Radioaktivní poklady bazarů

Obrázek uživatele Dr. Dark Current
Drabble: 

Takovou oblíbenou věcí, kterou chce mít každý střelený elektrotechnický vědec ve svém šuplíku je Geigerův počítač pro detekci ionizujícího záření.

Pokud budeme předpokládat, že se nám podařilo sehnat velmi vzácné detekční trubice vyrobené ještě v dobách totality a opravdu jsme postavili na první pohled funkční zařízení. Musíme čelit další výzvě, a to opatřit si vhodný vzorek radioaktivního materiálu pro testování našeho detektoru.

Jenže… Nemůžeme si jen tak napsat inzerát na bazoš „Koupím něco radioaktivního zn. spěchá“. Naštěstí existují radioaktivní předměty, jako skleněné postavičky barvené barvičkami z oxidu uranu, nebo svítící tritiové hodinky. Lidé ani netuší co mají doma na polici!

Závěrečná poznámka: 

Samozřejmě existují mnohem lepší a silnější zdroje ionizujícího záření, které se dají opatřit. Ale raději se budu tvářit, že nevím o co se jedná, protože i podsvětí má svá pravidla :D

Komentáře

Obrázek uživatele Profesor

velmi pěkné téma.

Obrázek uživatele wandrika

Ja som kdesi čítala, že jeden chlapec si takýchto predmetov nakúpil v bazároch za lacné peniaze celú kopu a potom sa pokúšal postaviť si na dvore v plechovom sude vlastný reaktor :D

Obrázek uživatele mila_jj

Heh, malá Gamabeta by pro takového podnikavce byla málo, což?

-A A +A