Skryté město - kapitola 24

Obrázek uživatele Larim
Fandom: 
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Další část je zde.
Omlouvám se všem, že nereaguji na komentáře - nějak nestíhám, ale všem za ně děkuji.

Doporučená hudba ke čtení: https://www.youtube.com/watch?v=O7GAwhn4IeM

Kapitola: 

Závratí kypělo životem, jako kdyby bylo běžné odpoledne. To byl jeden z podstatných rozdílů oproti čtvrti boháčů, kde chcípl pes. Tuto noc doslova. Koba a Rollo opustili vilu zcela nepozorovaně a po liduprázdných cestách sestoupili do smradlavé nížiny, na kterou se právě hrnuly tuny tekutého bahna. Tak to bývalo za každého deště, jenže se zdálo, že jen tak nepřestane, takže krajní domky hned u strže budou mít velké problémy.

Přestože den teprve pomalu začínal a bohatí vyspávali, zde dole se v úzkých uličkách téměř nedalo projít. Všechno ztěžoval nekončící déšť, kvůli kterému byla nálada všech obchodníků nepřátelská a bojovná. Každý tlačil svou kárku s věcmi a snažil se dostat na tržiště, aby měl lepší místo. Docházelo ke strkanicím téměř na každém rohu a každá taková zablokovala veškerý průchod, dokud si to obě strany nevyříkaly.

Zatímco muži vyrazili za obchodem, jejich ženy obhospodařovaly své chudé špinavé byty, kterých v těch polorozpadlých a na sobě natěsnaných domech bylo více než povolovala vyhláška. Kýble a nočníky se vylévaly z oken, a když si člověk nedával pozor, schytal nejednu sprchu. Děti už se také probraly k životu a začaly pobíhat venku a vysmívaly se všem, kdo zůstal civět v zácpě. A zároveň jim probraly všechny kapsy.

Obyčejné ráno. Takové, jako zde Koba mohl spatřit denodenně. Oba dorazili dolů a domluvili se, že se sejdou na hřbitově. Koba cestou koupí něco k jídlu, protože jim po dlouhé noci vyhládlo. Dopředu počítal, že koupí u Svénohých Skus na špejli. Byl levný a dlouho vydržel, protože ukousnout šel hodně obtížně. Tady v Závratí by si ho nikdy nekoupil, protože zde ho dělali z krys. Nebo ze psů, když byl dobrý den.

Rollo zajde k Obruči, kde má ponechanou svojí spojku, a předá ji několik nových úkolů. Jedním z nich je zjistit informace, kdo bydlel ve vile na kopci. Všechno, co by dokázali jeho chlapi splašit do odpoledne, by bylo hodně ceněno.

„Krávo!“ ozvalo se napravo od Koby a ten se probral z letargie. Právě čekal, až se ukončí hádka bičaře s řešetářem. Jejich koně jen tiše postávali uprostřed křižovatky a zdálo se, že tady to ještě dlouho nikam nepovede. Stejně jako Koba i několik dalších čekání vzdalo a hodlalo si najít jinou cestu. Z tohoto velkého mraveniště vedlo mnoho východů. Odešel právě včas. Bičař využil svého zboží a začaly lítat rány.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Tam bych nechtěla bydlet teda, dost hrozné místo.

Obrázek uživatele Larim

Však je to taky ta nejhorší část města. Všude jinde už to je jenom lepší. Třeba by ti vyhovovala taková čtvrť boháčů :-)

Obrázek uživatele Tora

no to si piš, že jo, jenže jak se znám, kdybych se tam měla octnout, v tom městě, jakože obyvatel, určitě by to nebylo ve čtvrti boháčů :(

Obrázek uživatele Larim

Čtvrť boháčů je určitě fajn (už jenom pro komfort kanalizace), ale i Závratí v sobě má spoustu krásných koutů. Například je tu sedm Dračích chrámů pro chudé, dva podzemní zlodějské chrámy, jeden malý parčík a krčmy na každém rohu. Dokonce je tu slavná ulička, kde se odehrála velká bitva o samostatnost Závratí. Ta začala jednoho dne v pozdním odpoledni a skončila někdy po půlnoci, kdy oba protagonisté už nebyli schopni argumentovat a ani stát. A Závratí tím pádem zůstalo stále kusem Skrytého města - ale zdejší každý rok v těchto místech slaví svojí samostatnost. No prostě je to stejně fajn město - i když každoročně minimálně na týden celé zapadá sněhem a nikdo nevyleze z domu.

Obrázek uživatele Tora

To zní jako hodně propracovaný svět :) pěkné. Opravdu.
Mě by nevadilo týden nevylézt z domu, kdyby mě zapadl sníh. Ale musela bych mít zásoby :)

Obrázek uživatele Killman

Tedy nechtěl bych se hádat s bičařem :)

Obrázek uživatele Larim

Určitě to nebylo příjemné, ale jsou i horší povolání, která mohl na ulici potkat. Takový řetězník, co vyrábí řetězy..

Obrázek uživatele neviathiel

Teda to je kolorit, ti dva svačící u exhumace už jsou jen třešnička na dortu. Dobrou chuť, chlapci

-A A +A