2. kapitola - Humphreyho ráno

Obrázek uživatele Danae
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

Věděl, že je to jen první fáze šoku. Jeho prvotní reakce na krizové situace bývaly bezchybné; tajemství brilantní kariéry v armádě i státní správě. Svou daň si vybírala až druhá fáze; valium měl v aktovce stále po ruce.

Kapitola: 

15+
Humphrey/Bernard
bodyswitch

Jihoafrické slunce, slunce dětství, žádné jiné se mu nepodobá. Pozná ho i zpod přivřených víček. Proutěná pergola na zápraží rodného domu. V otcově křesle ale sedí Bernard. Je k němu zády, nejasně si vybavuje hádku... o co vlastně? Klouže pohledem po opáleném zátylku, krátkých rukávech světlé košile, po jeho pažích mramorovaných světlem a stínem. Bernard se k němu otočí, oči mu zajiskří. Už to dávno není oheň hněvu. Humphrey vykročí k němu… a pak se zvedá k hladině snu zaplaven smutkem a touhou.

Ještě v polospánku vklouzl rukou do klína. Ranní erekce byla příjemné překvapení, které v posledních měsících přicházelo jen zřídka. V okamžiku byl zcela a neodvolatelně vzhůru. Tvar jeho penisu mu byl za půlstoletí důvěrně známý od žaludu po kořen. Ten, který svíral mezi prsty, nebyl jeho.

Hleděl do zrcadla a břitvou opatrně mapoval neznámou krajinu Bernardovy tváře. Byl až pedanticky pečlivý. Věděl, že je to jen první fáze šoku. Jeho prvotní reakce na krizové situace bývaly bezchybné; tajemství brilantní kariéry v armádě i státní správě. Svou daň si vybírala až druhá fáze; valium měl v aktovce stále po ruce. Bernardovi zatím zavolal třikrát. Linka byla obsazená, matně si vybavoval, že je tajemník premiéra proklet sdílenou přípojkou. Teď z šatníku vytahoval oblek, který o pět centimetrů menšímu tělu zřejmě nejlépe sedne, a obratně zakládal rukávy a nohavice pomocí několika špendlíků, dovednost zděděná po matce. Možnost zůstat doma kvůli indispozici zavrhl hned zpočátku, nemohl se telefonicky omluvit Bernardovým hlasem, stále cítil, jak cize mu zněl v hrdle, když ráno vykřikl. A hlavně musel co nejdříve zjistit, jak se věci mají, jestli v Londýně existuje také druhý konec téhle absurdně neskutečné situace. Cítil, jak mu celým tělem hučí adrenalin, jak se soustředí na jediný další krok, jako když míří zbraní na cíl, jako když napichoval Gregovi další dávku morfia do trpícího těla. Útroby měl sevřené; nedokázal do sebe dostat víc než šálek ranní kávy.
Svrchník, klobouk, aktovka. Několikrát se ujistil, že je haslemerská ulice liduprázdná, než spěšně vyšel z domu do říjnové mlhy. Stálý tajemník vlády si nemůže dovolit, aby jeho dveře v ranních hodinách opouštěl neznámý muž.

