvědčen, nepřítel kvůli přístavům a loděnicím zaútočí, můžeme nepříteli zasadit těžký úder dříve, než mu dorazí posily. ”
Leia musela souhlasit, že plán, se kterým přišli admirálové Derlin a Ackbar, je nejrozumnějším možným řešením, i když znamenal, že obránci Khorsu budou necháni na pospas nemilosrdným krvelačným bestiím. Tak jako obyvatelé Belkadanu, Yigu a Moari, pomyslela si hořce. Většina účastníků porady byla téhož názoru.
“Je rozhodnuto,” ukončila debatu nejvyšší kancléřka. “budeme postupovat podle plánu admirála Ackbara.” Otočila se ke jmenovanému. “Připravte vše potřebné.”

*****

Leia se právě vracela z kontroly od svého lékaře, který ji ujistil, že těhotenství probíhá v pořádku, když její komlink zapípal v upozornění na příchozí zprávu. Zastavila speeder na nejbližším parkovišti a vylovila komlink ze své kabelky, aby si zprávu přečetla.
Ukázalo se, že admirál Derlin odhadl situaci správně. Nepřátelská flotila o podobné síle jako při předchozích invazích se vynořila u planety Peano 6 a zahájila útok. Tři flotily admirála Ackbara, které jiř více než týden čekaly připraveny v okolních soustavách, podle zprávy už vyrazily na cestu, aby nepřátele u Peana obklíčily.
Původně si Leia chtěla po schůzce s lékařem zajít na oběd, ale příchozí zpráva její plán změnila. Vrátila komlink do kabelky, místo něj vytáhla nutriční tyčinku poslední záchrany a zatímco z ní hladově ukusovala, uháněla svým speederem k budově armádního velitelství.
Když dorazila na místo, téměř proběhla bludištěm chodeb a tiše vklouzla do místnosti, kde již desítky lidí a jiných tvorů upírali zrak k hologramu znázorňujícímu planetu a hejna střílejících bitevních lodí. Některé z nich ukazovaly viditelné známky poškození, zvláště ty nepřátelské, kolem nichž se stahovala republiková smyčka.
“Jak to zatím vypadá?” zeptala se šeptem vedle stojícího generála Delta.
Ten se k ní naklonil a rovněž šeptem odpověděl: “Připravili jsme nepřítele o čtyři těžké křižníky, dalších šest je poškozených. My máme poškozené čtyři a zatím jsme o žádný nepřišli. Co se týče menších lodí, nepřítel jich ztratil dvanáct, my devět. S poškozenými je to šestadvacet ku devatenácti pro nás.”
To byly dobré zprávy. Republikové lodě byly v přesile a utrpěly menší ztráty než nepřítel. Při troše štěstí by mohly síly Nové republiky zneškodnit celou útočící flotilu. I ostatní se zdáli s vývojem bitvy spokojeni.
Optimismus však nevydržel dlouho. Z hyperprostoru se vynořily další nepřátelské lodě a bylo jich mnoho. Více než mnoho, byly jich stovky, možná i přes tisíc. Místností zašumělo sborové zalapání po dechu.
“Kde prosílu sebrali tolik lodí?!” vyhrkl rozčileně admirál Derlin. Byl zaskočený, protože o ničem takovém od průzkumných jednotek nedostal zprávu.
“Musíme se stáhnout, než nám odříznou všechny cesty,” řekla nahlas Leia.
To si zřejmě uvědomoval i admirál Ackbar, protože republikové lodi začaly z holografické mapy postupně mizet, většina z nich skokem do hyperprostoru. Některé z lodí, které kryly ústup ostatních, však byly zničeny. Když ze soustavy Peano zmizela poslední loď, z holografické mapy se ztratily všechny lodě, protože hlavní počítač na vrchním velitelství přišel o zdroj informací o jejich poloze.
V místnosti se rozhostilo velké ticho, protože průběh bitvy překonal i ty nejhorší obavy. Ani největší pesimisté si totiž nedokázali představit sílu, jakou má nepřítel k dispozici. Teď už ale nikdo nemohl pochybovat, že tahle válka bude dlouhá a vyžádá si mnoho životů. A nejhorší na tom bylo, že se s každou novou zkušeností tenčily naděje na vítězství. Na vítězství, na němž závisela samotná existence Nové republiky.
-A A +A