DMD – FAQ

Obrázek uživatele sos

1. Jak se na vašich stránkách mohu zaregistrovat?
Napište nám na sos.hp.ff@gmail.com mail, ve kterém uvedete přezdívku, pod kterou chcete na těchto stránkách vystupovat. Nejpozději do 24 hodin vám vytvoříme účet a zašleme přihlašovací údaje.

2. Zapomněl jsem heslo, zkusil jsem si nechat zaslat nové, ale nic mi nepřišlo. Co mám dělat?
Napřed zkontrolujte spamovou schránku. Pokud v ní nic není, napište nám na sos.hp.ff@gmail.com. Nastavíme vám nové heslo ručně.

3. Kde si můžu přečíst zdejší drabble?
K drabble pod jednotlivými tématy se dostanete, jestliže
– kliknete na hlavní stránce u článku se zadaným tématem na odkaz za nadpisem „Téma:“ nebo
– kliknete v levém menu na položku „Témata“ a vyberete si příslušný den a téma.
– Po levé straně se také objevují odkazy na poslední zveřejněná drabblata.
Článek na hlavní stránce slouží pouze jako zadání tématu. Do komentářů k němu tedy prosím pište jen sdělení, která se týkají tématu samotného, jako „Kdo tohle vymyslel?!“ nebo „Na tohle téma jsem čekala celý měsíc.“ apod.
Chcete-li si přečíst všechna drabble jednoho konkrétního autora, klikněte v jeho profilu (kam se dostanete po kliknutí na jeho přezdívku) na „Moje články“.

4. Co je to drabble?
Drabble je literární útvar o přesně sto slovech. (Co se v drabble počítá jako slovo, najdete v Návodu pro vložení drabble a v Metodice počítání slov, která se zabývá složitějšími případy.)

5. Jak se mohu zúčastnit Dubna Měsíce Drabble?
Přečtěte si Pravidla a zaregistrujte se na našich stránkách (viz bod 1.)

6. Jak vložím drabble?
Vycházejte z Návodu pro vložení drabble.

7. Kde najdu body za svá drabble?
V tabulce Body za drabble v levém menu.

8. Co mám dělat, když jsem v tabulce neobjevil bod za své drabble?
1) Pokud není v tabulce vybarveno políčko s datem, bodování není ještě ukončeno. Někdy to může pár dní trvat. Vydržte.
2) Pokud je políčko s datem vybarveno a vy stále nemáte bod, podívejte se do komentářů ke svému drabble, jestli tam nemáte vzkaz od kontrolora (login Kontroloři). Můžete dostat komentář, že vaše drabble má jiný počet slov než 100 nebo že v něm není rozpoznatelné téma.
3a) Komentář jste našli, v případě špatného počtu slov jste drabble opravili, v případě sporného výskytu tématu jste sepsali vysvětlení. Pošlete na mail sos.hp.ff@gmail.com upozornění. V předmětu mailu bude uvedeno: Oprava tématu č. X. Mail bude obsahovat link na dané drabble.
3b) Komentář jste nenašli. Napíšete mail sos.hp.ff@gmail.com, v předmětu mailu bude uvedeno: Chybějící bod za téma č. X a mail bude obsahovat link na nehodnocené drabble.

9. Mohu své vložené komentáře smazat?
Ne automaticky. Chcete-li smazat vložený komentář, změňte jeho text na „Prosím smazat.“ Jednou za čas všechny takové komentáře smažeme.

10. Proč všichni mluví o kachničkách?
Kachnička se stala vnitřním vtipem DMD 2012; pro některé autory, kteří hledali svou inspiraci pod horkou sprchou nebo ve vaně, se stala gumová kachnička duchovním průvodcem a inspirativní múzou. Proto se stala jednotkou libosti nad přečteným textem.
Po nějakou dobu pak na našich stránkách kachnička fungovala jako ekvivalent lajků na Facebooku. Z technických důvodů však tato funkce musela být odstraněna, a od té doby je nutno nadšení z drabblu vyjadřovat hezky postaru komentářem.

11. Kdo je Gloria?
Gloria byla v jednom z drabblat na stejnojmenné téma v roce 2012 odhalena jako patronka drabblistů, drabblat a DMD vůbec. Proslýchá se, že jejím atributem je gumová kachnička. Střelná modlitba ke Glorii prý pomáhá z autorského bloku.

