Poslední z rodu Štaufů

Úvodní poznámka: 

Nechtěla jsem končit tak depresivně, ale to téma mě prostě navedlo tímhle směrem. A ještě se neloučím, možná bude i veseleji.

Fandom: 
Drabble: 

Stále stejný pohled z okna na cihlové zdi, paláce a pyšné věže města, které mu vzalo svobodu.
Takhle dopadl syn vládce nezměrné říše na severu i jihu. Nejmocnějšího panovníka křesťanského světa, obdivovaného i nenáviděného císaře Fridricha.
Syn nepocházel z manželského lože, přesto měl nosit korunu. Hájil otcovy zájmy na moři i na souši, dokud nepadl do rukou nepřátel.
Otec dávno zemřel, po něm i královský bratr. Další císařovi potomci skončili pod katovým mečem. Naprostá zkáza kdysi slavného rodu.
Zbývaly jen básně. Alespoň na křídlech veršů unikal z těsných zdí, do úrodné Apulie, na Sicílii, kde kdysi zářil zlatem otcův trůn.

Závěrečná poznámka: 

Enzio, nemanželský syn císaře a sicilského krále Fridricha II., jeden z posledních členů slavné dynastie Štaufů. Byl oblíbeným a věrným císařovým synem, oženil se s dědičkou sardinského království, ale papež dosáhl rozvodu. Ve válce císaře se severoitalskými městy padl nakonec do zajetí a byl uvězněn v Boloni. Císař usiloval o jeho propuštění, ale brzy nato zemřel a Enzio už zůstal v zajetí navždy.
Papežové se stali nesmiřitelnými nepřáteli Štaufů a po smrti Fridricha naprosto odmítali nástupnictví jeho potomků. Král Konrád, Fridrichův legitimní syn, brzy zemřel, potom Sicílii a jih Itálie ovládl císařův další nemanželský syn Manfréd, proti němu vytáhl francouzský princ Karel, kterého papež prohlásil sicilským králem, vyhrál a Manfred byl popraven. Později do Itálie vytáhl ještě mladičký císařův vnuk Konradin (syn krále Konráda), ale byl rovněž poražen a popraven. Zbyl tedy Enzio, který byl ale do konce života, přes dvacet let, zajatcem v celkem luxusním vězení v Boloni. Proslavil se ještě básněmi, které ve vězení skládal.
Přesně vzato se mi nechce dohledávat, kdo byl úplně "nejposlednější", žily ještě samozřejmě také sestry a nějací potomci, kteří už ale stejně za Štaufy považováni nebyli, takže to berme plus mínus.

Komentáře

Obrázek uživatele Tora

Tyhle konce slavných rodů jsou vždycky smutné. Dobře zpracované téma.

A v tomhle případě to byl opravdu držkopád. Dík moc.

Obrázek uživatele Faob

Líbí, myslím, že přesně ukazuje, že to "nejposlednější z posledních" je vždycky relativní, vztahové, na první dobrou bychom si asi jako "posledního" nepředstavovali syna, byť nemanželského, krále! Ale takto samozřejmě prožívá svůj osud trýznivě... Krásný střípek!

No, patrně byl aspoň po meči poslední z rodu, i když to je taky relativní, sám měl taky nějaké potomky, ale ti už se nepočítají...
Děkuji za komentář.

Obrázek uživatele Aplír

Možná mu vězení nakonec zachránilo život. Marně se neříká všechno špatné pro něco dobré. A Tvoje drabble určitě dobré.

No, to asi jo. Mohl přijít o hlavu, i když kdoví, co je vlastně v důsledku lepší.
Děkuji moc.

Obrázek uživatele Profesor

Smutný osud.

To jo.
Děkuju.

Krasosmutné.

Děkuji.

-A A +A