Návrat

Obrázek uživatele Terda
Úvodní poznámka: 
Fandom: 
Drabble: 

Zamyšleně sledovala obrysy pobřeží. Na samém vrcholku hlavního stěžně. Daleko od mumraje paluby. Jen ona, vítr a myšlenky. Rozlétly se po šedé hladině na křídlech mořských ptáků. Za hradbou příboje ležela země, kde se narodila. Zelená deštěm. Útesy halil závoj mlhy. Rozkaz ji vháněl mezi mlýnské kameny. Vyplašila houf pochybností. Nastal čas opustit vlídnou náruč samoty. Vrátit se k neúprosné každodennosti.

***

Z posádky vybrala čtyři desítky mužů. Zkušených námořníků, kteří se nezaleknou dravého moře. S večerním zvoněním spustí čluny. Navzdory větru a dešti budou brázdit pobřežní vody. Pátrat. Slídit. Dostát povinnosti. Mohla jen doufat, že ji kola dvojí oddanosti nesemelou.

Závěrečná poznámka: 

O původu slova karanténa říká teda Wiki toto: "Slovo karanténa pochází etymologicky z italského slova quaranta (čtyřicet)" a toto: "Francouzský výraz quarantaine zachovává i původní význam (asi čtyřicet, okolo čtyřiceti). Totéž platí o italském quarantena/quarantina. V mnoha jazycích je výslovnost podobná jako v češtině, jen s odchylkami v pravopisu; původ slova v nerománských jazycích nebývá, stejně jako u nás, na první pohled zjevný."

Doufám tedy, že dvojí využití tématu je zjevné.

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

pevně doufám, že ti to uznají, protože jinak jsme v háji dvě. To už je podruhé, co je jako téma slovo s jedním významem, a podle mě by se to vůbec nemělo dělat.
V každém případě Frances vůbec nezávidím to ošklivé dilema

Obrázek uživatele Lady Peahen

Tento názor podporuji! Slova a slovní spojení s jedním významem, které je často dokonce nutné použít doslovně v drabblu, nejsou dobré téma. U květin to ještě chápu, ale taky dávám přednost těm víceznačným (růže je prostě lepší téma než muškát;))

Obrázek uživatele Aries

S muškátem aspoň můžeš dělat různé věci, házet s ním, šlapat na něj, můžeš psát třeba o mšicích, nebo můžeš psát o koření, o víně... ale co vymyslet o karanténě, co by neměl v podstatě každej, a číst potom sto variant téhož, to je taky nuda

Obrázek uživatele Rya

Jestli nebude problém v tom, že holt tohle je challenge založená na psaní na určená témata. Tím se poněkud liší od psaní povídky na volné téma.
Ale co se vůbec namáhám...
Je to škoda, protože jinak by se mi to ohromně líbilo... :-)

Obrázek uživatele Faob

Já osobně tam vidím splnění tématu v té osobní izolaci na vršku stěžně! A "kola dvojí oddanosti" navnadila!

Obrázek uživatele Tora

dobře sis poradila s tak těžkým tématem

Obrázek uživatele Killman

Někdy se téma ukrutně nehodí. Mě zrovna tohle téma přišlo jak na zavolanou...

Obrázek uživatele Zuzka

Podobně jako Faob jsem viděla karanténu už v tom koši, takže... určitě.
Je to výživně potemnělý.

Obrázek uživatele Lady Peahen

Už snímek pobřeží mi dokázal navodit na neřešitelné dilema;)
"My sad heart strove the two between
the old love and the new love..."

Ale vždyť je přece pitomost, aby trvali na doslovným využití. Celý DMD je přeci o hraní s jazykem. Karant Éna, Kar a Anténa... a třeba se zdravou stravou a stále panikařící.

Obrázek uživatele Terda

Díky za komentáře. :)

-A A +A