12. Co je to BJB?
Zkratka BJB znamená „bodík je bodík“ a vznikla spontánně kdesi v hlubinách prvního DMD. Autor jí obvykle označuje drabble, s kterým není příliš spokojen a které pokládá za nouzovku dobrou tak akorát pro získání bodu do tabulky. Čtenáři obvykle vůbec nechápou, proč to tam autor napsal ;)

13. Kdo je Tým Bleskobrku a co má na starost?
Tým Bleskobrku tvoří Nifredil a KaTužka, zkušené organizátorky literární Soutěže o Bleskobrk z několika ročníků Festivalu fantazie. Vybírají a zveřejňují témata DMD a bdí nad zdárným průběhem soutěže. Než DMD přerostlo jejich možnosti, měly na starosti i bodování. V rámci DMD fungují jako rozhodčí. Proti jejich konečnému rozhodnutí není odvolání a jakékoli útoky na ně jsou pokládány za zvlášť závažné porušení Vodního příměří. Chovejte se k nim přívětivě a laskavě, ba hýčkejte si je, bez nich by žádné DMD nebylo. Kontaktovat je můžete na mailu drabble.sos@gmail.com.

14. Kdo jsou sosačky a co mají na starost?
Sosačky jsou členky Společnosti pro osvětu spisovatelů, v abecedním pořadí: Aluze, Aveva, Birute, Danae, Julie, Keneu a Slečna Zuzana. Zajišťují technickou stránku DMD – hladký chod stránek, správnost pravidel a návodů, design a výrobu cen atd. V rámci DMD tedy fungují jako majitelé a správci „hřiště“. Všechny se účastní DMD, většinou pod autorskými přezdívkami, proto nezasahují do výběru témat. Sosačky mohou pomoci s kontrolou slov v drabble a bodováním, případně mohou ke spolupráci přizvat zkušené účastníky a koordinovat je.
Vyhrazují si právo zasáhnout pouze v případech, kdy by během DMD došlo k hrubému porušení pravidel slušnosti a klidného soužití. Kontaktovat je můžete na mailu sos.hp.ff@gmail.com.

15. Kdo DMD a pamětné dary financuje?
Výdaje spojené s DMD (hosting, placky atd.) jsou financovány výhradně sosačkami, protože se tak rozhodly a protože je to tak nejjednodušší. Veškerá činnost spojená s DMD (a že jí není málo) je prováděna bezúplatně a ve volném čase zúčastněných. Z toho plyne:
– že placky nejsou nijak právně vymahatelné; vynasnažíme se, aby každý dostal, co si vypsal, ale je k tomu nutná i jistá snaha ze strany drabblisty, protože desítky lidí nám osobně objížděti nemožno. Váš dar u nás počká na vyzvednutí dva roky od jeho vypsání, po dohodě možné i déle.
– že konstruktivní kritika ohledně organizace DMD je velmi vítána, zvláště když ji doprovází návrh řešení či nabídka pomoci; bohapusté brblání a jedu ustříkávání už je vítáno méně. Jestliže někomu DMD přináší víc frustrace než radosti, nechť zvedne křídla a svobodně odletí, prospěje tím svému i našemu duševnímu zdraví.

16. Co mám dělat, když se mi na průběhu DMD něco nebo někdo hrubě nelíbí?
Zvažte, zda jde o skutečně o vážný problém a zda by nešel vyřešit velkorysým přehlédnutím a zvýšenou mírou tolerance. Při tak veliké akci, jako je DMD, lze předpokládat, že se každému občas nebude něco (drabble, komentář) nebo někdo (autor, čtenář, organizátor) zamlouvat. Jde-li o skutečně závažný problém, jako je kupříkladu hrubé porušení pravidel DMD nebo hrubé porušení pravidel elementární slušnosti, kontaktujte nás prosím na sos.hp.ff@gmail.com, budeme se problémem zabývat.
Chápejte prosím stránky DMD jako místo, kde panuje Vodní příměří z Knihy džunglí, a kde je tedy nepřípustné další účastníky napadat prostřednictvím komentářů nebo prostřednictvím drabblat, ať už jsou vaše vztahy mimo DMD jakékoli. Porušování Vodního příměří nebude tolerováno; bude trestáno zablokováním autorského účtu na 24 hodin a v obzvlášť závažných případech může být přistoupeno i k úplnému vyloučení z DMD. Jako zvlášť závažné jsou hodnoceny útoky proti Týmu Bleskobrku (KaTužce a Nifredil), které v rámci DMD působí jako rozhodčí. Míru porušení Vodního příměří posuzují sosačky s maximální snahou o spravedlnost a při zvážení všech okolností. Máte-li podezření, že někde nastal problém, neváhejte nám napsat.

Nenašli jste ani zde ani v Pravidlech odpověď na svou otázku? Zeptejte se zde v komentářích, v diskuzi nebo nám napište na sos.hp.ff@gmail.com!

Komentáře

Obrázek uživatele Aries

Já nějak nemůžu najít, kde byly ty připomínky, tak se zeptám tady: nebylo by prosím možné přehodit Nadílku a Dobročinnost níž a novinky v DMD výš? Ne že by to takhle byl nějak zásadní problém, ale jsem líná furt rolovat nahoru a dolů :-)

Obrázek uživatele Aries

Díky za to přehození, Julinko

-A A +A