18. Světlo v temnotách

Obrázek uživatele Tess
Povídka: 
Kapitola: 

V noci pršelo. To je tady ale spíše pravidlo než výjimka. Plátěná střecha je zachránila od nejhoršího a vítr odfoukl většinu muchniček.
Hlídkaři ale byli zvyklí spát, kdy jen mohli. Noční stráž po dvou hodinách stavěli vysloveně jen proto, aby nevyšli ze cviku. Tady je zázemí, a byť místní nemají Přeměněné dvakrát v lásce, nejsou k nim vysloveně nepřátelští.
Den začal smutně, šedivě a vlhce. Přestože se ale vydají na cestu relativně brzo, nakázal Racek rozdělat oheň. Na zdi v poličce byl solidní kotlík, ve stráni nad kostelem čerstvý pramen vody a nezmarné rybízové houští..
Čaj z rybízového listí je zahřeje a dodá sílu do dalšího dne. Hned bude lépe.
A nejen to.
„Nechcete někdo hnědáčky?“ vytáhl svůj poklad Pískle.
Mírným poklusem se vydali na další cestu. Širokou, pohodlnou a celkem dobře udržovanou cestou z kopce. Netrvalo dlouho a dorazili k staré elektrárně. Návštěvnické centrum bylo plně připravené. Ne však na turisty.
To ale málokdo věděl.
Tohle byla další zastávka běžné hlídky. Musí zkontrolovat Horu.
Tunel, vedoucí hluboko dovnitř. Místo, které kdysi hučelo a pilně vyrábělo elektřinu, nyní tiché. To už se tak stane s elektrárnou, která je postavena na principu přečerpávání.
Postavili ji v dávných dobách a nápad to byl vcelku geniální. Přehrazené údolí na úbočí hory bude sloužit jako nádrž. Jezero dole jako zdroj vody.
Jak víme, elektřina se nedá skladovat. Vyrobí se, je, putuje. Elektrárny, které ji vyrábějí, ji dodávají stále stejné množství. V noci není zapotřebí a tolik nabíjecích baterií není.
Je ale voda.V noci, kdy proud skoro nikdo nepotřebuje a on je proto směšně levný, vyčerpá turbíny elektrárny vodu z jezera do hodní nádrže. Voda tam pak spokojeně plave. A v tu chvíli, kdy v televizi začne oblíbený seriál nebo politická debata a celý národ si svorně postaví na čaj, vyletí spotřeba elektřiny a během chvilky naběhnou turbíny, tentokrát coby generátory, spustí se voda shora a vyrobí elektřinu.
Ve špičce, takže tu drahou.
Zákon zachování energie při značném výdělku peněz.
Elektrárna je plně funkční a určitě by mohla fungovat dále. Dodávat elektrickou energii ve špičce, kdyby... kdyby jen bylo odkud tu energii brát mimo špičku.
Což, bohužel, není.
Čtyři masivní turbíny tak naprázdno stojí v obrovském podzemním sále, částečně zakonzervované, protože co kdyby, někdy...
Horní přehrada je prázdná. Ještě se nerozpadá, ale není v lidských silách ji udržovat.
Chodby, sály, řídící středisko... to vše je v Hoře. Bezpečné. Úkryt... sklad...
Velitelské středisko, pro případ přesunu velkého množství jednotek k jihu.
Ten případ nastane brzy, pokud Vydra zvládla vyřídit vzkaz.
Kontrola je silně rutinní záležitost. Hlídka mezi sebou téměř nemluví. Ani nemusí. Jsou profesionálové, přepnuli se plně do služebního módu. Každý ví, co má dělat. Co je jeho povinností kontrolovat. Je jich o jednoho méně, ale i pro tento případ je předem daný postup.
„Zelená.“
„Zelená.“
„Zelená.“
„Zelená. Jdeme.“
Z tichého příšeří Hory vybíhají do jasného světla. Slunce se rozhodlo ukázat, že má sílu a téměř bodá do očí. Už taky bude poledne.
Cesta se příjemně vine stále z kopce a brzy se objevují další domky. Tahle vesnice rezidenta má a Racek tuší, kde ho hledat.
Zamířil k domku pobřežní hlídky.
Lehce zaklepal, ale než stačil vzít za kliku, dveře se rozlétly. V nich stál chlap jako hora. Kormorán.
„To jste vy! Věděl jsem to! Kde je moje loď?“ zaburácel.
„Jaká loď?“
„Moje loď! Ještě jste měli tu drzost napsat vzkaz ‚Zapůjčeno pro potřeby Hlídky‘?“
„My jsme nic nepsali,“ ohradil se Beran.
„Jo. Já ani psát neumím!“ pochlubil se Pískle.
„Jestli tam byl tenhle vzkaz, tak ti loď určitě vrátí,“ klidně prohlásil Racek. „A pokud správně počítám čas, tak co nevidět.“
„No to teda doufám! Takhle musím trčet tady. Na svou loď mě nikdo nevezme, prej že jim budu rušit kompasy... ale co to povídám, však to znáte taky. Na Dvanáctce mi do toho nikdo nekecá a zvládnu ji sám. A že je venku co dělat.“
„Teď bude potřeba co dělat i na zemi.“
„Nepovídej. Povídej!“
Zatímco na plotně pomalu přicházela k varu voda v konvici, Racek seznámil Kormorána s vývojem situace.
„Do Gerasdanu, povídáš? Vítr dneska fouká od západu... a před chvílí začal příliv...“ Kormorán snad ani nepotřeboval přílivové tabulky. „Tak to máš pravdu, mohla by tu být co...“
Zaklepání na dveře.
„No fakt že jo.“
Vydra.
„Musela jsem dát Dvanáctku na bójku od Trojky. Promiň. Vy máte čaj?“
Čaj byl bylinný a zahřál ruce, promrzlé od manipulace s lany v silném bočním větru.
„Jaká je odpověď?“ zeptal se Racek.
„Jdu přehodit Dvanáctku na správnou bójku,“ zvedl se Kormorán.
„Myslím, že nemusíš odcházet...“
„Musím, nemusím... nepotřebuju vědět všechno.“
Dveře se zabouchly.
„Uhm.. dobrá. Naši se ve velkém přesunou na jih. Je potřeba dokončit tenhle okruh a pak se k nim připojit, protože budou potřebovat zvědy.“
„Výborně. A kdy pošlou někoho na výzvědy na jih?“
Vydra se rozpačitě zavrtěla.
„Mám vyrazit hned.“
Racek si povzdechl.
Ale koneckonců, tohle se dalo předpokládat.

