21. kapitola

Obrázek uživatele Apatyka
Povídka: 
Úvodní poznámka: 

1923, Praha

Kapitola: 

Rok po svém hostování v Labutím jezeře byla pražským Národním divadlem angažována jako sólová tanečnice pro stálé hostování. Byl to jednoznačný úspěch. Od září byl ve Zlaté kapličce angažován též její známý z Oděsy, baletní mistr a choreograf Remislav Remislavský. Poprvé spolu vystupovali již devětadvacátého září, v podvečerním představení Fausta a Markétky.

***

V té době nemá klidné spaní. Remislav s sebou přinesl příliš mnoho vzpomínek. Na domov, Vasilije, revoluci. Na zemřelého otce a dlouhou občanskou válku.
Ve snech se topí v krásné krvi, neschopná utéct od bolševického běsnění. A když ji Felix nevrle probouzí, sám vytržený ze spánku jejími prudkými pohyby, uvědomuje si se zoufalou naléhavostí, že nikdy, nikdy neuteče dost daleko. Co bude, až sem přijdou? A oni přijdou… Neví. Ví jen, že by podala ruku třeba samotnému Ďáblu, že by s ním ráda šla, jen kdyby byl proti bolševikům – protože ani on sám nemůže být tak příšerný jako oni.
S Remislavem tráví hodně času. Spolupracují spolu na i dalších představeních a jejich takřka neustálý kontakt postupně obrušuje ostré hrany Jelizavetina strachu. Zítra je daleko. Za pár měsíců si na své sny ani nevzpomene. Přesto však, někde hluboko v její mysli, zůstane zaseknutá malá, nepodstatná vzpomínka. Třeba samotnému Ďáblu…
Závěrečná poznámka: 

Komentáře

Obrázek uživatele Killman

To působí tak trochu zlověstně.

Obrázek uživatele Apatyka

Tak podzim 1923... Před námi jsou (skoro) celá zlatá dvacátá léta...

Obrázek uživatele Killman

Tak jako, já neříkal, že to bude problém hned :)

Obrázek uživatele Apatyka

Pravda :) Na druhou stranu, kdy v dějinách nebyl nějaký problém na obzoru?

Obrázek uživatele Killman

Jak kdy a kde. Třeba Island, kdy se naposledy stalo něco fakt ošklivého na Islandu?

Obrázek uživatele Apatyka

O dějiny Islandu se nezajímám, takže nejmodernější událost, kterou dám bez pátrání, je výbuch sopky Laki, který pak v konečném důsledku zavinil Velkou francouzskou revoluci (i když to už má zase mezinárodní přesah). Ale dobře, uznávám, jsou na světě místa a časy, kdy na obzoru velké problémy nejsou :)

Obrázek uživatele Esti Vera

Opět mile čtivé a Remislav Remislavský je fascinující jméno :)

Obrázek uživatele Apatyka

Děkuji. Pseudonym. Vlastním jménem Remislav Szymborski.

Obrázek uživatele Angiera

Ajajaj...

Obrázek uživatele Apatyka

Aj?

-A A +A