Sbírky profesora von Draka 42.

Obrázek uživatele Profesor
Úvodní poznámka: 

Dnes by se mi hodilo přinejmenším dvojité drabble, neboť tohle téma mi přineslo překrásné nápady, které se bohužel do sta slov nevešly.:-(

Drabble: 

Dobrý den, vážení studenti, rád vás vidím. Konečně se podařilo dokončit opravu osvětlení sálu, takže sbírky září jako nikdy předtím. Bude se nám tedy dobře pracovat.
Rád bych se dnes věnoval oddělení hmyzu. Máme zde některé zajímavé exempláře, které bude nutno roztřídit dle taxonomických skupin a stavu exponátů.
Zde máme jeden pozoruhodný exemplář, jediného českého zástupce hmyzího řádu kudlanky, kudlanku nábožnou, Mantis religiosa, známou převážně kvůli jejímu zvyku sežrat samečka během reprodukce.
Děsivé, leč nikoli ojedinělé, navíc z toho samec vyjde docela levně. Vyhne se péči o potomstvo. V živočišné říši je tato energeticky náročná činnost převážně na bedrech samic.

Závěrečná poznámka: 

Edit - poznámka autora:
Zdá se, že drabble potřebuje malé vysvětlení. Takže asi takhle: Levně z toho vyjde ten sežraný sameček. Neinvestuje totiž do výchovy potomků takřka žádnou energii.
Samozřejmě je to poněkud zjednodušený pohled, ale jak jsem psala v úvodu, sto slov je pro toto úžasné téma strašně málo.

Komentáře

Obrázek uživatele Faob

A tady fakt nerozumím: samečka sežere a díky tomu se nemusí starat o potomky? (Jestli to tak je, nerad bych, aby se inspirovaly samice i dalších živočišných druhů!!!)

Obrázek uživatele kytka

Já to pochopila, že je lepší být sežrán, než se starat o potomstvo. O pravdivosti toho bych ovßem také pochybovala.

Obrázek uživatele Aplír

Krásné drabble. Taky jsem nepochopila, ale vysvětlení kytky se mi zdá logické, tedy jestli to není fake news. :)

Obrázek uživatele Profesor

děkuji vám za komentáře.

Vysvětlení jsem připsala pod drabble do závěrečné poznámky. Pro Faoba však dodávám, že tím, kdo se nestará je myšlen sameček. A také to, že kudlanka není se svým chováním sama.
Naštěstí existuje spousta živočišných druhů, u kterých pečují o potomky oba rodiče, krásný postoj má například ledňáček říční. Samice sedí, samec ji krmí, potom mláďata, protože samice sedí v jiné noře na druhé snůšce, se kterou jí potom samec zase pomáhá.

Obrázek uživatele Killman

No nevím, jestli to, že je mrtvý, je levné :)

Obrázek uživatele Profesor

:-)

No, nakonec i tak se to dá brát. Ale zaplatí vlastně celým tělem, protože to pak poslouží, aby snůška za něco stála.
Profesor je zase v plné formě, to je dobře.

Obrázek uživatele Profesor

:-)

Moc hezké!

Obrázek uživatele Profesor

Díky.

-A A +A