37. Na cestu

Obrázek uživatele Wee-wees
Kapitola: 

Osina byla poslední osada pod Zrcadlovou horou. Výš, ve svahu nad vsí, byla už jen chata, která sloužila pastýřům přes léto jako přístřešek. U ní rozbili tábor a u ní se také rozloučili s Cybi.
„Je to dva dny cesty. Dnes by ses měla dostat k okraji ledovce. Spi za nějakou skálou, ať nejsi na větru. Ten plášť, co ti prodali pastýři, je teplý dost, ale pořád je teprve jaro. V noci bude pěkná zima. Zítra se musíš pustit na led. Buď opatrná! Ledovec je zrádný. Vyraz hned za úsvitu, musíš to stihnout nahoru a zpátky do tmy. Rozhodně nenocuj na ledovci.“
Lorn jí udílel pokyny v krátkých, štěkavých větách. Poodešli už ve svahu kousek od ostatních, se kterými už se rozloučila dříve.
„Najdi si takové tempo, které dokážeš udržet. Je lepší jít pomalu a plynule, než se zastavovat. Očima si hledej cestu, do prudkého svahu dělej krátké kroky. Opatrně na štěrku a hlavně pak na ledu. Jestli spadneš a zlomíš si kotník, už tě nikdy nikdo nenajde.“
Povzdechl si.
„Pořád si myslím, že je to pitomý nápad, víš to?“
„Já vím, Medvěde.“
Cybi se otočila k obzoru. Masiv hory tyčící se nad ní jako by jí chtěl přimět přikrčit se. Polkla. Teď, když tu za chladného a větrného úsvitu stála, už jí to taky nepřipadalo jako tak skvělý nápad.
Usmála se na Lorna s větší odvahou, než doopravdy cítila.
„Neboj, za tři dny jsem zpátky.“
„To bych ti radil.“ Kratičce ji objal. „Štastnou cestu,“ zahučel jí do vlasů.
Vymanila se mu z náruče, ještě jednou se povzbudivě usmála a vyrazila do svahu. Když dorazila do míst, kde se neznatelná stezka stáčela za úbočí hory, ještě jednou se obrátila. Stále tam stáli a hleděli jejím směrem, Yansson a Jorik spolu, Lorn kousek nad nimi sám. Náhle ji přepadl zvláštní pocit, který nedokázala úplně rozluštit. Potřásla hlavou, aby ji pročistila od podivných myšlenek, ještě jednou na ně krátce zamávala a pak zmizela za zátočinou. Okamžitě se do ní opřel vítr, a tak sklonila hlavu a její svět se zúžil na pár metrů nízké rozcuchané trávy před sebou.

Komentáře

Obrázek uživatele mila_jj

No nebude to mít holka jednoduché. Snad ten výstup zvládne. A tuším ještě nějaký průšvih v pozadí.

Obrázek uživatele Killman

Furt je tam někde ta proměněná jednotka. A lézt na takovou horu bych tedy nechtěl.

Obrázek uživatele Aveva

Mně je zima za ni. A jsem zvědavá, co nahoře najde.
Obrázek uživatele Tora

Držím jí palce, co víc. Snad to zvládne.

Obrázek uživatele Aries

taky si říkám, proč hrdinky pořád lezou někam, kde je kosa

Obrázek uživatele neviathiel

No zní to zlověstně, jako ticho před bouří.

-A A +A