Závěrečná poznámka: 

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Jejda, tak nám začíná přituhovat. Dobře se to četlo.

Obrázek uživatele Tess

Zacina se to zamotavat, zamotavat, zamotavat :)

Obrázek uživatele Arenga

Mnesemoc líbí ten popis, jak funguje přečerpávací elektrárna, já to tedy vím, byli jsme na Dlouhých stráních (bohužel ne úplně "uvnitř", s dětmi se to nedalo tehdy, ale okolo dost a přečetla jsem všechny informační tabule ;-)), ale přijde mi to tady tak skvěle popsané, že by to mohlo být v učebnici pro ruční stupeň a všichni by to pochopili :-)

Obrázek uživatele Tess

... a to jsi mě neslyšela vysvětlovat masakr v Glen Coe :D

Obrázek uživatele Tora

To bych chtěla slyšet!

Obrázek uživatele Tess

Jestli budeš na pikniku...

Obrázek uživatele Tora

Zatím doufám, že ano... :)

Obrázek uživatele Apatyka

Dočítám nevímkolik kapitol a líbí se mi to čím dál víc. Některé pasáže jsou chumlací, jiné dojemné, realistické, poučné... Nejsem schopna je vypsat konkrétně, ale třeba tady se mi hodně líbí kontrola Hory.
A mám takový malý, maličký dotaz: Bude můj druhý nejoblíbenější Přeměněný (ano, Vran je ostudně až 3. :)), totiž Jezevec? :)

Obrázek uživatele Tess

Jezevec se možná matně mihne, ale podle kánonu se s ním Racek seznámí až za -cet let. On není rezident, bude v té síle, co jde ze severu.

Obrázek uživatele Apatyka

Hmm. Zdá se, že jsem o sto let vedle, kruciš :)

-A A +A