Spoj v 8:32 směr Waterloo dnes odjížděl přesně na čas, byl tedy ušetřen zvědavých pohledů pravidelných spolucestujících na novou tvář. Ukryl se za Timesy a snažil se uspořádat své zmatené myšlenky. Dobrá zpráva byla, že byl pátek, a co lépe, pátek bez premiéra. Naplánovanou měl jen dopolední schůzku s Bernardem, která měla vyjasnit včerejší nedorozumění. Večeři v klubu se mu snad podaří odvolat. A pak dva volné dny na řešení, tohoto, tohoto… S hrůzou cítil, jak mu pokusy o racionalizaci vyklouzávají z prstů. Druhá fáze šoku. Hrudník měl sevřený, ztěžka dýchal a v ústech měl strašné sucho; z posledních sil se zvedl, aby otevřel okno, doprovázen nevraživým pohledem svého spolusedícího. Sáhl po valiu v aktovce, pak se zarazil. Netušil, jak bude na benzodiazepin reagovat Bernardovo tělo a na Waterloo už zbývalo jen pět minut. Vydrží to. Musí.
Vstal ze sedačky dřív, než zaskřípěly brzy vlaku, a málem se znovu zhroutil zpět. Nohy ho neposlouchaly. Šinul se uličkou spolu s davem a opíral se přitom o sedadla jako o záchranné kruhy, zaslechl poznámku o opilcích. Zatmívalo se mu před očima. Pak na nástupišti přímo proti otevřeným dveřím zahlédl sám sebe v příliš krátkém obleku a silou vůle udělal poslední dva kroky.
„Vypadáte příšerně, Bernarde,“ zasípal a zhroutil se mu do náručí.

Závěrečná poznámka: 

V příběhu se budu držet kanonických fakt, co to půjde, kánon je kámoš. Výjimkou, kromě vztahu Bernarda a Humphreye, je skutečnost, že oba zůstanou svobodní. Kanonicky mají oba manželky (které v seriálu nehrají žádnou roli), ale já nedokážu a nechci s bolestivým tématem ženatého gaye pracovat. (Časem odkážu na ff, která to umí.)
Jihoamerické dětství je odkazem na životní příběh Nigela Hawthorna, hereckého představitele sira Humphreyho a jednoho z prvních britských vyoutovaných herců. Bude se mi do toho asi dost prolínat.

Komentáře

Obrázek uživatele Aveva

Ty to popisuješ tak krásně živě. Akorát se přiznávám, že by mi přišlo logičtější, kdyby se jim přestěhovali vnitřky a fyzická těla zůstala na původních místech. Ale zase by se pak Humphrey nemohl nenápadně plížit z vlastního bytu, což je roztomilé :o)
Obrázek uživatele Danae

Ty jo, dává to smysl! Magicky, energeticky, prakticky by asi bylo jednodušší prohodit prostorem mysli a ne těla. A těch potenciálně komických situací!
Ale mně se to holt v hlavě vylíhlo takhle... Asi mi jich bylo moc líto na to, abych je kromě těla připravila ještě o známé prostředí :)

Obrázek uživatele Aveva

Tak ono tímhle stylem získáš zase jiné zajímavé situace, třeba to zakládání rukávů a nohavic se mi moc líbí :o)
Obrázek uživatele Owes

Je to čím dál napínavější. Moc krásně popisuješ vnitřní pochody sira Humphreyho. Těším se na další pokračování. :)

Obrázek uživatele Danae

Moc děkuju za krásný komentář, jsem sama zvědavá, jak se to bude klubat... :)
Obrázek uživatele Aries

Brilantní. Chudák malej

Obrázek uživatele Danae

Dík moc <3
Obrázek uživatele Birute

Och, jaká z tohoto fandomu jde udělat existenciální drama, včetně snových flashbacků! I to vykopávací proutí tam je! (Jasně, z každého fandomu lze udělat existenciální drama, ale tady je to obzvlášť nečekané. I když originál je vlastně existenciální komedie...)
Ten konec! Ta závěrečná věta jako okno otevřené dokořán k věcem příštím!

Když jsem četla, že byl Nigel Hawthorne "vyoutován", nejdřív mě napadlo, jestli hrál kriket, načež jsem strávila chvíli úvahami, jestli se v kriketu outuje. (Odpověď: Vypadá to, že jo.)

Obrázek uživatele Danae

Já se obávám, že dovedu udělat existenciální drama i z večerníčku, naopak humor, to je výzva! Myslím, že si to budu muset dát občasnou humornou scénu prostě jako závazek, jinak to bude angst na angst :D
Obávám se, že nastudování pravidel kriketu mě nemine, Humphrey je velkým fanouškem.... Díky, za krásný komentář!

-A A +A