Pan Pískovač

Obrázek uživatele Linkový stykač
Drabble: 

V hale denního ošetření na 26. koleji vozovny Pankrác postává od brzkého večera do hluboké noci takový moc milý pán v modrých montérkách, který má na starosti doplňování písku.
Vždy, když tramvaj dorazí domů, tenhle pán ji zastaví na určené stopčáře, zjistí, jaké pískovače jsou vyprázdněné, a už se chápe plnicích pistolí, které jednu po druhé vkládá do ústí nádržek.
Ten pán má svou práci rád, ale občas - za mrholivých podzimních dní, zasypaných mokrým listím, kdy běhá okolo tramvají jako čamrda, neboť většina řidičů není schopna bez pískování ty mašiny zastavit - by se na to nejradši... vy-víte-co.

Závěrečná poznámka: 

Pro kontrolora: výraz vy-víte-co počítám jako tři slova, přestože počítadlo to tak nebere.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Tramvaje brzdí pískem? Ještě pořád? To jsem vůbec nevěděla!

Obrázek uživatele Linkový stykač

Tramvaje používají písek při brzdění, aby zamezovaly nechtěnému smyku, který vzniká, pokud koleje kloužou. Nejhorší je listí, technická sůl, v létě asfalt natahaný na koleje auty a mrholivý déšť. Ve všech těchto případech dochází k tomu, že se zastaví kola a tramvaj se klouže vesele dál. Písek pomáhá kolům znovu "naskočit".

Obrázek uživatele Aries

aha, díky

Obrázek uživatele Arenga

To je strašně zajímavé, díky

Obrázek uživatele Tora

To je hodně zajímavé, jsem na tom jak Aries, vůbec jsem to netušila... Díky za rozšíření obzorů.

Obrázek uživatele wandrika

Páni, to je zaujímavé!

Obrázek uživatele gleti

Panu Pískovači velký dík.

Obrázek uživatele mila_jj

Ano, je takový nedoceněný. I já si myslela, že se brzdí elektromagneticky.

Obrázek uživatele Linkový stykač

Když brzdí elektromagneticky, většinou v salónu padají kaštánci. :) Ad brzdy: Běžně (za jízdy) se brzdí dynamicky, stejně jako u automobilu. V nouzových situacích se používá elektromagnetická brzda. K udržení tramvaje na místě pak slouží brzda mechanická, tzn. kotoučová nebo čelisťová. Při dobržďování nastupuje v rychlosti cca 3 km/h, aby tramvaj zajistila proti pohybu. Pískování jako takové nemá s brzděním vlastně nic společného. Řidič (nebo v případě tramvají typu 14T a novějších samotná tramvaj) podsypává pouze ve chvíli, kdy dochází ke smyku či skluzu kol, aby jej odstranil a zvýšil tak pouze brzdnou účinnost. :)

Obrázek uživatele Aries

Aha, tak tím to bude. Kdysi jsem něco dělala pro plzeňskou škodovku a všechny možné součástky tam byly, brzdy taky, ale o písku nic

Obrázek uživatele neviathiel

Zajímavé, velmi zajímavé, brzy o tom poučím i své žáky :-D

Obrázek uživatele Danae

Písek v tramvajích je má (relativně nová) velká láska a Pan Pískovač můj nový hrdina!

Velmi hezké a milé

Obrázek uživatele Killman

Písku zdar!

-A A +A